Informacija o požarima na sjednici Vlade RH

Slika /slike/slika.jpg

Na sjednici Vlade RH glavni vatrogasni zapovjednik iznio je informaciju o požarima

Danas je u Zagrebu održana 72. sjednica Vlade na kojoj je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković dao informaciju o požarima u Republici Hrvatskoj. Istaknuo je kako je do sada zabilježeno 2.389 požara raslinja na području cijele RH što je za 8% manje u odnosu na prošli petogodišnji prosjek.

„Opožarena površina je procijenjena na 12.207 ha, tj. 122 km² što možemo usporediti s dvije površine otoka Pašmana“, ilustrativno je objasnio zapovjednik Tucaković. Dodao je i kako je ta površina za 50% manja od prethodnog petogodišnjeg razdoblja, a indeks opožarene površine je za 50% manji što dovoljno govori o angažiranosti svih snaga.

Tucaković: Požari se u prosjeku ugase u roku od 4 sata
Međutim, ograničimo li usporedbu na posljednjih 8 tjedana kada je opasnost najveća, a to je 21. lipnja do 15. kolovoza, možemo reći da se broj požara povećao za 25 %, a opožarena površina za 380 % i to zbog dugotrajnih vremenskih uvjeta isušenosti i visoke temperature pa se požari brže šire, i u kraćem vremenu zahvaćaju veće površine raslinja zbog čega ih se teže gasi“, objasnio je Tucaković. 

Na sjednici Vlade je iznio i podatak kako su požari veći od 100 ha zabilježeni u Šibensko-kninskoj i to njih 7, po dva u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj te jedan u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. „U prosjeku je 87% požara u sezoni te 92% požara tijekom cijele godine u potpunosti ugašeno u prva 4 sata što je pokazatelj vrlo dobrog angažmana vatrogasnih snaga, opreme i tehnike koja se dovozi na požarište. Po broju požara je najopterećenija Splitsko-dalmatinska, potom Zadarska i Šibensko-kninska županija. Najveći zabilježeni požar je bio na području Splitsko-dalmatinske županije u Segetu Gornjem  pri čemu je opožarena površina iznosila 1.643 ha, a sam obim požara po rubovima je bio 24,3 km. To nam govori kako i dalje moramo biti na oprezu jer se požari i dalje svakodnevno događaju“, zaključio je zapovjednik Tucaković.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na kraju izlaganja je zahvalio glavnom vatrogasnom zapovjedniku kao i svim vatrogascima na naporima koje ulažu u sigurnost građana i turista.

Pisane vijesti