Predsjedništvo Hrvatske vatrogasne zajednice

  • Slika /slike/3.jpg
  • Slika

  • Slika

U uredu Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu 10. srpnja 2024. godine održana je 17. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Na sastanku je iznesena informacija o međunarodnom susretu vatrogasne mladeži CTIF-a koji će se održati od 21. do 27. srpnja 2024. godine u Borgu Valsugana, Trentino, Italija, a za koji su pripreme u tijeku. Odjeljenja redovito treniraju te se pripremaju kako bi postigli što bolje rezultate.
Također, dana je i informacija o radu Kampa vatrogasne mladeži HVZ koji je i ove godine započeo s radom u Fažani i u kojem je u prve dvije smjene zabilježen manji broj sudionika te je iznesen i prijedlog da se u budućim godinama, ukoliko bude manja zainteresiranost, otvori mogućnost dolaska u Kamp i za sudionike susjednih zemalja.

Jedna od točaka dnevnog reda bili su i EU projekti koji su u tijeku. Projekt  „Jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu na brdsko-planinskim i potpomognutim područjima“ je prihvaćen te će početi s pokretanjem javne nabave od strane HVZ, a sam projekt treba biti realiziran u naredne tri godine. Također, bilo je i govora o EU projektu za vatrogasne domove i spremišta za koje će natječaj raspisati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU do kraja 2024. godine, a prijedlog je da u javnu raspravu ide tipizacija vatrogasnih domova i spremišta koja će biti objavljena na mrežnim stranicama HVZ-a.

Jedna od novina je i Jesenski stručni skup Hrvatske vatrogasne zajednice, koji će se održati od 18. do 20. listopada 2024. godine na području novog Vatrogasnog vježbališta Vučevica, te će obuhvaćati predavanja, radionice, izložbe i vatrogasne vježbe. Planiran je velik broj predavača te stručni skup neće biti usmjeren samo na dužnosnike već na sve zainteresirane vatrogasce, uz minimalnu kotizaciju.

Također, na sjednici je iznesena i informacija da je oformljena radna skupina za požare električnih vozila s kojima se vatrogasci sve češće susreću te da je u planu provoditi kompletno školovanje i usavršavanja preko Državne vatrogasne škole kao centra znanja za sve vatrogasce.

Pisane vijesti