Požari otvorenog prostora u nekoliko županija

Slika /slike/Požar Nova Drenčina.jpg

I jučerašnji dan su obilježili požari otvorenog prostora, koji su većinom rezultat neodgovornog spaljivanja biljnog otpada. Apeliramo na građane da se pridržavaju propisanih mjera prilikom spaljivanja biljnog otpada.

JVP Gračac je jučer intervenirao na području Otrića u Zadarskoj Županiji uz prometnicu D1, gdje je opožareno 6 ha trave. U gašenju požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Gračac.

Još je aktivan požar na području Strmice iznad Komalića u Šibensko-kninskoj županiji koji je dojavljen dana 26.veljače. Tijekom jučerašnje dana požar su pratili vatrogasci iz JVP Knin.

Požar na području naselja Sedramić kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji, je zahvatio nisko raslinje i makiju na površini od oko 10 ha. U gašenju požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Canadair, koji je preusmjeren sa požara kod Sonkovića, kao i 18 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz DIP Šibenik, JVP Drniš, DVD-a Ružić i Drniš.

Požar na otvorenom prostoru na području naselja Sonković kod Skradina je zahvatio makiju i borovu šuma na površini od oko 5,25 ha. U gašenju požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Canadair kao i 13 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, DVD-a Šibenik, Dubravice i Skradin.

Požar niskog raslinja na teško pristupačnom području Konavala - Kuna Konavoska, koji je izbio 3. ožujka, ugašen je 4. ožujka, a opožareno je nisko raslinje i makija na površini 8 ha.

Veliki požari i u kontinentalnom dijelu RH
Na području Rešetara u Brodsko posavskoj županiji je gorjelo strnište na površini od 100 ha. U gašenju požara sudjelovalo je pet vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD Rešetari.

U Novoj Drenčini kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji opožareno je 150 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Petrinja.

JVP Samobor je zaprimio  dojavu o požaru otvorenog prostora na području naselja Osunja kod Samobora. Požarom je bila zahvaćena trava, šikara i nisko raslinje na površini od 25 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Samobor, DVD-a Grdanjci, Novo Selo i Gornja Vas.

ŽVOC Karlovac zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Debelog Brda kod Slunja. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 10 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Slunj.

Veliki požar je izbio na području Donje Visočke kod Slunja. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, bjelogorična i crnogorična šuma na površini od 500 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je devet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-a Slunj.

VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji u Susedgradu. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 30 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je sedam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Zagreb i DVD-a Prečko.

Angažman vatrogasaca na potresom pogođenom području
Na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije jučer je ukupno  angažirano 26 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila. Ukupno su evidentirane 15 vatrogasnih intervencija.

Prema obrađenim podacima od dana 28.12.2020. do dana 4.3.2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, kumulativno je sudjelovalo 11977 vatrogasac sa 3360 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 12803 intervencija.

FOTO: JVP Petrinja
 

Pisane vijesti