Požari u Istarskoj županiji

  • Slika /slike/JVP Pula2.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Požar kod Novigrada pod kontrolom gasitelja

8. srpnja

8:30
Požar otvorenog prostora na području Umaga, Antenal – Novigrad pod kontrolom je gasitelja sinoć od 23:25 sati, a tijekom cijele noći radilo se na aktivnom gašenju.
Požarom je zahvaćena bjelogorična i borova šuma, trava i nisko raslinje na trenutno procijenjenoj površini oko 30 ha.
Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 81 vatrogasac sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Umag, Buzet i Poreč te DVD-a: Umag, Buje, Novigrad, Oprtalj, Tar, Vižinada i Vrsar.

I požar na području Pule, Valtura-Valtursko polje, lokaliziran je u 22:00 sata, a tijekom cijele noći radilo se na sanaciji požarišta.
Požarom je zahvaćena bjelogorična šuma, trava i nisko raslinje na procijenjenoj površini 2 ha, a na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 22 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Pula i DVD-a; Pula, Medulin, Sutivanac i Ližnjan.

-Zahvaljujući angažmanu vatrogasaca požari su stavljeni pod kontrolu gasitelja. Jaka bura koja i dalje puše otežavala je gašenje, ali su vatrogasci uspjeli požar kod Novigrada lokalizirati jutros u 7:00. Povučene su sve vatrogasne snage osim JVP Umag koji i dalje čuva požarište te rade na njegovoj sanaciji, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

6:00
Požar kod Novigrada pod kontrolom je gasitelja sinoć od 23.25, a tijekom noći postupno su vatrogasne snage otpuštane.
Tijekom cijele noći se radilo na sanaciji i osiguranju požarišta.

7. srpnja

21:30
Snažan vjetar i dalje otežava gašenje, a prema riječima zapovjednika Dine Kozlevca očekuje se njegovo skorašnje stavljanje pod kontrolu.
U gašenju sudjeluje s 27 vozila oko 80 vatrogasaca iz vatrogasnih organizacija: JVP Umag 16/7, DVD Umag 11/2, DVD Buje 10/2, DVD Novigrad 8/3, JVP Poreč 4/2, DVD Par 6/3, DVD Vižinada 8/3, DVD Vrsar 7/2, JVP Buzet 3/1. 
Prema sadašnjoj procjeni, izgorjelo je oko 35 ha.

Također gori i kod Valture, kod Pule. Izgorjelo je oko 2 ha površine, a u gašenju sudjeluju 22 vatrogasca sa 13 vozila iz JVP Pula te DVD-ova Pula, Medulin, Višnjan i Svetivčenat.

20:00
U požaru raslinja koji je izbio kod Novigrada na površini od 25 hektara sudjeluju lokalne snage, ukupno oko 70 vatrogasaca sa 20 vozila.

U gašenje su se uključili JVP Umag i Buzet te DVD-ovi Umag, Novigrad, Buje, Naprtalj i Kaštel.

„Olujna bura otežava gašenje, u ovome trenutku vatrogasne snage štite Štanciju Rozelo i rade na tome da se požar ne proširi. Sve raspoložive snage rade na gašenju požara i vjerujemo kako ćemo ga uskoro lokalizirati“, rekao je županijski zapovjednik Dino Kozlevac.

Podsjetimo, dojava za požar je stigla oko 19:10, a zbog jakog vjetra brzo se počeo širiti.

Foto: JVP Pula, JVP Novigrad

VOS