Požari na otocima i u Dalmatinskoj zagori

Slika /slike/DVD Omiš na Hvaru.jpg

Vatrogasno operativno središte jučer je zaprimilo više informacija o požarima otvorenog prostora, a u gašenje požara na otoku Hvaru upućena je ispomoć s kopna i zračne snage

Požar otvorenog prostora na otoku Hvaru, na lokaciji rt Kabal u blizini Starog Grada, za koji je ŽVOC Split zaprimio sinoć dojavu još uvijek je aktivan. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma, a u njegovu gašenju sudjeluje ukupno 72 vatrogasac s 18 vatrogasnih vozila.
"U gašenje su odmah uključene sve snage Operativnog područja Hvar, 50 vatrogasaca s 10 vozila. Jutros smo poslali ispomoć iz JVP-a Split i Podstrana te DVD-a Split, Stari Grad, Žrnovnica, Omiš i Dugi Rat, Hvar, Jelsa, s ukupno 21 vatrogascem i 6 vozila. Iz zraka djeluju 3 zrakoplova Canadair CL-415. Radi se na teško pristupačnom terenu obraslom gustom vegetacijom, bez adekvatnog puta. Nema ugroze za objekte. Očekujemo popodne tramuntanu, a ako ne bude nekih nepredvidljivih meteoroloških situacija, nadamo se da će požar biti lokaliziran u popodnevnim satima" – rekao je zapovjednik VZŽ Splitsko- dalmatinske Ivan Kovačević. 

Požar koji je jučer izbio na otoku Pagu, u naselju Šimuni, ugašen je jutros. Opožarena je trava, nisko raslinje i borova šumu na površini od 6 ha, a u gašenju požara sudjelovalo je 19 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP Pag i DVD-a Pag, Povljana i Kolan te dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415. Tijekom noći na dežurstvu ostala JVP Pag s 4 vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
 
Požari na području Dalmatinske zagore
Požar otvorenoga prostora na području Prološca, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu u 15:17 sati, zahvatio je travu, nisko raslinje i vinograde na površini od 40 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 27 vatrogasaca s 9 vatrogasnih vozila iz JVP-a Imotski, DVD-a: Imotski, Zagvozd i Lovreč. Požar je ugašen u 18:00 sati.
Požar otvorenoga prostora na području Promina-Bogatići, Popovići koji je izbio jučer lokaliziran je. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 30 ha, a gasilo ga je 28 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i DVD-a: Drniš, Promina i Sv. Juraj Kistanje, te dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i jedan Air Tractor. Tijekom noći na dežurstvu su bili JVP Drniš i DIP Šibenik s 8 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.
           
S obzirom na činjenicu da su vremenski uvjeti još uvijek povoljni za izbijanje požara, pozivamo građane na dodatan oprez. Ukoliko primijetite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193 ili Centar 112.


Foto: DVD Omiš

Pisane vijesti