Proveden demonstracijski pilot u sklopu EU projekta SILVANUS

  • Slika /slike/Galerije/Vjezba_Silvanus_9260.JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Centru za obuku interventnih službi Primorsko-goranske županije u Šapjanama proveden je demonstracijski pilot u sklopu EU projekta SILVANUS. 

Cilj ovog projekta razvijanje je platforme za upravljanje šumama u svrhu sprječavanja i suzbijanja šumskih požara, a u projektu sudjeluje 49 partnera iz raznih zemalja, među kojima je i Hrvatska vatrogasna zajednica.

Ekstremni klimatski uvjeti stvorili su plodno tlo za sve ranije pojave požara kao i za sve dulje trajanje požarne sezone koju obilježavaju šumski požari koji zbog svoje siline predstavljaju sve veći rizik.

Predstavljanju projekta su nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, pročelnik ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc, načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela, zamjenik općinskog načelnika Eduard Bačić te županijski vatrogasni zapovjednici.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izrazio je zadovoljstvo što se ova vježba održava upravo u Šapjanama. „Danas je ovdje veliki broj zemalja uključen u upravljanje tehnologijama i povezivanjem sa zapovjednim mjestom u Rijeci. Sam projekt SILVANUS značajno doprinosi razmjeni iskustava i napretku tehnologije koje se mogu upotrebljavati u različitim situacijama na terenu.  Mi kao hrvatsko vatrogastvo i Hrvatska vatrogasna zajednica pratimo razvoj tehnologija i ulažemo u njih. Najbitniji su ljudi koji upravljaju time, a u današnjoj vježbi uz stotinjak vatrogasaca sudjeluje i jedan Canadair“, kazao je Tucaković i dodao da se vježbom preventivno djeluje što je važno za sigurnost građana i svih turista koji dolaze u Republiku Hrvatsku.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac kazao je kako današnja vježba, u kojoj sudjeluju vatrogasci Primorsko-goranske županije i iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, demonstrira djelovanje i praćenje vatrogasnih vozila, korištenje različitih tipova dronova, praćenje vozila preko satelitske komunikacije što će imati za cilj unapređenje sustava prijenosa signala putem informatike.

Župan Zlatko Komadina rekao je kako je ovaj vatrogasni centar izvanredan primjer ulaganja u vatrogastvo podsjetivši da je Primorsko-goranska županija uložila značajna sredstva da bi sve naše interventne službe mogle vježbati i biti spremne za pravodobnu reakciju. „Nakon ledoloma pali su sustavi komunikacija i nakon tog slučaja osigurali smo i komunikacijsko središte u Šapjanama kako bismo imali alternativni zapovjedni centar u slučaju neoperativnosti riječkog centra”, zaključio je Komadina.

Simona Kalinovska, predstavnica tvrtke 3MON koja je jedan od partnera u projektu SILVANUS objasnila je načine korištenja robota u gašenju požara i korištenje mobilne meteo stanice.

Na samoj vježbi demonstrirano je gašenje šumskog požara uz pomoć zemaljskih i zračnih snaga, korištenje video nadzora i dronova te gašenje požara uz pomoć robota, a posebno je u vježbi izdvojena važnost korištenja suvremenih satelitskih komunikacijskih sustava. Vježba je imala za svrhu provjeru djelovanja vatrogasnih postrojbi na otvorenom prostoru, primjenu različitih taktičkih pristupa kod gašenja požara, provjeru funkcioniranja sustava veza kao i sagledavanje te praktičnu provjeru i upotrebu prometnica iz više pravaca djelovanja.

Više o projektu
EU projekt SILVANUS, imenovan po rimskom bogu šuma i neobrađene zemlje, okuplja stručnjake koji pomažu vlastima upravo u smanjenju rizika od šumskih požara procjenom bioraznolikosti i promicanju sigurnosnih propisa među lokalnim stanovništvom pogođenim šumskim požarima kroz razne kampanje koje imaju za cilj podizanje svijesti o odgovornome  ponašanju. S time su ciljem na riječkom Korzu početkom travnja postavljeni edukativni plakati, a tijekom 18. travnja, koji je ujedno bio i prvi dan demonstracijskog pilota, održane se prezentacije koje su, među ostalim, prikazale sustav zaštite od požara u RH, u Primorsko-goranskoj županiji te u Parku prirode Učka, kao i korištenje sustava videonadzora u RH.

Iznos EU projekt SILVANUS koji traje od 2021. do 2025. godine je 24.556.943,75 EUR, a iznos EU sufinanciranja iznosi 19.902.190,63 EUR.

Pisane vijesti | EU projekti