Požar u trogirskom zaleđu

  • Slika /slike/DVD Seget Vranjica požar 3.8.2021..jpg
  • Slika

  • Slika

U popodnevnim satima došlo je do ponovne aktivacije požara, uslijed jakog vjetra. Glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovjed za angažiranjem izvanredne dislokacije iz nekoliko županija.

18:20
Prema trenutno raspoloživim podacima, na terenu su od domicilnih snaga ukupno 123 vatrogasca sa 54 vatrogasna vozila.
S područja drugih županija ukupno je angažirano 28 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila i to Državna intervencijska postrojba Zadar, Državna intervencijska postrojba Dubrovnik, JVP Knin, JVP Vodice i JVP Šibenik. Ukupno je angažiran 151 vatrogasac sa 64 vatrogasna vozila.
Osim zemaljskih snaga angažirani su i protupožarni zrakoplovi: 3 Canadaira, 3 Air Tractora, 1 helikopter Mi8 s uređajem za gašenje.
U dolasku su vatrogasci iz Ličko-senjske županije sa 19 vatrogasaca i 8 vatrogasnih vozila.

“Ono što je u ovome trenutku bitno je da nema oštećenih kuća i ozlijeđenih vatrogasaca. Pored svake kuće je po jedan vatrogasni kamion kako bismo bili sigurni da su građani i njhovi objekti zaštićeni, ukoliko se požari i približi. U ovome je trenutku dobro i to što nemamo drugdje većih požara pa su zemaljske i zračne snage maksimalno ovdje posvećene gašenju. Ponegdje ima još izdimljavanja, bliži se noć i uskoro ćemo postojeće snage zamijeniti svježim vatrogasnim snagama”, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Dodao je i kako su u pripravnosti i vatrogasci koji su smješteni u Divuljama, a koje će se aktivirati sutra ujutro. Vatrogasci ostaju i noćas dežurati tijekom cijele noći i sanirati požarište.


16:00
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovjed za angažiranjem dodatnih vatrogasnih snaga kao pomoć u gašenju požara kod Segeta Gornjeg i Planog. Aktivirane su Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, JVP Šibenik te JVP Benkovac i Zadar kao i vatrogasne organizacije s područja Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije.

15:30
U popodnevnim satima došlo je do aktivacije požarišta na području Segeta Gornjeg i Planoga. Sve snage na terenu su upućene kako bi zaustavile širenje požara. Iz zraka djeluju 2 Canadaira i 2 Air Tractora, a zbog gašenja požara zatvorena je cesta Plano-Prgomet.
“Uslijed jakog vjetra požar se ponovno rasplamsao na jugoistočnoj strani. Raslinje je jako suho i u kratkom vremenu došlo je do širenja požara, ali srećom objekti nisu ugroženi. Trenutno je angažirano 112 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

14:00
Oko 13:00 sati došlo je do ponovne aktivacije požara na dvije lokacije (Seget Gornji i Plano). Na intervenciji gašenja požara pored vatrogasaca sudjeluju četiri protupožarna zrakoplova (2 Canadair-a i 2 Air Tractora).

9:30
Na požarištu kod Segeta Gornjeg trenutno je angažirano 112 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te je upućeno 26 vojnika NOS HV. Dva protupožarna zrakoplova Canadair koji su tijekom ranog jutra djelovali na požarištu vraćeni su u bazu.

8:30
Tijekom noći na požarištu kod Segeta Gornjeg je došlo do pogoršanja. Na zahtjev vatrogasaca 3. kolovoza od 01:00 zatvorena je za sav promet cesta D 8 od benzinske postaje Perić do rotora za Novi Čiovski most. U 02:40 angažirane su dodatne vatrogasne snage iz JVP Split, Sinj, Podstrana, Makarska, DVD Klis, Gata, Kučiće, Muć, Split, Brela i Slatine. Trenutno procijenjena opožarena površina iznosi 550 ha, a od 06:05 sati radi pomoći u gašenju na požarište su stigla i 2 protupožarna zrakoplova Canadaira.

Ukupno je do sada u gašenju sudjelovalo 194 vatrogasca sa 49 vatrogasnih vozila iz JVP-a: Split, Trogir, Sinj i Podstrana te DVD-a: Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje, Split, Omiš i Dugi Rat, DIP-a Split te pripadnici PP NOS-a HV-a.

-Situacija je trenutno puno bolja. Otvorenog plamena više nema, samo povremena manja izdimljavanja na jugoistočnom dijelu požarišta. Tijekom noći je došlo do razbuktavanja te je vatra zaprijetila i objektima. Angažirali smo odmah i dodatne snage s makarskog područja. Možemo reći kako je zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca sve brzo stavljeno pod kontrolu te nema opasnosti za ljude i imovinu - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Podsjetimo kako je dojavu za najzahtjevniji požar u ovogodišnjoj požarnoj sezoni ŽC Split zaprimio jučer u 10:15, a vjetar i nepristupačan teren otežavali su njegovo gašenje.
 
Požari kod Drinovaca i Zadra
Nažalost, ovo nije bio jedini požar koji su vatrogasci gasili posljednja 24 sata. Tijekom popodneva ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenoga prostora na području Drinovaca pri čemu je opožarena trava, nisko raslinje i makija na površini od 10 ha. Na intervenciji je sudjelovalo 27 vatrogasca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš te DVD-a Drniš, Ružić i Promina kao i dva protupožarna zrakoplova Canadair. Požar koji je tijekom noći nadziran od strane JVP Drniš s 3 vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom, lokaliziran je u 18:47 sati, a ugašen u 06:30.

I ŽVOC Zadar jučer je popodne, točnije u 16:57, zaprimio dojavu o požaru otvorenoga prostora u u Zadru. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 0,72 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 14 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz JVP Zadar te jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je ugašen u 18:42 sati.
 
Uz ove velike požare, zabilježeno je i nekoliko manjih požara na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Zbog vremenskih prilika koje pogoduju širenju požara, molimo sve građane na dodatan oprez. Ukoliko vidite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193 ili Centar 112. 

Foto: DVD Seget Vranjica

VOS