Projekt NEMAUSUS - završna konferencija u Francuskoj

Slika /slike/Image.jpeg

Grad Nîmes u južnoj Francuskoj 3. travnja bio je domaćin završne konferencije projekta NEMAUSUS. 

Uz članove projektnog konzorcija, predvođenih bjn. Frédéricom Harraultom, koordinatorom projekta, konferenciji su nazočili dužnosnici francuske civilne zaštite (DGSCGC) - puk. Bruno Ulliac, voditelj službe za Europske i međunarodne odnose te domaćini konferencije - Franck Proust, predsjedavajući urbane aglomeracije grada Nîmesa (Nîmes Métropole) sa suradnicima.
 
Puk. Ulliac osvrnuo se na inicijalnu ideju projekta i zahvalio svim članovima konzorcija na njihovom trudu i doprinosu kojim se ta ideja sada i ostvarila.
Proust je podsjetio nazočne kako za potrebe projekta na području aglomeracije već postoji inicijalna infrastruktura u zračnoj bazi Nîmes-Garon, te kako je regionalna vlast od početka zdušno podržala prijedlog i uložila napore kako bi se ovaj projekt realizirao.
 
Bjn. Harrault prezentirao je razvoj projekta te njegovu relevantnost u svjetlu klimatskih promjena i njihovog utjecaja na šumske požare.
 
Projekt se temelji na uspostavljenoj Mreži znanja Unije u području civilne zaštite (engl. UCPKN), na što upućuje i izbor imena NEMAUSUS: Network of European Multihazard cApacities hUb of Scientific Understanding and Sharing. 
 
Većina država je, temeljem vlastitog iskustva i vlastitih potreba, za sebe već izgradila odrađene sustave odgovora koji se sastoje od jednog ili više centara koji obavljaju funkciju u pogledu reakcije, prevencije ili pripravnosti. U kontekstu ovog projekta, u fokusu su bili kapaciteti pojedinih država, u formi znanstveno-istraživačkog centra, trening-centra ili zapovjedno-koordinacijskog centra. Namjera projekta je povezati sve postojeće centre kako bi se stvorila opća platforma za razmjenu iskustava te okupilo praktičare i znanstvenike oko zajedničkih tema i time omogućilo stjecanje novih znanja što bi doprinijelo daljnjem općem razvoju europskih operativnih kapaciteta i znanosti. 
 
Tijekom 18 mjeseci trajanja projekta, članovi konzorcija su na više od 20 različitih oblika aktivnosti (sastanci, konferencije, studijska putovanja i sl.) osmislili i razradili ideju središta za provedbu istraživanja i ostalih aktivnosti usmjerenih na problematiku požara vegetacije u najširem smislu, kojeg bi se potencijalno smjestilo u blizini zrakoplovne baze Nîmes-Garons.
 
U nastavku konferencije, kolege iz Cipra i Unije za Mediteran predstavili su nekoliko EU projekata koji imaju naglasak na povezivanju i razmjeni i koji su značajni za daljni razvoj ove ideje (FirEUrisk, Pyrolife i Respond-A i dr.)
 
Na kraju je koordinator Harrault svim članovima konzorcija kao i državama partnerima, zahvalio na njihovom doprinosu te zaželio još puno dobrih ideja i realiziranih projekata u budućnosti.

Pisane vijesti