Požari otvorenog prostora

  • Slika /slike/Vijesti/Dugi_otok_M.Mikliš (7).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Državni vatrogasni operativni centar 193 zaprimio je jučer više informacija o požarima otvorenog prostora koji su brzim djelovanjem zemaljskih i zračnih snaga stavljeni pod nadzor. Uz požare na priobalju, gorjelo je i na kontinentu

Lokaliziran požar na području Skradina
Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Šibenik zaprimio je 10. kolovoza u 20:19 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Žažvić- Cicvare kod Skradina. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i  borovina na površini oko 60 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 46 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP Vodice i Šibenik, VZ Šibensko-kninske županije, IVP Šibenik, DVD Šibenik, Sveti Juraj Kistanje, Zaton, Zablaće, Pirovac, Dubravice, Bilice Skradin, Tisno i Vodice. Jedan vatrogasac DVD Skradin ozlijedio je zglob noge te je zbrinut od strane HMP.  Požar je zahvatio krovište napuštene kuće koje je ubrzo i sanirano. Požar je lokaliziran u 6:00 sati, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

Na intervenciji gašenja požara na području Polače, Podinarje, tijekom jučerašnjeg dana
sudjelovalo je ukupno 14 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin, DVD Knin i Biskupija, a protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 koji je bio upućen na požarište nije mogao djelovati radi jakog vjetra. Požar je i dalje aktivan. Tijekom noći i jutra na osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz DVD Knin te je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair.
 
Dva požara  na području Polače u Zadarskoj županiji
Jučer u 21:06 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Polače. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i  borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila iz JVP Benkovac i Biograd na moru, VZ Zadarske županije, IVP Zadar, DVD Polača, Pakoštane -Vrgada -Vrana i Sveti Filip i Jakov. Požar je lokaliziran u 22:20 sati,  a sanacija i dežurstvo su u tijeku.
U 00:20 sati zadarski vatrogasci zaprimili su dojavu o novom požaru oko 1 km sjevernije od starog požara na području Polače. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i  poljoprivredne kulture (maslinici) na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su JVP Benkovac, DVD Polača i DVD Općine Sukošan.
Požar je lokaliziran u 01:14 sati,  a sanacija i dežurstvo su u tijeku.
 
Osim kod Polače, zadarski vatrogasci gasili su požar i na području Vrane za koji je zaprimljena dojava u 22:40 sati. Na intervenciji je sudjelovalo 50 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila iz JVP  Benkovac, Zadar i Biograd na moru, VZ Zadarske županije, IVP Zadar, DVD-a Polača, Pakoštane -Vrgada -Vrana, Stankovci, Drage, Općine Sukošan, Biograd na moru i Sveti Filip i Jakov. Tijekom jutarnjih sati radi pomoći u gašenju vatrogascima su upućeni zrakoplov Canadair CL-415 i zrakoplov Air Tractor. Požar je većim dijelom saniran, ali dva manja kraka požara su na teško pristupačnom terenu.
 
Vatrogasci dežuraju na požarištu
Spomenimo da je, iako pod nadzorom vatrogasaca, i nadalje aktivan požar otvorenog prostora na Dugom otoku (brdo Zaglav) koji su tijekom dana gasili vatrogasci iz IVP Zadar, SIVP Zadar i JVP Zadar i jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415. Vatrogasci i dalje dežuraju na požarištu.
Na požaru otvorenog prostora na brdu Kotor kod Crikvenice jučer su na intervenciji gašenja i sanacije požarišta sudjelovali su JVP-e Opatija i Crikvenica te DVD-a; Opatija, Lovran, Hreljin i Sušak s 19 vatrogasaca i sedam vozila. Tijekom noći na požarištu je dežuralo 12 vatrogasaca s četiri vozila iz JVP Crikvenice, DVD-a Crikvenice, Novi Vinodolski i Bribir

Požar na području Majkova
Dana 10. kolovoza u 14:34 sati JVP Dubrovačko Primorje zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Majkova, brdo Nepravić. Požarom je bilo zahvaćeno mješovito raslinje na trenutno neprocijenjenoj većoj površini u graničnom području s BiH. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Dubrovačko Primorje, te dva  protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.
Požar je pod nadzorom, (lokaliziran) na području RH.
 
I kontinentalni vatrogasci se bore s požarima otvorenog prostora
Osim na priobalju, vatrogasci na kontinentu također vode borbu s požarima otvorenog prostora. Javna vatrogasna postrojba Čakovec 10. kolovoza u 13:49 sati zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Nedelišća. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 30 ha. Prema trenutno dostupnim informacijama iz UVI aplikacije, na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 25 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila iz JVP Čakovec, DVD-a: Dunjkovec, Trnovec, Strahoninec, Slakovec, Črečan, Nedelišće i Gornji Hrašćan. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 17:45 sati.

Foto: Dugi otok, M. Mikliš
Foto: Dinara, HVZ
 

VOS | VOS