Požar otvorenog prostora kod Grebaštice

  • Slika /slike/grebastica (4).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Požar otvorenog prostora na području Grebaštice proglašen je ugašenim 18. srpnja

18. srpnja

22:00
Požar otvorenog prostora na području Grebaštice za koji je ŽVOC zaprimio dojavu dana 13. srpnja, proglašen je ugašenim 18. srpnja u 20:48 sati.

8:00
Požar otvorenog prostora na području Grebaštice za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu dana 13. srpnja i dalje se aktivno sanira. Tijekom dana 17. srpnja na sanaciji požarišta bilo je angažirano 15 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik te DVD Grebaštica i Primošten, a tijekom noći na osiguranju i sanaciji požarišta angažirano je 10 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik te DVD Grebaštica. 

17. srpnja

8:00

Opožarena površina obnovljenog dijela požarišta iznosi oko 7 ha. Uslijed gašenja požara jednom je vatrogascu pozlilo, te je isti medicinski zbrinut.
Tijekom noći na osiguranju i sanaciji požarišta angažirano je 18 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik te DVD Grebaštica i Primošten.

16. srpnja

13:15
Požar su gasila 3 protupožarna zrakoplova Candair te se oni povlače sa požarišta, a zamjenjuju ih 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor kako bi nastavili s natapanjem požarišta.

Na terenu su  52 vatrogasca sa 19 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Šibenik, JVP Vodice, DVD Šibenik, DVD Zablaće, DVD Bilice, DVD Grebaštica, DVD Drniš, DVD Primošten, DVD Brodarica-Krapanj i DVD Rogoznica.


11:00
Oko 10 sati došlo je do aktivacije požara na području Grebaštice. Trenutno gase dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415, treći je u dolasku, te 43 vatrogasca sa 13 vatrogasnih vozila.

9:00
Tijekom dana na požarištu je ukupno angažirano 37 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila. Izvršena je smjena i otpuštanje dijela snaga sa požarišta.
Tijekom noći na osiguranju i sanaciji požarišta angažirano je 30 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz Intervencijskih vatrogasnih postrojbi Split, Šibenik i Zadar, JVP Šibenik te DVD Grebaštica i Primošten.
 
15. srpnja

9:30 

 Požar u Grebaštici je lokaliziran u 8:30, a na terenu je 37 vatrogasaca sa 12 vozila.


8:00
Tijekom dana na požarištu je ukupno angažirano 98 vatrogasaca sa 37 vatrogasnih vozila. Izvršena je smjena i otpuštanje dijela snaga sa požarišta pa tako i izvanredne dislokacije iz Splitsko-dalmatinske županije. Jedan vatrogasac je ozlijeđen i medicinski zbrinut te na ovoj intervenciji ukupno bilježimo 5 ozlijeđenih vatrogasaca.

Tijekom noći na osiguranju i sanaciji požarišta angažiran je 51 vatrogasac sa 20 vatrogasnih vozila iz Intervencijskih vatrogasnih postrojbi Split, Šibenik i Zadar, JVP-a Šibenik i Knin te DVD-a Zaton, Šibenik, Zablaće, Grebaštica, Primošten i Brodarica-Krapanj.
 


14. srpnja

19:00

Na dežurstvu i sananciji požarišta tijekom noći ostaje 51 vatrogasac sa 20 vozila.

17:00
Zbog aktiviranja ruba požarišta uzrokovanog jačanjem vjetra 2 protupožarna zrakoplova AT 802 FireBoss se upućuju na požarište.

14:30
Jutros je izvršena smjena vatrogasnih snaga, a na terenu je 98 vatrogasaca sa 37 vatrogasnih vozila.

8:00

Požar kod Grebaštice je pod kontrolom vatrogasaca i više nema otvorenog plamena i širenja požara. Na pojedinim mjestima još ima izdimljavanja te se saniraju rubni dijelovi požarišta. Tijekom noći vršeno je dežurstvo i sanacija, na terenu je tijekom cijele noći bilo 158  vatrogasaca sa 51 vozilom, a u jutarnjim satima na požarište su upućena 2 protupožarna zrakoplova Canadair CL – 415.

Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma te kuće i automobili, a trenutno procijenjena opožarena površina iznosi oko 600 hektara.

Prilikom gašenja požara ozlijeđena su četiri vatrogasca koja su medicinski zbrinuta.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalio je svim vatrogascima, zapovjednicima na terenu, a posebno županijskom vatrogasnom zapovjedniku, pilotima i tehničarima protupožarnih zrakoplova, operaterima vatrogasnih operativnih centara i logističkoj potpori jer su ponovno dokazali da građani mogu biti ponosni i sigurni uz hrvatske vatrogasce. „Također, posebno zahvaljujem ministru unutarnjih poslova i potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske Davoru Božinoviću koji je obišao vatrogasce i cijelo opožareno područje, hrvatskoj policiji, operativnim snagama, građanima, gradskim službama i svima koji su angažirani sa ciljem pružanja pomoći stanovništvu, ali i potpore vatrogascima kada je to potrebno. Ozlijeđenim vatrogascima i građanima želim brzi oporavak“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


13. srpnja

22:10

Održan je radni sastanak Zapovjedništva te je napravljen novi raspored snaga, a oko 150 vatrogasaca ostaje na dežurstvu.
Na radnom sastanku vatrogasnog zapovjedništva održanog u DVD-u Grebaštica uz prisustvo glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, županijski vatrogasni zapovjednik Šibensko – kninske županije Darko Dukić je izvršio novo pozicioniranje vatrogasnih snaga, zamjenjivanje postojećih snaga novima, te je definiran raspored snaga tijekom noći.

Na dežurstvu tijekom noći ostaje 150 vatrogasaca sa  55 vatrogasnih vozila.                

Omogućeno je prometovanje vozila Jadranskom magistralom od Žaborića do Bila kod Primoštena


19:30
Nema širenja požara, aktivan je na pojedinim područjima.

Do sada su u gašenju požara kod Grebaštice ozlijeđena 3 vatrogasca zbog udisanja dima te im je pružena pomoć na mjestu događaja.

Požar i dalje gasi više od 150 vatrogasaca i 3 Canadaira.
„Gašenje požara i dalje otežava vjetar iako je u slabljenju. Trava je visoka, osobito nakon padalina kojima smo svjedočili posljednjih mjeseci, i zato je dobra podloga za brzo širenje požara. Čišćenje okućnica glavni su načini kako možemo ovakve požare prevenirati“, kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Situacija je u ovome trenutku znatno bolja nego popodne, objekti nisu ugroženi, a vatrogasci ostaju na terenu cijelu noć te će poduzeti sve da se požar zaustavi te da se zaštite ljudski životi i objekti.
Prema prvim procjenama opožareno je oko 600 ha.


18:40
Požar kod Grebaštice trenutno gase 4 Canadair-a i 2 Air Tractora. Angažirano je ukupno 158 vatrogasaca sa 55 vatrogasnih vozila.


16:30
Trenutno je u gašenju požara kod Grebaštice aktivno 155 vatrogasaca, 57 vozila, 4 Canadaira i 3 Air Tractora. Brojčane snage na terenu se stalno povećavaju, a angažirani su vatrogasci Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.

Apeliramo na građane da vatrogascima ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali. Također, strogo je zabranjeno korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova jer se time izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga.


15: 25
U gašenju požara kod Grebaštice trenutno sudjeluje 148 vatrogasaca sa 56 vatrogasnih vozila. Angažirani su vatrogasci iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije (JVP Split i Trogir te DVD-ovi Split, Kaštel Gomilica i Solin) kao i intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Split i Šibenik te 5 Canadaira.

 „Požar još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, a jak vjetar otežava njegovo gašenje. Povećava se broj angažiranih snaga kako bismo ga što prije lokalizirali“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

14:30
Na terenu su 104 vatrogasca sa 41 vatrogasnim vozilom.
Dva protupožarna zrakoplova Air Tractor su napustila požarište radi loših uvjeta koji uključuju zadimljenost i vjetar te otežavaju rad. Na požarištu je trenutno 5 protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415.

13:35
Na terenu je trenutno 79 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila, IVP Šibenik, 3 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor.
Očekuje se polijetanje još zračnih snaga, a na požarište je upućen i IVP Split.

„Požar je nošen jakim jugom te je u jednom trenutku zaprijetio i objektima zbog čega su dvije obitelji evakuirane iz sigurnosnih razloga. Požar još nije pod kontrolom, a vatrogasci i zračne snage ulažu nadljudske napore da se što prije lokalizira“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


13:00
Na požarište su poletjela dva protupožarna zrakoplova Air Tractor.

12:45
Na terenu je trenutno 56 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila i tri protupožarna zrakoplova Canadair.

12:15
U 11:11 sati ŽVOC Šibenik zaprimo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Grebaštica. 

Na terenu su 33 vatrogasaca sa 12 vatrogasnih vozila. Angažirana je i Intervencijska vatrogasna postrojba Šibenik te dva kanadera CL-415 koji stižu na požarište.
Zatražen je i treći kanader i očekuje se njegovo polijetanje.

Požar se ubrzano širi uslijed vjetra.

VOS