DVOC 10. / 11. kolovoza 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 10. / 11. kolovoza 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Primorsko-goranska županija
Požar na otvorenom prostoru na brdu Kotor kod Crikvenice za koji je ŽVOC Rijeka zaprimila dojavu 09. kolovoza lokaliziran je u 12:10 sati. Požarom je zahvaćena borova šuma na površini 25 ha. Tijekom dana 10. kolovoza na intervenciji gašenja i sanacije požarišta sudjelovali su JVP-e Opatija i Crikvenica te DVD-a; Opatija, Lovran, Hreljin i Sušak sa 19 vatrogasaca i sedam vozila, a tijekom noći dežurstvo 12 vatrogasaca sa četiri vozila od strane JVP Crikvenice, DVD-a Crikvenice, Novi Vinodolski i Bribir.

Ličko-senjska županija / Zadarska županija
Dana 06. kolovoza požar sa područja Tulove Grede – Lovinac u Ličko-senjskoj županiji proširio se na područje Zadarske županije. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana 10. kolovoza požarište su nadzirali vatrogasci iz DVD Lovinac te iz Zadarske županije DVD-a Obrovac i Jasenice. 

Zadarska županija
Požar na otvorenom prostoru na Dugom Otoku (brdo Zaglav) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 08. kolovoza, tijekom dana 10. kolovoza gasio je jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te vatrogasci iz IVP Zadar, SIVP Zadar i JVP Zadar.
Požar je pod nadzorom gasitelja, a u tijeku je dežurstvo na požarištu od strane DVD Sali.

Dana 08. kolovoza u 18:30 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na Ugljanu, Kali. Požarom je zahvaćena trava, makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 09. kolovoza sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz SIVP Kukljica, DVD-a Pašman i Kali.
Požar je lokaliziran 09. kolovoza u 16:45 sati, a dežurstvo na požarištu od strane DVD  Kali.

Dana 10. kolovoza u 21:06 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Polače. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i  borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP-e  Benkovac i Biograd na Moru, VZ Zadarske županije, IVP Zadar, DVD-a: Polača, Pakoštane -Vrgada -Vrana i Sveti Filip i Jakov.
Požar je lokaliziran u 22:20 sati, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

Dana 10. kolovoza u 22:40 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrane. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i šuma na većoj trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 50 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila iz JVP  Benkovac, Zadar i Biograd na Moru, VZ Zadarske županije, IVP Zadar, DVD-a; Polača, Pakoštane -Vrgada -Vrana, Stankovci, Drage, Općine Sukošan, Biograd na moru i Sveti Filip i Jakov. Tijekom jutarnjih sati radi pomoći u gašenju vatrogascima su upućeni zrakoplov Canadair CL-415 i zrakoplov Air Tractor. Požar je većim dijelom saniran, ali dva manja kraka požara su na teško pristupačnom terenu.

Dana 11. kolovoza u 00:20 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu novog požara oko 1 km sjevernije od starog požara na području Polače. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i  poljoprivredne kulture (maslinici) na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala je JVP-e Benkovac, DVD-a; Polača i Općine Sukošan.
Požar je lokaliziran u 01:14 sati, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

Šibensko-kninska županija
Dana 08. kolovoza u 16:59 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Polače, Podinarje. Požarom je zahvaćena makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara tijekom dana 10. kolovoza sudjelovalo je ukupno 14 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin, DVD Knin i Biskupija, a protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 koji je bio upućen na požarište nije mogao djelovati radi jakog vjetra. Požar je i dalje aktivan.
Tijekom noći i jutra na osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz DVD Knin te je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair.

Dana 10. kolovoza u 20:19 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Žažvić-Cicvare, Skradina. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i borovina na površini oko 60 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 46 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP-e Vodice i Šibenik, VZ Šibensko-kninske županije, IVP Šibenik, DVD-a; Šibenik, Sveti Juraj Kistanje, Zaton, Zablaće, Pirovac, Dubravice, Bilice Skradin, Tisno i Vodice. Jedan vatrogasac DVD Skradin ozlijedio je zglob noge te je zbrinut od strane HMP.  Požar je zahvatio krovište napuštene kuće koje je ubrzo i sanirano.
Požar je lokaliziran u 06:00 sati, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

Splitsko-dalmatinska županija
Požar na otvorenom prostoru na području otoka Hvara u predjelu Vrbanj – Dol za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 07. kolovoza u 12:47 sati, lokaliziran je 8. kolovoza u 07:00 sati. Na daljnjem osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz DVD-a Starigrad.

Dubrovačko-neretvanska  županija
Dana 03. kolovoza tijekom jutarnjih sati požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske kod mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana 10. kolovoza na požarištu dežurstvo od strane vatrogasaca iz JVP Konavle.

Dana 10. kolovoza u 14:34 sati JVP Dubrovačko Primorje zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Majkova, brdo Nepravić. Požarom je bilo zahvaćeno mješovito raslinje na trenutno neprocijenjenoj većoj površini u graničnom području sa BiH. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Dubrovačko Primorje te dva  protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.
Požar je pod nadzorom, (lokaliziran) na području RH.

Međimurska županija
Dana 10. kolovoza u 13:49 sati JVP Čakovec zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Nedelišća. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 30 ha. Prema trenutno dostupnim informacijama iz UVI aplikacije, na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 25 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Čakovec, DVD-a: Dunjkovec, Trnovec, Strahoninec, Slakovec, Črečan, Nedelišće i Gornji Hrašćan.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 17:45 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 10. kolovoza 2022. odrađeno je šest vatrogasnih prijevoza vode na području Grada Petrinje. Na spomenutim intervencijama angažirano je 11 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz JVP Petrinja.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS