Program aktivnosti zaštite od požara u 2022.

Slika /slike/tucaković_sjednica.jpg

Vlada RH prihvatila je prijedlog Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održane u četvrtak 20. siječnja 2022., prihvaćen je prijedlog Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini.

Tucaković: Naglasak na preventivnim mjerama zaštite od požara
Kako je kazao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, Program je temeljen na analizama koje su provedene nakon prošlogodišnje sezone.
"Dodatni se naglasak stavlja na provođenje inspekcijskih nadzora i preventivne mjere zaštite od požara od strane svih subjekata“ - istaknuo je zapovjednik Tucaković i dodao kako pripreme požarne sezone uključuju ažuriranje i donošenje planova, prosudbe angažiranja ispomoći, provođenje pripremnih vježbi radi provjere spremnosti i koordinacije snaga koje provode zadaće tijekom ljetne protupožarne sezone. Također, one uključuju i pripremu i čišćenje terena te uklanjanje potencijalnih izvora opasnosti na ugroženom području, svakodnevno praćenje meteo situacije kao i stalnu razmjenu informacija između svih sudionika.

„Od  novina u prijedlogu Programa za 2022. godinu kao novi subjekt je navedena Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, novi privatni prijevoznici u željezničkom prometu, privatni vlasnici vjetroelektrana koji podliježu inspekcijskom nadzoru. Za provođenje informativno-promidžbenih aktivnosti uz HVZ, MUP i Hrvatske šume, dodane su i Hrvatske ceste te ostali privatni koncesionari autocesta, kazao je zapovjednik Tucaković.

Zaključno je iznio kako je u proračunu HVZ-a osigurano 25 milijuna, a Hrvatska vatrogasna zajednica je zadužena za izvršenje, koordinaciju i praćenje Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.

Banožić: Šest zrakoplova Canadair, do šest zrakoplova Air Tractor i jedan transportni helikopter
Ministar obrane Mario Banožić kazao je na koji način sudjeluju u PP sezoni. Ministarstvo obrane, u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, utvrđuje uvjete i način angažiranja Hrvatske vojske u gašenju požara na otvorenom prostoru. Operativno vatrogasno zapovjedništvo Republike Hrvatske će tijekom glavnog napora požarne opasnosti, u pravilu od 1. lipnja do 30. rujna, kontinuirano pratiti stanje i zapovijedati vatrogasnim snagama. Oružane snage Republike Hrvatske angažiraju se na zahtjev i djeluju u skladu s Programom aktivnosti i Operativnim planom.

Ministar Banožić je istaknuo kako će se za provedbu Programa aktivnosti ove godine osigurat do šest zrakoplova Canadair, do šest zrakoplova Air Tractor i jedan transportni helikopter. Od 1. lipnja do 30. rujna Hrvatska vojska će osigurati do 200 pripadnika u spremnosti za intervenciju, mornaričke snage te desantni brod minopolagač, desantni jurišni brod i gumene brodice.

“Ustrojavanjem Središta za besposadne zrakoplovne sustave i korištenjem besposadnih zrakoplova unaprjeđujemo sposobnosti izviđanja i nadzora područja ugroženih požarima”, rekao je ministar te dodao kako će se i ove godine ovlast o angažiranju Hrvatske vojske prenijeti na vojnog zapovjednika u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu Republike Hrvatske u Divuljama, što će biti značajno u procesu donošenja odluka i angažiranju snaga.

Pisane vijesti | Program aktivnosti | Program aktivnosti