DVOC 7. / 8. srpnja 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 07./08. srpnja 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Istarska županija
Dana 07. srpnja u 19:35 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Umaga, Antenal – Novigrad. Požarom je zahvaćena bjelogorična i borova šuma, trava i nisko raslinje na trenutno procijenjenoj površini oko 30 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 81 vatrogasac sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP Umag, JVP Buzet, JVP Poreč te DVD-a: Umag, Buje, Novigrad, Oprtalj, Tar, Vižinada i Vrsar.   
Požar je pod kontrolom gasitelja od 23:25 sati, a tijekom cijele noći radilo se na aktivnom gašenju.

Dana 07. srpnja u 19:30 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Pule, Valtura-Valtursko polje. Požarom je zahvaćena bjelogorična šuma, trava i nisko raslinje na procijenjenoj površini 2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 22 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Pula i DVD-a; Pula, Medulin, Sutivanac i Ližnjan.   
Požar je lokaliziran u 22:00 sata, a tijekom cijele noći radilo se na sanaciji požarišta.

Ličko-senjska županija
Dana 06. srpnja u 11:57 sati ŽVOC VZLS zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Kosinjskog Bakovca (Velika Plana) Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na trenutno procijenjenoj površini oko 20 ha. Tijekom dana 07. srpnja na intervenciji gašenja požara sudjelovali su vatrogasci iz JVP Gospić, VZLS županije te DVD-a Perušić i Pazarišta. 
Požar je lokaliziran u 20:55 sati, a ugašen je u 22:43 sati.

Šibensko-kninska županija
Požar otvorenog prostora na području Polače - Pakovo brdo za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 5. srpnja u 16:55 sati i dalje je aktivan. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i bjelogorična šuma na trenutno procijenjenoj površini oko 400 ha. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 07. srpnja sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i jedan protupožarni zrakoplov AT 802 Fire Boss te ukupno 18 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin te DVD-a: Knin, Kijevo i Biskupija.
Tijekom noći zemaljske snage su aktivno radile na saniranju požara i dežurstvu, a tijekom jutra zatraženo je angažiranje jednog Canadaira radi sanacije na nepristupačnom dijelu požarišta.

Splitsko-dalmatinska županija
Požar otvorenog prostora na području Kozica- zaseok Vranješi za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 5. srpnja u 16:30 sati, lokaliziran je 06. srpnja te se ponovo aktivirao. Opožareno je trava, nisko raslinje i makija na približno procijenjenoj površini oko 200 ha. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 07. srpnja sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te ukupno 20 vatrogasca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP-e Makarska, Imotski te DVD-a Vrgorac, Podgora, Kučiće, Tučepi, Baška voda i Makarska. Tijekom noći na dežurstvu i sanaciji na požarišta su bili DVD Drvenik i DVD Vrgorac sa ukupno 6 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.

Virovitičko-podravska županija 
Dana 07. srpnja  u 17:32 sati DVD Dugo Selo Lukačko zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Dugo Selo Lukačko. Požarom je bilo zahvaćeno strnište na površini od 12 ha. U gašenju požara sudjelovali su DVD-a Gornje Bazje, Dugo Selo Lukačko i Turanovac sa ukupno 16 vatrogasaca i tri vatrogasna vozila.
Vatrogasna intervencija je završila u 19:49 sati.

Osječko-baranjska županija
Dana 07. srpnja u 12:45 sati DVD Valpovo zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Valpovo, Rudina Glavakovica 6. Požarom je bilo zahvaćeno strnište na površini oko 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je devet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD Valpovo..
Vatrogasna intervencija je završila u 14:01 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 07. srpnja 2022. odrađene su četiri vatrogasne intervencije prijevoza vode u gradu Petrinji gdje je bilo angažirano sedam vatrogasca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Petrinja. 

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS