Pripremni sastanak za izradu Programa aktivnosti 2021.

Slika /slike/amble-bez naziva oko pletera.jpg

Danas je putem video veze održan sastanak na temu priprema Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini.

Sastanak je u ime Hrvatske vatrogasne zajednica vodio Siniša Petkoviček. Sudionici Programa aktivnosti su dostavili svoje prijedloge izmjena prema kojima će biti izrađen novi Program aktivnosti. Promjene u odnosu na Program iz 2020. se najviše odnose na usklađivanje s terminologijom Zakona o vatrogastvu. Pošto se Program donosi puno ranije nego prethodnih godina, sažetke o provedenim aktivnostima biti će potrebno poslati puno ranije, kako bi prije mogli početi s planiranjem za iduću godinu. Traži se jača angažiranost lokalne i područne samouprave u planiranju i izvršavanju propisanih mjera, što kroz izvršenje zakonskih i podzakonskih akata, što kroz Program aktivnosti.
Predstavnica Hrvatskih šuma Jasna Molc je istaknula da će nastaviti s aktivnostima, prvenstveno kroz obvezu čišćenja šumskih puteva. Posebno je istaknula važnost projekta videonadzora, koji se pokazao uspješnim. Hrvatske šume nisu išle s novim prijedlozima zbog trenutne situacije, ali imaju niz ideja koje se mogu impolementitrati čim za to bude prilike.
Šumarska inspekcija Državnog inspektorata nije slala prijedloge promjena za Program. I dalje se zalažu da je potrebna izrada Planova zaštite šuma od požara, što je moguće provesti samo s većim šumoposjednicima. Ostale inspekcijske službe su istaknule da će svoje aktivnosti prilagoditi situaciji.
Zapovjednik VZŽ Šibensko-kninske Darko Dukić je pohvalio projekt Hrvatskih šuma za postavljanje videonadzora. Predlaže da i nacionalni parkovi i parkovi prirode postave kamere na svom području.
Predstavnik Hrvatske kontrole zračne plovidbe istaknuo je da su u planu izrade SOP-ova te obuke vatrogasaca za upravljanje bespilotnim letjelicama.
Predstavnici Hrvatskih željeznica su istaknuli da će i dalje održavati pojas uz prugu te poduzimati mjere da ne dođe do požara prilikom prolaska vlakova. Najavljeno je i postavljanje posebnih senzora za praćenje temperature kočnica i drugih parametara tijekom vožnje vlaka. Predstavnici HŽ INFRA  su istaknuli da stalno prate izvješća DHMZ-a i tako prilagođavaju svoje aktivnosti.
Državni hidrometerorološki zavod će nastaviti sa svojim aktivnostima i pratiti rad vatrogasaca kao i do sada.  
Hrvatska vatrogasna zajednica u sklopu priprema za sezonu planira organizirati veliku vježbu SIGURNOST 2021, ukoliko epidemiološka situacija to dopusti. Iznosi potrebni za sezonske vatrogasce se neće mjenjati. Također se planira povečanje uloge Državne vatrogasne škole. 
U ime MORH-a pukovnik Mijatović je izvjestio da će službeno dostaviti  podatke o snagama koje će djelovati u protupožarnojs ezoni. Zračne snage će raspolagati s do 6 zrakoplova CL 415, 6 zrakoplova AT 802, 1 helikopter Mi 8 MTV . Zrakoplov Pilatus nije korišten u praksi i stoga neće biti uključen u PP sezonu. Ostali brojčani podaci ostaju isti kao i prošle godine.
Predstavnik HVZ-a Petkoviček se na kraju zahvalio svim sudionicima sastanka. Istaknuo je da će uz sve probleme i poteškoće prouzrokovane trenutnom situacijom, novi Program aktivnosti biti spreman i predstavljati će kvalitetnu pripremu za protupožarnu sezonu 2021.

 

Pisane vijesti | Program aktivnosti | Program aktivnosti