Požari otvorenog prostora na području Dalmacije, Like i Istre

  • Slika /slike/Vijesti/1723643585998(1).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Požar kod Karlobaga je lokaliziran.
 

14. kolovoza
Ličko-senjska županija
16:00

Za sanaciju požara na brdu Visibaba na području Ravni Dabar angažiran je helikopter Mi-171 Sh iz Divulja koji je vatrogascima dopremio podvjesne spremnike za vodu "kruške" i opremu za gašenje na teško pristupačnom terenu.

14:00
Požar je lokaliziran i trenutno se vrši dogašavanje i saniranje požarišta. Na terenu ostaje deset vatrogasaca s tri vozila iz JVP-a Gospić, a Air Tractori su se povukli.

10.30
Dana 14. kolovoza u 06:07 sati ŽVOC Ličko-senjske županije zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području mjesta Ravni Dabar (Karlobag), brdo Visibabe. Radi se o požaru trave, niskog raslinja i makije na nepristupačnom terenu. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju vatrogasci iz JVP Gospić s deset vatrogasaca i tri vatrogasna vozila. Na intervenciji gašenja požara uz zemaljske snage djeluju i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.

Splitsko-dalmatinska županija
8:30

Tijekom dana 13. kolovoza na požaru otvorenog prostora na području grada Solina, predio Rupotina, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 11. kolovoza u 14:40 sati, na izmjerenoj opožarenoj površini od 213 ha, radilo se na saniranju požarišta sa vatrogasnim snagama sa operativnog područja Solin, Split i IVP-a Split, a izvanredna dislokacija VZGZ napustila požarište tijekom jutra i vratila se u Grad Zagreb.
Požar je lokaliziran 13. kolovoza u 06:00 sati, a tijekom noći na dežurstvu i sanaciji požarišta ostaju JVP Split, DVD-a Dugopolje, Mladost, Vranjic i Solin s ukupno 18 vatrogasaca i šest vatrogasnih vozila.
 
Šibensko-kninska županija
8:30

Požar na otvorenom prostoru na području naselja Matase (općina Promina) je  ugašen dana 13. kolovoza u 17:21 sati. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja, makije i borove šume, na trenutno procijenjenoj opožarenoj površini od ukupno 15 ha.
 
Zadarska županija
8:30

Požaru na otvorenom prostoru na području naselja Kaštel Žegarski (Obrovac) je ugašen dana 13. kolovoza u 18:08 sati.. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i borove šume na nepristupačnom terenu ukupne opožarene površine od 12 ha.
 
Požar raslinja na otvorenom prostoru kod mjesta Ivkovići u općini Škabrnja je lokaliziran u 19:30 sati, a tijekom noći dežurstvo na požarištu od strane IVP Zadar i DVD Galovac s ukupno devet vatrogasaca i tri vatrogasna vozila.. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i makije na opožarenoj površini od 16 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 37 vatrogasaca s 14 vatrogasnih vozila iz JVP-e Zadar i Benkovac, IVP Zadar, VZŽ Zadarske, DVD-a Sv. Mihovil - Galovac, općine Sukošan i Zadar te dva protupožarna zrakoplova Air Tractor i jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL 415.
 
Istarska županija
8:30

Požar na otvorenom prostoru na području naselja Puntera (općina Barban) je lokaliziran 12. kolovoza u 18:35 sati te tijekom 13. kolovoza radilo se na sanaciji požarišta, a tijekom noći na dežurstvu ostaje šest vatrogasaca i dva vatrogasna vozila iz JVP Pula.. Radilo se o požaru guste borove šume, na trenutnoj procjenjenoj opožarenoj površini od ukupno 50 ha.
 
Požar na otvorenom prostoru na kod mjesta Cere (Žminj) između mjesta Gržini i Feštini je lokaliziran u 18:55 sati, a ugašen je u 20:30 sati. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i makije na procjenjenoj opožarenoj površini od 25 ha. U gašenju požara sudjelovala su ukupno 43 vatrogasca s 19 vatrogasnih vozila iz JVP-e Rovinj i Pula, DVD-a Sutivanac, Žminj, Svetvinčenat, Rovinjsko Selo 1982 i Kanfanar te dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415.

13. kolovoza
Zadarska županija

19:00
U gašenju požara sudjeluje 25 vatrogasaca s 9 vatrogasnih vozila iz JVP-a Zadar i Benkovac, DVD-a Sv. Mihovil Galovac i Interventne vatrogasne postrojbe Zadar. Požar je pod kontrolom vatrogasaca.

18:00
Na požar kod Škabrnje su uz zemaljske snage upućena i dva protupožarna zrakoplova AirTractor i jedan Canadair CL-415.
- Gori gusta hrastova šuma i makija. Požar je došao blizu kuća i napori se ulažu da se obrane kuće. Nadamo se da ćemo do noći lokalizirati požar - kazao je zapovjednik VZŽ Zadarske, Matej Rudić.

Istarska županija
19:00
Požar je lokaliziran u 18:55 sati, a opožareno je 25 ha trave, niskog raslinja i makije. Požar gasi 42 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila, a iz zraka su djelovala 2 Canadaira. Na požarištu su bili angažirani i djelatnici MUP-a, HEP-a i Hrvatskih šuma. 

18:15
Požar je pod nadzorom vatrogasaca.

18:00
Oko 16:30 sati izbio je požar između naselja Gržini (Općina Žminj) i Foli (Općina Svetvinčenat). Na terenu su JVP Rovinj i Pula te DVD Rovinjsko Selo, Kanfanar, Žminj, Svetvinčenat i Sutivanac s 15 vozila i 35 vatrogasaca. 
- Objekti nisu ugroženi. Vatrogasci aktivno gase požar, a iz zraka djeluju 2 Canadaira zbog gustog raslinja i visoke temperature - rekao nam je zapovjednik VZŽ Istarske Dino Kozlevac. 

8:00
Požar na području naselja Kaštel Žegarski (Obrovac) je lokaliziran u 19:09 sati, a tijekom noći na dežurstvu ostalo 13 vatrogasaca s pet vatrogasnih vozila iz IVP Zadar te DVD-a Obrovac i Žegar.

Istarska županija
18:00

Požar između naselja Feštini i Gambini, oko 1 km jugozapadno od mjesta Cere. Na toj lokaciji ima jako puno manjih zaseoka. Upućena su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

8:00
Požar na području naselja Puntera (općina Barban) je lokaliziran u 18:35 sati, a tijekom noći na dežurstvu ostalo sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila.

Šibensko - kninska županija
8:00
Požar na području naselja Matase (općina Promina) je lokaliziran u 20:53 sati, a tijekom noći na dežurstvu je ostalo osam vatrogasaca s tri vatrogasna vozila iz DVD-a Promina i Drniš te IVP Šibenik.

Splitsko - dalmatinska županija
8:00
Požar na području grada Solina, predio Rupotina je lokaliziran 13. kolovoza u 06:00 sati, a tijekom noći na dežurstvu i saniranju požarišta ostale su snage s operativnog područja Solin, Split, Kaštela, Trogir i Omiš te IVP-a Split te izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba s 67 vatrogasaca i 24 vozila.

12. kolovoza
19:00
Svi požari su lokalizirani i pod kontrolom.

Zadarska županija

18:00
Na terenu je 24 vatrogasca s 10 vatrogasnih vozila iz JVP Gračac, IVP Zadar i DVD-a Pridraga, Žegar, Obrovac, Jasenica s dislokacijom te DVD-a Posedarje sa dislokacijom. Zemaljskim snagama u gašenju požara pomažu i tri protupožarna zrakoplova Air Tractor.

16:30
U 15:39 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Kaštel Žegarski (Obrovac). Radi se o požaru borove šume na nepristupačnom terenu. Na terenu su zemaljske snage i dva protupožarna zrakoplova AirTractor.

Istarska županija
18:00

Trenutna procjena opožarene površine je 50 ha. Na terenu je 34 vatrogasca sa 14 vatrogasnih vozila iz JVP Pula, Labin i DVD-a Sutivanac, Maračana, Medulin, Svetičenat. Zemaljskim snagama pomažu i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

16:00
U 15:20 sati ŽVOC Pula zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na područnu Puntera (Barban). Radi se o požaru guste borove šume. Na terenu su zemaljske snage i u pomoć su uključena dva Canadair CL-415.

Šibensko - kninska županija
18:00
Na terenu su snage s područja Promina, Biskupija, Knin, Drniš te IVP Šibenik s 36 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila. Zemaljskim snagama pomažu i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

15:30
ŽVOC Šibenik u 14:50 sati zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Matasa (5 km JZ od Knina). Radi se o požaru trava, niskog raslinja, makija i šuma. Na terenu su snage s područja Promina, Biskupija, Knina, Drniša te IVP Šibenik. Upućena su i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

Splitsko - dalmatinska županija
18:00
Tijekom dana 12. kolovoza na požaru otvorenog prostora na području grada Solina, predio Rupotina, za koji je ŽVOC ST zaprimio dojavu 11. kolovoza u 14:40 sati, na trenutno procjenjenoj površini od 150 ha, vršilo se gašenje i saniranje požarišta od strane vatrogasaca s operativnog područja Solin, Split, Kaštela, Trogir i Omiš te IVP-a Split sa izvanrednom dislokacijom VZGZ. Zemaljskim snagama pomagali su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor.

Tijekom noći na dežurstvu ostaju navedene operativne snage te izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba s 26 vatrogasaca i 9 vozila.

8:30
"Na požarištu Rupotine Solin više nema otvorenog plamena. Kanaderi će natapati rubne dijelove još pola sata a onda će ih zamijeniti 1 Air Tractor. Izvršeno je pregrupiranje i zamjena vatrogasnih snaga.", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

8:00

Požar mješovitog raslinja i guste borove šume kod Solina, predio Rupotina proširio se na trenutno procijenjenu površinu od 150 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 151 vatrogasac s 48 vatrogasnih vozila iz 21 vatrogasne postrojbe s operativnog područja Solin: DVD Solin, DVD Vranjic, DVD Klis, DVD Dugopolje, DVD Muć, DVD Zagora, JVP Split, DVD Split, DVD Slatine, DVD Kaštela, DVD Gomilica, DVD Mladost, JVP Trogir, DVD Trogir, DVD Marina, DVD Omiš, DVD Dugi rat, DVD Gata, DVD Kučiće, JVP Sinj, IVP Split. Uz njih, na izvanrednoj dislokaciji su vatrogasci iz Grada Zagreba, njih 26 s 9 vozila.
"Požar je još aktivan na sjevernoj strani na nepristupačnom dijelu Kozjaka u pravcu Konjsko i tu trenutno rade dva kanadera. Cijelu noć su sanirani rubni dijelovi požarišta, a prijetnje za kuće nema.", izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

11. kolovoza
Splitsko - dalmatinska županija

20:30
"Pri vrhu još uvijek ima otvorenog plamena te će svi vatrogasci koji su na požarištu ostati dežurati cijelu noć. Izdao sam zapovijed za izvanrednu dislokaciju vatrogasaca Vatrogasne zajednice grada Zagreba u Splitsko-dalmatinsku županiju.", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

18:00
Na intervenciji gašenja požara lakše je ozlijeđen jedan vatrogasac. Iz ŽVOC-a ST su javili da ima opekline prvog stupnja (oba uha i nos), pušten je na kućnu njegu. Radi se o vatrogascu iz DVD-a Slatine.

16:45
Na terenu je 135 vatrogasaca s 45 vatrogasnih vozila iz 19 vatrogasnih postrojbi.

16:00
"U pripravnosti su Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Uz njih, u pripravnost su stavljeni i vatrogasci za dislokaciju iz Vatrogasnih zajednica Ličko-senjske župnije i Grada Zagreba.", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

15:00
Dana 11. kolovoza oko 14:40 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Solin, predio Voljak. Na terenu su vatrogasci s operativnog područja, a u pomoć im dolaze i četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415. Na terenu su DVD Klis, DVD Solin, DVD Vranjic, JVP Split i DVD Split.

8:30
Požar otvorenog prostora na otoku Hvaru (Poljica i Pitva) za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza, a kojim je zahvaćeno 4 ha borove šume, proglašen je ugašenim 10. kolovoza u 18:30 sati.
 
Dana 09. kolovoza u 15:45 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru naselja Klis, Bašići (Kočinje Brdo). Radilo se o požaru trave i mješovitog raslinja ukupne opožarene površine od 2 ha.
Požar je proglašen ugašenim 10. kolovoza u 10:00 sati.
 
8:30
Dubrovačko-neretvanska

8:30
Dana 10. kolovoza u 12:23 sati pilot protupožarnog zrakoplova Air Tractor koji se nalazio na zadaći protupožarnog izviđanja uočio je požar kod Metkovića, na području ornitološkog rezervata Prud. Radilo se o požaru trstike koji je Air Tractor gasio do dolaska zemaljskih snaga.
Požar je pod nadzorom vatrogasaca.

Zadarska županija
8:30
Dana 10. kolovoza u 16:44 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Crnog (Zadar). Požarom je zahvaćena borova šuma na površini od 4 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, DVD Zadar, DVD općine Sukošan, redovna dislokacija Nin te Županijski vatrogasni zapovjednik. Pored zemaljskih snaga, požar je gasio i jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca je završila u 23:12 sati.

10. kolovoza
Splitsko - dalmatinska županija
8:30

Požar na otvorenom prostoru na području Tučepa, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 30. srpnja u 20:55 sati, ugašen je 09. kolovoza u 11:30 sati.
 
Dana 08. kolovoza u 09:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Hvaru kod mjesta Poljica i Pitva. Požarom je zahvaćeno raslinje i  borova šuma na površini od 4 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair i 35 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz DVD-a Jelsa, Hvar Stari Grad i SIVP Hvar.
Požar je lokaliziran 09. kolovoza u 20:00 sati, a tijekom noći na dežurstvu ostaje pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-a Jelsa.
 
Dana 09. kolovoza u 15:06 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području sela Donji Dolac (Trišnjevo). Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i makije na ukupnoj opožarenoj površini od 4 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 43 vatrogasca sa 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Omiš, Kučiće, Zadvarje, Trilj i Gata, a u pomoć zemaljskim snagama angažirana su i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor koji je upućen sa zadaće izviđanja.
Požar je lokaliziran u 18:00 sati, a ugašen u 22:00 sata.

Dana 09. kolovoza u 15:45 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru naselja Klis, Bašići (Kočinje Brdo). Radilo se o požaru trave i mješovitog raslinja ukupne opožarene površine od 2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 23 vatrogasca s osam vatrogasnih vozila iz DVD-a Klis, Dugopolje, Muć, Solin, Vranjic i Zagora, a u pomoć zemaljskim snagama angažirana su i dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor koji je upućen sa zadaće izviđanja.
Požar je lokaliziran u 18:00 sati, a tijekom noć vršilo se dežurstvo i sanacija požarišta sa četiri vatrogasaca i dva vatrogasna vozila iz DVD-a Klis.

9. kolovoza
Splitsko - dalmatinska županija

17:45
Kanaderi napuštaju oba požarišta. Stanje je dobro na Kočinjem Brdu i Bisku.

17:00
U 15:45 sati DVOC 193 zaprimio dojavu o požaru u Splitsko-dalmatinskoj županiji na području Bisko. Na požarištu su zemaljske snage te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor koji je preusmjeren sa zadaće protupožarnog izviđanja. Oko 16 sati zaprimljena je i dojava o požaru Kočinje Brdo u blizini Dugopolja. Uz zemaljske snage angažirana su dva protupožarna zrakoplova Canadair.

Bisko - snage na terenu  - 17 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DVD-a Trilj i Gata. Dojava o požaru zaprimljena u ŽVOC u 15:06 sati.
Relativno su blizu jedan i drugi požar (10 km udaljenosti). Zračne snage rade na jednom i drugom požaru - 2 CL i 1 AT

8:00
Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1300 ha. Požar je lokaliziran 08. kolovoza u 07:00 sati Tijekom dana i noći radilo se na obilasku i osiguranju požarišta.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha.
Požar je proglašen ugašenim 08. kolovoza u 20:00 sati.
 
Dana 08. kolovoza u 07:50 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na Brdu Perun kod Žrnovnice. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 11 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair i 32 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Split te DVD-a Žrnovnica, Podstrana i Solin.
Požar je ugašen u 14:00 sati.
 
Dana 08. kolovoza u 09:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Hvaru kod mjesta Poljica i Pitva. Požarom je zahvaćeno raslinje i  borova šuma na površini od 4 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair i 35 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz DVD-a Jelsa, Hvar Stari Grad i SIVP Hvar.
Požar je lokaliziran u 20:00 sati, a tijekom noći na dežurstvu ostaje 15 vatrogasaca.

Šibensko - kninska županija
8:00
Požar na otvorenom prostoru na području Grada Šibenika za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 06. kolovoza u 12:52, proglašen je ugašenim  8 . kolovoza u 06:37 sati.
 
Dana 08. kolovoza u 08:05 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Kornati, uvala Vrulje. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova (Canadair i 2 Air Tractora) kao i pet vatrogasaca iz DVD Tisno koji su stigli brodom.
Požar je ugašen 9. kolovoza u 06:24 sati.

Osječko - baranjska županija
8:00

Dana 07. kolovoza u 15:12 sati JVP Grada Osijeka zaprimio je dojavu o požaru na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike „Drava Internacional“ na adresi Osijek, Južno predgrađe b.b. (Brijest). Radilo se o požaru veće količine plastike na otvorenom prostoru unutar dvorišta tvrtke. Na intervenciji gašenja požara angažirano je ukupno 118 vatrogasaca sa 34 vatrogasnih vozila iz JVP Grada Osijeka, JVP Čepin, JVP Našice, DVD-a: Retfala Osijek, Osijek Gornji Grad, Laslovo, Sarvaš, Osijek Donji Grad, Petrijevci, Antunovac (OS), Ernestinovo, Đakovo, Velimirovac, Čepin, Valpovo i Belišće.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je 8. kolovoza u 10:15 sati.

8. kolovoza
Splitsko - dalmatinska županija
14:00

Požar na području Poljica i Pitva na otoku Hvaru je pod nadzorom, ali nije još lokaliziran. Vrši se aktivno saniranje uz pomoć zemaljskih snaga i jednog protupožarnog zrakoplova CL-415.

Opožarena površina na brdu Perun kraj Žrnovnice je 11 ha. Požar je lokaliziran u 09:30, a ugašen u 14:00 ha.

11:30
Na požar na Hvaru, uz dva ranije upućena protupožarna zrakoplova Canadair CL-415, upućena su i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.

10:20
U 09:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na dva mjesta, područje Poljica i Pitva na otoku Hvaru. Uz zemaljske snage sa operativnog područja, u gašenju požara angažirana su i dva protupožarna zrakoplova CL-415.

8:20
Dana 08. kolovoza u 07:53 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Žrnovnica (brdo Perun) uslijed udara munje. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju JVP Split, Podstrana te DVD Žrnovnica, Split i Solin. U gašenju požara angažiran je i jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415. Požar je aktivan.

8:00
Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1300 ha. Tijekom dana i noći radilo se na obilasku i osiguranju požarišta od strane DVD-a Lovreć.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha. Požar je lokaliziran 04. kolovoza u 20:00 sati. Tijekom dana i noći radilo se na obilasku i osiguranju požarišta.
 
Dana 06. kolovoza u 21:27 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otoku Visu. Radi se o požaru smeća u reciklažnom dvorištu u blizini utvrde Wellington. Vatrogasci i dalje aktivno rade na gašenju požara te nije došlo do širenja istoga. Angažirani su vatrogasci iz DVD-a Vis i Komiža.
 
Dana 07. kolovoza u 12:00 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Hvaru, Malo Grablje. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na površini od 2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 22 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz DVD-a Stari Grad, Jelsa i Hvar te Redovna dislokacija Hvar (Jelsa).
Požar je ugašen u 19:00 sati, a intervencija vatrogasaca završila je u 19:30 sati.


Šibensko - kninska županija
14:00

Opožarena površina u uvali Vrulje na Kornatima je 20 ha. Požar je pod nadzorom, no nije još lokaliziran. Trenutno je pet vatrogasaca na terenu.

10:00
Protupožarni zrakoplov CL-415 preusmjeren s požara Žrnovnica na Kornate

8.30
Dana 08. kolovoza u 08:05 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području uvale Vrulje (otok Kornati). Na intervenciji gašenja požara angažirana su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je aktivan.

8:00
Dana 06. kolovoza u 12:52 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Grada Šibenika. Požarom je zahvaćena borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 3,5 ha. Tijekom dana i noći radilo se na daljnjoj sanaciji i osiguranju požarišta gdje su angažirani vatrogasci iz IVP Šibenik i JVP Šibenik.
Požar je lokaliziran 07. kolovoza u 09:00 sati.
 
Dana 07. kolovoza u 09:18 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u Golubiću (brdo Gradina). Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Knin, DVD Knin i DVD Biskupija.
Požar je ugašen u 12:32 sati.
 
 
Osječko - baranjska županija
8:00

Dana 07. kolovoza u 15:12 sati JVP Grada Osijeka zaprimio je dojavu o požaru na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike „Drava Internacional“ na adresi Osijek, Južno predgrađe b.b. (Brijest). Radi se o požaru veće količine plastike na otvorenom prostoru unutar dvorišta tvrtke. Na intervenciji gašenja požara angažirano je ukupno 118 vatrogasaca sa 34 vatrogasnih vozila iz JVP Grada Osijeka, JVP Čepin, JVP Našice, DVD-a: Retfala Osijek, Osijek Gornji Grad, Laslovo, Sarvaš, Osijek Donji Grad, Petrijevci, Antunovac (OS), Ernestinovo, Đakovo, Velimirovac, Čepin, Valpovo i Belišće.
Požar je lokaliziran u 16:24 sati.

7. kolovoza
Osječko-baranjska županija
17:00
Požar je lokaliziran u 16:24. Vrši se saniranje požarišta. Glavni je vatrogasni zapovjednik čestitao zapovjedncima na brzoj reakciji i stavljanju požara pod kontrolu.

16:30
Dojava u JVP Osijek u 15:12 sati o požaru u tvrtci Drava Internacional d.o.o. u naselju Brijest u Osijeku. Gore bale plastika. Angažirane vatrogasne snage iz JVP Grada Osijeka te DVD-i sa područja Osijeka i DVD Sarvaš sa više od 40 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila.

Glavni vatrogasni zapovjednik dao je usmenu zapovijed za angažiranje profesionalne postrojbe INA vatrogasni servisi s više specijalnih vatrogasnih vozila ali je ista zapovijed opozvana zbog povoljnije situacije na požarištu, odnosno sprječavanja daljnjeg širenja .

Splitsko - dalmatinska županija

13:05
Vatrogasci su brzom reakcijom zaustavili širenje požara i storniran je zahtjev za zračne snage. AT u izviđanju će nadletjeti požarište.

13:00
U 12:00 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otoku Hvaru, Malo Grablje. Na terenu su vatrogasci s operativnog područja Hvar. Zatražena je pomoć zračnih snaga te su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair i AT koji je na protupožarnom izviđanju.

8:00
Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1300 ha. Tijekom dana 06. kolovoza organizirano je dežurstvo sa šest vatrogasaca i dva vatrogasna vozila te je požarište nadletio Air Tractor koji se nalazio na zadaći protupožarnog izviđanja. Nije bilo potrebe za njegovim djelovanjem te je nastavio sa prethodnom zadaćom. Tijekom noći radilo se na daljnjoj sanaciji požarišta i dežurstvu od strane vatrogasaca sa OP Makarska.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha. Požar je lokaliziran 04. kolovoza u 20:00 sati. Tijekom dana 06. kolovoza organizirano je dežurstvo vatrogasaca na požarištu. Protupožarni zrakoplov Air Tractor koji se nalazio na zadaći protupožarnog izviđanja izvršio je izviđanje područja koje je bilo zahvaćeno požarom te nije bilo potrebe za njegovim djelovanjem. Tijekom noći na sanaciji i dežurstvu angažirani su vatrogasci sa OP Trogir.
 
Dana 06. kolovoza u 21:27 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otoku Visu. Radi se o požaru smeća u reciklažnom dvorištu u blizini utvrde Wellington. Vatrogasci su okružili požar te rade na sanaciji i natapanju požarišta. Na intervenciji gašenja požara angažiran je 31 vatrogasac sa 8 vatrogasnih vozila iz DVD Vis i DVD Komiža.


Šibensko - kninska županija
8:00
Dana 06. kolovoza u 12:52 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Grada Šibenika. Požarom je zahvaćena borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 3,5 ha.
Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 72 vatrogasca sa 25 vatrogasna vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik, JVP Vodice,  DVD-a: Pirovac, Zablaće, Zaton, Brodarica-Krapanj, Bilice, Vodice, Tisno, Šibenik, Grebaštica i VZ Šibensko-kninske županije. Pored zemaljskih snaga, požar je gasilo 7 protupožarnih zrakoplova (4 Canadair-a i 3 Air Tractor-a).
Vatrogasci su tijekom noći radili na daljnjem gašenju i sanaciji požarišta gdje ih je angažirano 20 sa 8 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik, DVD-a Grebaštica, Zablaće i Šibenik.

6. kolovoza
Šibensko - kninska županija
14:50

Požarom je zahvaćena borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 3.5 ha.

14:45
"Na požarištu nema više otvorenog plamena, samo izdimljavanje. Dio zračnih snaga - 2 Canadaira napuštaju požarište, a ostaju gasiti 2 Canadaira i 1 Air Tractor.", kazao je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić.

14:30
"Stanje na požarištu je pod kontrolom. Zaustavljeno je širenje požara te se vrši natapanje i sanacija požarišta.", izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

13:50
U 12:52 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na području Šibenika. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 5 protupožarnih zrakoplova - 4 Canadair-a i 1 Air Tractor koji je prusmjeren sa zadaće protupožarnog izviđanja. Od zemaljskih snaga trenutno je angažirano 49 vatrogasaca s 24 vatrogasna vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik, JVP Vodice, DVD Zaton, VZ Šibensko-kninske županije, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Grebaštica, DVD Bilice, DVD Tisno, DVD Pirovac, DVD Šibenik, DVD Vodice i DVD Zablaće.

13:30
Požar otvorenog prostora kod Rokića, kraj Šibenika. Upućena su 3 CL-a i 1 AT koji je bio na protupožarnom izviđanju te Intervencijska vatrogasna postrojba Šibenik.

8:00
Dana 05. kolovoza u 15:16 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u mjestu Stanine kod Vodica. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na površini od 1,86 ha. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te ukupno 34 vatrogasaca s 11 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DVD-a Tisno, Šibenik, Zaton, Vodice, Pirovac i Zablaće.
Požar je ugašen u 18:05 sati.
 
Dana 05. kolovoza u 20:03 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Kornati uvala Opat. Požarom je zahvaćena trava na površini od 5 ha. U gašenju požara sudjelovalo je šest vatrogasaca s jednim vozilom iz DVD Tisno.
Požar je ugašen 6. kolovoza u 6:22 sati.

Zadarska županija
8:00

Dana 05. kolovoza u 13:21 sati VOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Pagu uvala Girenica. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i crnogorična šuma na površini od 4 ha. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair te ukupno 16 vatrogasaca s osam vatrogasnih vozila iz JVP Pag, DVD-a Novalja, Povljana i Kolan.
Požar je ugašen 6. kolovoza u 06:20 sati.

Splitsko-dalmatinska županija
8:00

Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 800 ha. Tijekom dana 05. kolovoza organizirano je dežurstvo sa šest vatrogasaca i dva vozila. Tijekom noći radilo se na daljnjoj sanaciji požarišta i dežurstvu od strane vatrogasaca sa OP Makarska.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha. Požar je lokaliziran 04. kolovoza u 20:00 sati.
Tijekom dana 05. kolovoza, pored zemaljskih snaga požar je gasio protupožarni zrakoplov Air Tractor. Tijekom noći na sanaciji i dežurstvu angažirano je 17 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila sa OP Trogir.
 
Dana 05. kolovoza u 11:24 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u mjestu Dobranje. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 6 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz DVD-a Lovreč, Zadvarje i Trilj.
Požar je ugašen u 16:00 sati.

5. kolovoza
15:00
Zadarska županija

Dojava u 13:21 sati u ŽVOC Zadar o požaru na lokaciji Mandre-Kolan na otoku Pagu. Na terenu su trenutno JVP Pag i DVD-i Povljana i Kolan, a upućena su i 2 CL-a.

8:00
Splitsko-dalmatinska županija

Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 800 ha. Pored zemaljskih snaga, tijekom dana 04. kolovoza požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Tijekom noći radilo se na daljnjoj sanaciji požarišta i dežurstvu od strane vatrogasaca sa OP Makarska.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha. Tijekom dana 04. kolovoza, pored zemaljskih snaga požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Tijekom noći na sanaciji i dežurstvu angažirano je 15 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila sa OP Trogir.
Požar je lokaliziran 04. kolovoza u 20:00 sati.

Šibensko - kninska županija
16:00

Požar kraj Vodica, mjesto Stanine: Dojava u 15:16 sati, na terenu trenutno gase 2 CL-a i 2 AT-a (jedan AT se vratio u bazu, a jedan CL upravo napušta požarište), te JVP Šibenik i Vodice te DVD-i: Tisno, Šibenik, Zaton i Vodice s 22 vatrogasca i 8 vozila.

8:00
Dana 30. srpnja u 08:46 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Skradina u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1700 ha. Požar je lokaliziran 03. kolovoza u 07:30 sati. Tijekom dana 04. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 18 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik, DVD Dubravice, DVD Skradin i DVD „Sveti Juraj“ Kistanje. Tijekom noći na sanaciji i dežurstvu angažirano je 12 vatrogasaca sa četiri vatrogasnih vozila.
Požar je ugašen 05. kolovoza u 08:00 sati.


4. kolovoza
21:00

Požar kod Vrsina je lokaliziran u 20:00 sati.

19:30
"Vatrogasci i dalje dužuraju na požarištima i provode sanaciju. U izviđanje su poslana dva Air Tractora.  Šteta koju su napravila ova tri velika požara kraj Vrsina, Tučepa i Skradina je ogromna i utrošeno je preko dva milijuna eura samo na njihovo gašenje. Ovo je jedna od zahtjevnijih požarnih sezona, a opožarena površina je tri puta veća nego prošle godine", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković.

8:00
Splitsko-dalmatinska županija

Vatrogasci su i dalje aktivno gasili požar na području Tučepa tijekom 03. kolovoza gdje je ukupno angažirano 50 vatrogasaca s 12 vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga, tijekom dana požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Tijekom noći radilo se na daljnjoj sanaciji požarišta i dežurstvu sa angažiranih 30 vatrogasaca i osam vatrogasnih vozila s područja OP Makarska.
 
Požarom kod Vrsina kraj Trogira je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha. Tijekom dana 03. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila s područja županije te izvanredna dislokacija iz Varaždinske županije koja je otpuštena s požarišta u 15:00 sati. Požar je pod kontrolom gasitelja. Tijekom noći sanacija i dežurstvo s lokalnim vatrogasnim snagama.
 
Požar na otvorenom prostoru na području Dugopolja, naselje Kotlenice, za koji je  ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 17:20 sati, proglašen je ugašenim 03. kolovoza u 12:00 sati. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 4 ha.
 
Dana 03. kolovoza u 15:10 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Gornjeg Muća. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 1 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Dugopolje, Klis, Muć i "ZAGORA" Vučevica te dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Požar je ugašen u 20:30 sati.

Šibensko - kninska županija
Požar Skradin-Ićevo, kojim su zahvaćeni makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1700 ha lokaliziran je 03. kolovoza u 07:30 sati.
Tijekom dana 03. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 76 vatrogasaca s 24 vatrogasnih vozila sa područja županije te IVP Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Tijekom jutra otpušten je preostali dio izvanredne dislokacije Krapinsko-zagorske, a u 18:15 sati otpuštena je i Karlovačka izvanredna dislokacija. Pored zemaljskih snaga požarište je sanirao i protupožarni zrakoplov Air Tractor s jednim bacanjem. Tijekom noći na sanaciji i dežurstvu angažirano je 25 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila.

Dana 03. kolovoza u 20:38 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Rupe, Laškovica (Skradin). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje na površini od 0,25 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je devet vatrogasaca s tri vatrogasna vozila iz JVP Šibenik, IVP Šibenik i DVD Sveti Juraj Kistanje. Požar je lokaliziran u 21:04 sati, a ugašen u 21:40 sati.


3. kolovoza
21:00
Splitsko-dalmatinska županija

Dana 31. srpnja u 14:25 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha. Tijekom dana 03. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila sa područja županije te izvanredna dislokacija iz Varaždinske županije koja je otpuštena sa požarišta u 15:00 sati. Požar je pod kontrolom gasitelja.

Požar na otvorenom prostoru na području Dugopolja, naselje Kotlenice, za koji je  ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 17:20 sati, proglašen je ugašenim 03. kolovoza u 12:00 sati. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 4 ha.

Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 800 ha. Tijekom dana 03. kolovoza vatrogasci su i dalje aktivno gasili požar gdje je ukupno angažirano 50 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila. Pored zemaljskih snaga, tijekom dana požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Tijekom noći radi se na daljnjoj sanaciji požarišta i dežurstvu sa angažiranih 30 vatrogasaca i osam vatrogasnih vozila.

Šibensko - kninska županija
Dana 30. srpnja u 08:46 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Skradina u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1700 ha. Požar je lokaliziran 03. kolovoza u 07:30 sati.Tijekom dana 03. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 76 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila sa područja županije te IVP Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Tijekom jutra otpušten je preostali dio izvanredne dislokacije Krapinsko-zagorske, a u 18:17 sati otpuštena je i Karlovačka izvanredna dislokacija. Pored zemaljskih snaga požar je sanirao i protupožarni zrakoplov Air Tractor sa jednim bacanjem. Tijekom noći na sanaciji i dežurstvu angažirano je 25 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila.

10:00
Šibensko - kninska županija
Tijekom dana 2. kolovoza u gašenju požara na području Skradin - Ićevo sudjelovalo je ukupno 115 vatrogasaca sa 37 vatrogasnih vozila sa područja županije te IVP Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Jedan vatrogasac je zbog bolova u abdomenu zbrinut u OB Šibenik na daljnju obradu. Pored zemaljskih snaga požar je gasio protupožarni zrakoplov Canadair. Tijekom noći na gašenju požara angažirano je 70 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila.
Požar je lokaliziran 03. kolovoza u 07:30 sati te će dio snaga biti otpušten sa požarišta.Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1700 ha.
 
Splitsko-dalmatinska županija

Tijekom dana 2. kolovoza vatrogasci su i dalje aktivno gasili požar na području Tučepi - Podgora gdje je ukupno angažirano 143 vatrogasaca sa 48 vatrogasnih vozila (uključujući IVP Split-Divulje, IVP Dubrovnik te izvanredne dislokacije Koprivničko-križevačke, Međimurske i Osječko-baranjske županije). Pored zemaljskih snaga, tijekom dana požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair, jedan Air Tractor i Helikopter za prijevoz spremnika sa vodom. Tijekom noći radilo se na daljnjem gašenju i sanaciji požarišta. Tijekom jutra angažirana su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te otpuštanje zemaljskih snaga koje nisu sa područja OP Makarska. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 750 ha. 
 
Tijekom dana 2. kolovoza na intervenciji gašenja požara na području Vrsine sudjelovalo je 107 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila sa područja županije te izvanredna dislokacija iz Varaždinske i Sisačko-moslavačke županije kao i IVP Zadar. Pored zemaljskih snaga požar je gasilo 6 protupožarnih zrakoplova (4 Canadair-a i 2 Air Tractor-a).
Tijekom noći vatrogasci su nastavili sa aktivnim gašenjem požara.Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 1338 ha. Požar je aktivan.  
 
Dana 2. kolovoza u 17:20 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Dugopolja naselje Kotlenice. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 4 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 18 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz DVD-a Dugopolje, Zagora, Muć, Solin, Dicmo, Trilj i Klis. Pored zemaljskih snaga požar su gasila dva protupožarna zrakoplova (Canadair i  Air Tractor).
Požar je lokaliziran u 19:30 sati, a tijekom noći na dežurstvu ostaje DVD Dugopolje sa šest vatrogasaca i dva vozila.

Zadarska županija
Tijekom 2. kolovoza organizirano je povremeno obilaženje požarišta na području Smokovića od strane JVP Zadar. Požar je izbio 30. srpnja, a opožarena je trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 450 ha.
 
Požar na otvorenom prostoru na području Radašinovci (Vrana), za koji je  ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 31. srpnja u 15:28, proglašen je ugašenim 2. kolovoza u 15:15 sati.

2. kolovoza

Splitsko-dalmatinska županija
19:30
Požar Kotlenice-Dugopolje

U 17:20 dojava o novom požaru na području Kotlenice-Dugopolje. Gasi ga 15 vatrogasaca s pet vozila te 1 CL i 1 AT avion. Požar je pod kontrolom.

Požar Vrsine
14.00

Trenutno na požarištu u Vrsinama rade 4 CL i 1 AT te uskoro dolaze vatrogasci iz Varaždinske županije na dislokaciju (15 vatrogasaca s tri vozila). Ukupno stanje snaga na terenu, uključujući Varaždinsku dislokaciju, je 107 vatrogasaca, s 30 vozila.

10:00
Tijekom dana 1. kolovoza na intervenciji gašenja požara kod Vrsina sudjelovalo je 149 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila sa područja županije te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske i Sisačko moslavačke županije. Pored zemaljskih snaga požar je gasilo 7 protupožarnih zrakoplova (2 Canadair-a i 5 Air Tractor-a). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutno procijenjenoj površini od 660 ha. Tijekom noći i jutra vatrogasci su nastavili sa aktivnim gašenjem požara.

Požar Tučepi
14.00
Što se tiče požara iznad Tučepa, vatrogasci Međimurske županije uskoro dolaze na dislokaciju (15 vatrogasaca s četiri vozila.). "Požar je aktivan na sjevernom dijelu, gasi ga jedan 1 AT, ali kuće nisu u opasnosti", rekao nam je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić.

10:00
Tijekom dana 1. kolovoza vatrogasci su i dalje aktivno gasili požar na području Tučepa gdje  je ukupno angažirano 260 sa 60 vatrogasnih vozila (uključujući IVP Split-Divulje, IVP Dubrovnik te izvanredne dislokacije iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske županije). Pored zemaljskih snaga, tijekom dana požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair. Tijekom noći na aktivnom gašenju požara angažirano je 200 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 700 ha. Požar je aktivan

Šibensko - kninska županija

Požar Skradin - Ićevo
16:00

"Stanje na požarištu je odlično, jedino aktivnu vatru imamo prema Visovačkom jezeru, no ta vatra ide prema rijeci Krki, gdje će onda stati.", kazao je zapovjenik vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, Darko Dukić.

10:00
Tijekom dana 1. kolovoza u gašenju požara na području Skradina - Ićevo sudjelovalo je ukupno 177 vatrogasaca sa 60 vatrogasnih vozila sa područja županije te IVP Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Pored zemaljskih snaga požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Tijekom noći na gašenju požara angažirano je 127 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom.
Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 1300 ha. Požar je i dalje aktivan.
 
Zadarska županija
10:00
Stanje na požarištima u Zadarskoj županiji je puno bolje. Na požaru na području Smokovića koji je izbio 30. srpnja, u kojem je opožarena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 450 ha,  tijekom 1. kolovoza nastavljena je sanacija. Angažirano je 7 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Zadar. Tijekom noći organizirano je dežurstvo od strane JVP Zadar.

Na požaru koji je izbio 31. srpnja području Radašinovci (Vrana), u kojem je opožareno oko 200 ha trave i niskog raslinja,  tijekom dana 1. kolovoza nastavljena je sanacija, a požar je lokaliziran.  Angažirano je 17 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Tijekom noći na sanaciji i osiguranju požarišta angažirano je 7 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz IVP Zadar i JVP Benkovac.
 
- Požari kod Skradina, Vrsina i Tučepa su i dalje aktivni. Vatrogasci su djelovali na požarištima tijekom noći. Jutros ćemo zamijeniti snage i nastaviti sa sanacijom požara. Na požaru kod Vrsina uključene su od jutros zračne snage. Na požaru kod Tučepa problem predstavlja velika zadimljenost, a zračne snage ćemo uključiti čim se uvjeti poboljšaju - rekao nam je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić.

Ukupno do 7 sati
Vatrogasci su i ovu noć  najveći angažman imali na požarima na području Skradin - Ićevo, Tučepi i Vrsine. Uz navedene poažre, prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija Državnog vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice od 7:00 sati 1. kolovoza do 7:00 sati 2. kolovoza 2024. godine na području RH zabilježeno je 114 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 173 vatrogasne organizacije sa ukupno 509 vatrogasaca sa 181 vatrogasnim vozilom. Podaci ne uključuju snage koje su angažirane u navedenom promatranom razdoblju na požarima koji su izbili ranije, a još uvijek traju.

1. kolovoza
Požar Skradin-Ićevo
23:30
Tijekom dana 01. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 177 vatrogasaca sa 60 vatrogasnih vozila sa područja županije te IVP Šibenik i izvanredne dislokacije iz Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Pored zemaljskih snaga požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Tijekom noći na gašenju požara angažirano je 127 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom. Požar je aktivan.

17:00
Požar koji je izbio 30.7.2024. na području Skradina i dalje je aktivan, a dosadašnja opožarena površina je preko 1000 ha. Trenutno gori dio iznad Roškog Slapa, a vatrogascima pomažu 2 Canadaira i 1 Airtractor. Na terenu je 159 vatrogasaca te izvanredne dislokacije s područja Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. 
  
Požar Tučepi
23:30
Tijekom dana 01. kolovoza vatrogasci su i dalje aktivno gasili požar gdje ih je ukupno angažirano 260 sa 60 vatrogasnih vozila (uključujući IVP Split-Divulje, IVP Dubrovnik te izvanredne dislokacije iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske županije). Pored zemaljskih snaga, tijekom dana požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je aktivan.

17:00
Požar koji je izbio 30.7.2024. aktivan je u sjevernom dijelu, trenutno ga gase 306 vatrogasaca sa 77 vozila i 2 PP zrakoplova Canadaira CL-415. Na požarištu su i izvanredne dislokacije iz Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Osječko-baranjske županije. Izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba tijekom dana bit će otpuštena. Opožarena površina je procijenjena na više od 400 ha od čega se jedan dio nalazi unutar Parka prirode Biokovo.

Požar Vrsine
23:30
Tijekom dana 01. kolovoza na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 149 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila sa područja županije te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske i Sisačko moslavačke županije. Pored zemaljskih snaga požar je gasilo 7 protupožarnih zrakoplova (2 Canadair-a i 5 Air Tractor-a). Tijekom noći vatrogasci su nastavili sa aktivnim gašenjem požara. Požar je aktivan.

17:00
Požar od 30.7.2024. i dalje je aktivan na sjeveroistočnom i sjeverozapadnom dijelu, intenzivno izdimljava i gase ga, uz 149 vatrogasaca s 39 vozila i 2 PP zrakoplova Airtractora. Gori trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na trenutnoj površini od oko 500 ha. Na požarištu su i izvanredne dislokacije iz Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.



16:15
Vatrogasci i zračne snage i dalje aktivno djeluju na požarima kod Tučepa i Vrsina u Splitsko-dalmatinskoj županija te kod Skradina u Šibensko-kninskoj županiji. Na području Tučepa zbog jakog vjetra dolazi do aktiviranja na dijelovima požarišta. Snage na terenu su uključene u gašenje. 

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, na ispomoć u Splitsko-dalmatinsku županiju su upućene izvanredne dislokacija iz Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Ukupno 48 vatogasaca će biti stacionirano u Vatrogasnom centru u Vučevici, odakle će prema potrebi biti raspoređeni na požarišta. 

9:15
Iza vatrogasaca raspoređenih na požarišta na području Dalmacije još je jedna teška noć. Uz velike požare na području Skradin - Ićevo i Tučepi, jučer su izbili i novi požari. Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija Državnog vatrogasnog operativnog centra Hrvatske vatrogasne zajednice od 7:00 sati 31. srpnja do 7:00 sati 1. kolovoza 2024. godine na području RH zabilježene su 122 vatrogasne intervencije na kojima je sudjelovalo 244 vatrogasnih organizacija sa ukupno 755 vatrogasaca sa 257 vatrogasnih vozila te 10 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).

Šibensko - kninska županija

Tijekom dana 31. srpnja na intervenciji gašenja požara na području Skradin - Ićevo sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor te 159 vatrogasca sa 57 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik i Zadar, JVP Šibenik, Vodice i Knin,  izvanredne dislokacije sa područja županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke te lokalna dobrovoljna vatrogasna društva s područja Županije. Podignuta je izvanredna dislokacija Krapinsko-zagorske sa 42 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila, a otpuštene su tijekom jutra snage izvanredne dislokacije iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Požar je aktivan, a tijekom noći je nastavljeno aktivno gašenje i sanacija požarišta. U jutarnjim satima na požarište je upućen jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini većoj od 1000 ha.

Uz ovaj požar, izbila su i još 2 veća požara na području Šibensko-kninske županije. Požar na otvorenom prostoru na području Danilo Kraljice za koji je dojava zaprimljena u 12:15 sati, zahvatio je površinu od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te 38 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila IZ VZŠKŽ.  Požar je ugašen u 18:51 sati.

U 12:59 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radonića. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 54 vatrogasca sa 18 vatrogasnih vozila iz VZŠKŽ. U gašenju sa dva bacanja sudjelovao je i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je lokaliziran u 20:19 sati, a dežurstvo i sanacija tijekom noći.

Zadarska županija
Dana 31. srpnja u 15:28 sati  ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Radašinovci (Vrana). Požar je lokaliziran 1. kolovoza u 5:00 sai. Opožareno je 240 ha trave, niskog raslinja i borove šume.
- Još tijekom dana smo zaustavili širenje požara prema naselju Radašinovci. Ostala je aktivna sjeverna strana na teško pristupačnom terenu, a tu od jutros djeluje jedan Air Tractor. Na terenu je jučer bilo angažirano 49 vatrogasaca sa 19 vozila iz 11 postrojbi s područja VZŽ Zadarske,  jedan protupožarni zrakoplov Canadair i dva protupožarana zrakoplova Air Tractor - rekao nam je zapovjednik VZŽ Zadarske Matej Rudić i istaknuo da će vatrogasci nastaviti sa sanacijom požarišta.  

Splitsko -dalmatinska županija
Tijekom dana 31. srpnja u gašenju požara na području Tučepa sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor. Od zemaljskih snaga u gašenju ukupno je angažirano 306 vatrogasaca sa 77 vatrogasnih vozila iz IVP Split i Dubrovnik, izvanredna dislokacija iz Grada Zagreba te vatrogasci sa područja Županije. Kao ispomoć na gašenje požara upućene su izvanredne dislokacije iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije s ukupno 63 vatrogasca i 21 vozilom.
Požar je aktivan i širi se na sjevernom dijelu požarišta koji je ušao u PP Biokovo, a na požarište se spustila velika količina dima. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini oko 400 ha.
 
Dana 31. srpnja u 14:25 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vrsine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i crnogorica na trenutnoj površini oko 500 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 96 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP-e Trogir i Sinj, DVD Trogir, Slatine, Okruk, Seget Vranjica, Marina, Kaštela, Kaštel Gomilica, Klis, Dugopolje, Split, Trilj i Žrnovnica te izvanredna dislokacija iz Ličko-senjske županije. Tijekom dana u gašenju požara sudjelovali su dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarani zrakoplov Air Tractor. Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair.
 
- Stanje na terenu je trenutno na svim požarištima je puno bolje. Vatrogasci su radili cijelu noć kako bi obranili objekte. U prilog nam ide smirivanje vjetra, ali i dalje je prisutna velika količina dima. Izvršit ćemo zamjenu snaga na požarištima i nastavljamo sa sanacijom -  rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te dodao da su u pripravnost stavljene vatrogasne snaga iz Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

31. srpnja
20:30

Požar na području Radašinovci-Pakoštane (Zadarska županija), koji je izbio u popodnevnim satima, još je aktivan, ali ne ugrožava obližnja naselja. Kako se radi o teško pristupačnom terenu, vatrogasci nadziru područje i sprečavaju širenje požara prema objektima.
- Cijelo vrijeme aktivno odbijamo požar od obližnjih naselja i objekti nisu ugroženi. Na požaru je angažirano 49 vatrogasaca s 19 vozila iz VZŽ Zadarske koji će ostati na terenu cijelu noć - rekao nam je zapovjednik VZŽ Zadarske Matej Rudić. 

Požar na području Marina - Vrsine (Splitsko-dalmatnska županija), gase vatrogasci šireg trogirskog područja i okolnih operativnih područja VZŽ Splitsko-dalmatinske. Iz zraka će do noći djelovati po jedan Canadair i Airtractor. Naselja nisu ugrožena.

I dalje su aktivni veliki požari kod Skradina i Tučepa. Nepovoljan vjetar kao i velika površina požarišta doveli su do ponovne aktivacije oba požarišta.
- Na obje lokacije spremamo se na obranu objekata, posebno na području Podgore. Uz lokalne vatrogasce koji su već raspoređeni, spremni smo uvesti i nove snage, oko 150 vatrogasaca koje dolaze iz kontinentalnih županija. Čeka nas duga noć, ali sam siguran da će vatrogasci napraviti sve što im je u moći kako bi pomogli stanovništvu i obranili naselja - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.
 
19:15
Uz aktivne požare na području Skradina i Tučepa s kojima se vatrogasci bore od jučer, u popodnevnim satima su izbili požari na području Marina - Vrsine (Splitsko-dalmatinska županija) i kod Pakoštana (Zadarska županija).

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika na požarišta u Dalmaciju su upućene izvanredne vatrogasne dislokacije iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije. Na ispomoć kolegama u Splitsko-dalmatinskoj županiji krenuli su i pripadnici Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik Hrvatske vatrogasne zajednice. 

16:00
Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, na ispomoć u Splitsko-dalmatinsku županiju je upućena izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, dok je u Šibensko-kninsku županiju upućena izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije. Na priobalje je upućena i izvanredna dislokacija Koprivničko-križevačke županije, te će biti raspoređena prema potrebama na terenu. 
U pripravnosti su dodatne vatrogasne snage iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.  

13:30
Vatrogasci i dalje aktivno rade na sanaciji požara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj je izbio novi požar.
Na području Tučepa došlo je do aktivacije dijela požarišta. Istovremeno vatrogasci nastavljaju sa sanacijom rubnih dijelova. Uz 247 vatrogasaca i 58 vozila, iz zraka djeluju 2 Airtractora i jedan Canadair. Dio požara se proširio na teško pristupačan teren na području Parka prirode Biokovo.

Vatrogasci također aktivno rade i na požaru u blizini Skradina - Ićevo. Zbog promjene smijera vjetra, došlo je do razbuktavanja na jednom dijelu i požar se širi sjeveroistočno. Na požaru djeluju 2 Canadaira, 106 vatrogasaca i 36 vozila.  

- Na oba požara radi se o velikoj površini, pojačanom izdimljavanju uz stalnu opasnost od jačanja vjetra i aktivacije požarišta.  Dio snaga je sa skradinskog požara preusmjeren na novi požar na području Danilo - Kraljice. Aktivno pratimo stanje na svim požarištima, te smo spremni na djelovanje u slučaju bilo kakvih promjena - rekao nam je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić.   

10:00
Požar otvorenog prostora na području Tučepa je pod kontrolom vatrogasaca i više nema otvorene vatre.
Canadairi su napustili požarište, a jedan je u pripravnosti u Zračnoj luci Split do daljnjega.
Vatrogasci su i dalje na terenu  i saniraju požarište.

Situacija na požarištu kod Skradina puno je bolja, a osim vatrogasnih snaga, djeluju i 2 Air Tractora.

Požar na području Smokovića pod nadzorom je vatrogasaca koji saniraju rubne dijelove požarišta.

9:00
Prema izvješću Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u razdoblju od 7:00 sati 30 srpnja do 7:00 sati 31. srpnja zabilježene su 133 vatrogasne intervencije na kojima su sudjelovale 233 vatrogasne organizacije sa ukupno 1134 vatrogasca, 346 vatrogasnih vozila te 20 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).
 
Šibensko - kninska županija

Dana 30. srpnja u 08:46 sati  ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Skradina u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 780 ha. Tijekom intervencije jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut u OHBP Šibenik. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je pet protupožarnih zrakoplova Canadair, četiri protupožarna zrakoplova Air Tractor te 163 vatrogasca sa 58 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik i Zadar, JVP Šibenik, Vodice i Knin kao i DVD-a sa područja županije. Podignute su i izvanredne dislokacije sa područja županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke.
Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair i dva Air Tractora.
 
Zadarska županija

Požar na području Smokovića za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 30. srpnja u 14:09 sati, lokaliziran je 23:30 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 450 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, pet protupožarnih zrakoplova Air Tractor te 84 vatrogasaca sa 33 vatrogasna vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, Benkovac, Pag, Gračac, DVD-a Posedarje, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Ražanac, Polača, Pakoštane-Vrgada-Vrana, "Pljusak" Nin, SIVP Posedarje i Nin. Vatrogasci su i tijekom noći radili na sanaciji požarišta.
Na požarištu je sada raspoređeno 25 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila, koji će nastaviti sa sanacijom rubnih dijelova - rekao nam je zapovjednik VZŽ Zadarske Matej Rudić.
 
Splitsko-dalmatinska županija

Požar otvorenog prostora na području Kaštel Sućurca u blizini željezare (između Ceste pape Ivana Pavla II. i Ceste dr. Franje Tuđmana), za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 30. srpnja u 02:34 sati, lokaliziran je u 20:00 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 106 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila sa OP Kaštela, OP Split, OP Solin, OP Trogir, OP Omiš i IVP Split-Divulje i protupožarni vlak „Robel“ (pružno vozilo HŽ-a). Tijekom noći na dežurstvu i sanaciji požarišta bilo je angažirano 34 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz IVP Split,  OP Kaštela, Solin i Trogir.

Dana 30. srpnja u 20:55 sati  ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Tijekom intervencije jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut o strane HMS-a. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 247 vatrogasaca sa 58 vatrogasnih vozila iz IVP Split, JVP Makarska, JVP Split, JVP Imotski, JVP Sinj, DVD Makarska, Tučepi, Brela, Baška Voda, Promajna, Drvenik, Podgora, Gradac, Omiš, Dugi Rat, Kučiće, Gata, Zadvarje, Solin, Vranjic, Trilj, Zagvozd, Lovreć i Vrgorac. Kao ispomoć na gašenje požara upućena je izvanredna dislokacija s 41 vatrogascem i 11 vozila iz Grada Zagreba.
Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair.


1:00
Zadarska županija
Požar na području Smokovića stavljen je pod kontrolu vatrogasaca. Nema više otvorenog plamena. Vatrogasci i dalje čuvaju požarište.

Šibensko-kninska županija
Cilj vatrogasaca je spriječiti širenje požara na područje Nacionalnog parka Krka. U ispomoć vatrogascima na područje Dubravice upućena je izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Karlovačke županije (32 vatrogasca s 13 vozila). Zbog sigurnosti posjetitelja, GVZ je predložio d ase danas zabrani ulazak turista u NP Krka. 

Splitsko-dalmatinska županija
Na požaru u Tučepima vatrogasci su branili objekte. Gašenje je otežavao jak vjetar. U ispomoć vatrogascima upućena je izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice grada Zagreba (41 vatrogasac s 11 vozila). Dislokacija je prihvaćena u Vatrogasnom centru u Vučevici, odakle će biti raspoređena prema potrebi.

30. srpnja
22:00
Splitsko-dalmatinska županija

Oko 20 sati izbio je požar na području Tučepa (Splitsko-dalmatinska županija). Požar se širi potpomognut jakim vjetrom, a u gašenje su uključene sve vatrogasne snage kopnenog dijela Županija. 

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Karlovačke županije upućena je na područje Dubravice (Šibensko-kninska županija). Izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice grada Zagreba upućena je u Splitsko-dalmatinsku županiju.

19:00
Šibensko-kninska županija

Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je jutros izbio u blizini Skradina i progutao oko 500 ha niskog raslinja i borove šume. Najteža situacija je na potezu Rupe - Plastovo, a postoji mogućnost da se požar proširi u pravcu  Dubravice i Nacionalnog parka Krka. Na požaru trenutno djeluje 125 vatrogasaca i 45 vozila i zračne snage, koje su angažirane i na požaru u blizini Zadra. 

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, najveći problem vatrogascima predstavlja težak brdoviti teren. Širenju požara pomogla je jaka, na udare i orkanska bura. Vjetar je mijenjao smjer, što je otežavalo gašenje. Zbog ogromne zadimljenosti, u određenim trenucima zračne snage nisu mogle djelovati. Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen. Došlo je i do prevrtanja jedne vatrogasne cisterne iz DVD-a Rogoznica, a posada je dobro. Iako područje nije bilo crta razdvajanja u Domovinskom ratu, čule su se eksplozije zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, a pirotehničari su na poziv vatrogasaca uklonili nekoliko pronađenih eksplozivnih sredstava. 

- Vatra je zahvatila nekoliko napuštenih objekata i jedan autootpad koji se nalazio duboko u šumi. Protupožarni zrakoplovi će djelovati do noći, a vatrogasci nastavljaju s gašenjem požara. Nema potrebe za evakuacijom, i pozivam sve građane da ostanu uz svoje kuće -  rekao je zapovjednik Dukić i istaknuo da vatrogasce čeka teška noć.

Dukić je pohvalio koordinaciju s glavnim vatrogasnim zapovjednikom, Državnim vatrogasnim operativnim centrom te svim drugim službama koje su angažirane na gašenju požara.   

Zadarska županija
Požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno. Vatrogasci i policija su evakuirali djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara. 
- Požar je velikim dijelom stavljen pod nadzor. Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala 4 Canadaira i 3 Air Tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor - rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić 

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je u izjavi za Dnevnik HRT 1 pohvalio djelovanje vatrogasaca, pilota protupožarnih zrakoplova, policajaca kao i svih građana koji su pomogli u gašenju požara. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i duge suše, pozvao je sve građane na dodatan oprez. 

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika,  u pripravnost su stavljeni i vatrogasci Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

16.45
Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog situacije na požarištima kod Skradina i Smokovića, u pripravnost su stavljene i vatrogasne snage Ličko-senjske i Karlovačke županije te Grada Zagreba.

Na požaru kod Smokovića na terenu su 42 vatrogasca sa 19 vozila, 2 Canadaira (u dolasku je i treći) te 4 Air Tractora.

16:00
Zadarska županija

U 14:09 zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora u Zadarskoj županiji, na području Smoković kod Zračne luke Zadar-Zemunik. Na terenu je 9 postrojbi, a požar ukupno gasi 28 vatrogasaca sa 14 vozila te 2 Air Tractora i 2 Canadaira.
 
Šibensko-kninska županija

Požar na području Skradina, u naselju Ićevo, koji je zahvatio borovu šumu i nisko raslinje, i dalje se aktivno gasi. Na požarištu su angažirane, osim domicilnih snaga, i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, ukupno 116 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom.


Šibensko-kninska županija
12:30
Situacija i dalje nije pod nadzorom, puše jak vjetar i požar je intenzivan. Zatvorena je cesta Ićevo-Rupe. Na požarište trenutno su se uključila i 3 zrakoplova Air Tractor, sada na požarištu je 82 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila te 3 AT i 4 CL, od kojih su 2 CL otišla po gorivo. Na intervenciju su dosad izišli JVP Šibenik, JVP Vodice, JVP Knin, DVD Dubravice, DVD Skradin, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Sveti Juraj-Kistanje, DVD Ervenik, DVD Brodarica-Krapanj, DVD Grebaštica, DVD Rogoznica, DVD Bilice, DVD Pirovac, DVD Vodice, DVD Drniš, DVD Knin, DVD Rogoznica, DVD Zaton, IVP Šibenik i IVP Zadar. U pripravnosti su vatrogasci Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.
 
"Stanje je teško. Fokusirani smo na obranu kuća i sprječavanju vatre da prijeđe cestu.", kazao je Goran Kević, zapovjednik Intervencijske vatrogasne postrojbe Šibenik.

11:00
Dana 30. srpnja u 08:46 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru  otvorenog prostora na području Skradina, u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma. Na intervenciju gašenja požara angažirana su 4 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 kao i vatrogasne postrojbe sa ukupno 26 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, IVP Šibenik te DVD-a: Dubravice, Sv. Juraj Kistanje, Ervenik, Zablaće, Šibenik i Skradin te Županijski vatrogasni zapovjednik. Požar se aktivno gasi.

Splitsko-dalmatinska županija
11:30
Stanje na požarištu kod Kaštel Sućurca je dobro - nema dima, ali još nije proglašena lokalizacija. No požar je pod nadzorom. Trenutno je angažirano 15 postrojbi s područja županije - 62 vatrogasca i 24 vatrogasna vozila.

7:30
Prilikom gašenja, jedan je vatrogasac ozlijeđen te zbrinut od strane HMS.

6:30
Dana 30. srpnja u 02:34 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Kaštel Sućuraca u blizini željezare (između Ceste Pape Ivana Pavla II. i Ceste dr. Franje Tuđmana). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 106 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila sa OP Kaštela, OP Split, OP Solin, OP Trogir, OP Omiš i IVP Split-Divulje. Na intervenciji gašenja požara angažiran je i protupožarni vlak „Robel“. Intervencija gašenja požara je u tijeku.
Riječ je o novom požaru koji je počeo gotovo na istom mjestu  kao i onaj jučerašnji.

Zadarska županija
8:00

Požar na području Ninskih stanova je ugašen 29. srpnja u 22:50 sati.

29. srpnja
Zadarska županija

22:00
Požar je lokaliziran u 20:27 sati. Situacija je dobra. Gorjela je trava, nisko raslinje i hrastova šuma. Na terenu je 17 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz ranije navedenih postrojbi.

20:00
U 19:03 sati ŽVOC Zadar zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Ninskih Stanova. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 15 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP Zadar, DVD Nin i redovna dislokacija Nin te tri protupožarna zrakoplova Air Tractor.
 



Pisane vijesti