Požar na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike

  • Slika /slike/Vijesti/HVZ-VZZ-Pozar u Osijeku (2).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Intervencija gašenja požara u Osijeku završena je 13. listopada u 13:49 sati.

13. listopada
16:00 sati

Požar na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike „Drava Internacional“ u Osijeku završila je 13. listopada u 13:49 sati.

13. listopada
8:25 sati

Požar je pod nadzorom je gasitelja. Tijekom dana i noći 12./13. listopada organizirano je dežurstvo na požarištu od strane  JVP Grada Osijeka sa dva vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.

12. listopada
8:25 sati

Tijekom dana i noći 11./12. listopada organizirano je dežurstvo na požarištu od strane JVP Grada Osijeka sa dva vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.

11. listopada
8:25 sati

Tijekom dana 10. listopada organizirano je dežurstvo na požarištu od strane JVP Grada Osijeka sa ukupno 7 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila. Tijekom noći vatrogasci JVP Grada Osijeka su obavljali dežurstvo na požarištu sa dva vatrogasca i jednim vozilom.

10. listopada
8:25 sati

Tijekom dana 9. listopada vatrogasci su nastavili sa aktivnostima saniranja požarišta te opsluživanja vatrogasnog robota. U sanaciji požarišta sudjelovali su JVP Grada Osijeka te DVD Osijek Gornji Grad, Retfala Osijek i Donji Grad sa ukupno 12 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila. Tijekom noći vatrogasci su obavljali dežurstvo na požarištu.

9. listopada
8:25 sati

Tijekom 8. listopada vatrogasci su nastavili sa aktivnostima gašenja i saniranja požarišta na površini oko 1500 m2 uz pomoć vatrogasnog robota.
U sanaciji požarišta sudjelovali su JVP Grada Osijeka te DVD Osijek Gornji Grad, Retfala Osijek i Donji Grad sa ukupno 12 vatrogasaca i 6 vatrogasnih vozila.

8. listopada
8:45 sati

Tijekom 7. listopada vatrogasci su nastavili sa aktivnostima gašenja i saniranja požarišta na površini oko 5000 m2 uz pomoć vatrogasnog robota. U sanaciji požarišta sudjelovali su JVP Grada Osijeka te DVD Osijek Gornji Grad i Retfala Osijek.
Tijekom noći na dežurstvu su bila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Grada Osijeka.

7. listopada
8:45 sati

Tijekom 6. listopada vatrogasci su nastavili sa aktivnostima gašenja i saniranja veće količine plastičnog materijala na požarištu. U gašenju požara sudjeluju JVP Grada Osijeka  i Našice,  JPVP Beli Manastir te DVD-a Valpovo, Osijek Donji Grad, Retfala Osijek, Satnica Đakovačka, Drenje sa 22 vatrogasca i 12 vozila. 

6. listopada
16:15 sati

Na požarištu je otpuštena većina vatrogasnih snaga te će tijekom večeri i noći dežurati vatrogasci JVP Osijek.

12:15 sati
- Na terenu je trenutno 25 vatrogasaca sa 14 vozila. Vatrogasci polijevaju požarište koje se potom zatrpava zemljom. – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.


8:20 sati
Tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci su nastavili sa aktivnostima gašenja i saniranja veće količine plastičnog materijala na požarištu. U gašenju požara sudjeluju snage iz VZ Osječko-baranjske te temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika JVP Vukovar, JVP Vinkovci i JVP Županja kao izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga iz VZ Vukovarsko-srijemske županije. Tijekom noći 6. listopada na požarištu je bilo angažirano ukupno 10 vatrogasaca sa četiri vozila JVP Osijek i DVD Silaš.

U gašenju požara su tri vatrogasca ozlijeđena, od kojih je jedan zadobio teže ozlijede.

5. listopada
14:15 sati

Danas je požarište u Osijeku obišao i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

- Kako smo mogli vidjeti od početka ovog požara sve raspoložive službe su bile na raspolaganju te odreagirale u najkraćem vremenskom periodu kvalitetno upravljajući organizacijom, jer nije jednostavno u ovakvim požarima zaustaviti širenje. – rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved.

- Kako sam cijelo vrijeme bio u kontaktu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom, a i sada tijekom obilaska požarišta sa županom, gradonačelnikom i županijskim vatrogasnim zapovjednikom, mogu reći da tolika požrtvovnost naših ljudi koji su ulazili u ove objekte i hangare s ciljem zaustaviti širenje vatre zaslužuje divljenje. – dodao je potpredsjednik Medved  te zahvalio vatrogascima što su spriječili da ne dođe do još težih posljedica.

Na požarištu se trenutno nalaze vatrogasne snage Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, odnosno 21 vatrogasac s 12 vatrogasnih vozila.
Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano oko 200 vatrogasaca sa 100 vozila iz 44 vatrogasne postrojbe.


8:30 sati
Tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci su aktivno radili na gašenju velike količine plastike na otvorenom prostoru prilikom čega su tri vatrogasca ozlijeđena, od kojih je jedan zadobio teže ozljede. Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova.

- Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano oko 200 vatrogasaca sa 100 vozila iz 44 vatrogasne postrojbe. – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec te dodao da je požar pod nadzorom gasitelja.

Zbog situacije na terenu, glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Vukovarsko-srijemske županije (JVP Vinkovci i JVP Vukovar) s pet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.
Gašenje požara je u tijeku, a radi se na hlađenju i zatrpavanju požarišta.

4. listopada
16:00 sati

- Situacija na terenu je puno bolja. Povukli smo dio vatrogasnih snaga te je sada angažirano oko 50 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.

13:10 sati
Na intervenciji gašenja požara ukupno su ozlijeđena tri vatrogasca od kojih je jedan zadobio teže ozljede.


12:40 sati
- U gašenje požara odmah su angažirane sve snage, i gradski i županijski stožer, a sada je na terenu oko 180 vatrogasaca sa 82 vatrogasna vozila. – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković – te dodao da je u gašenje požara uključen i robot civilne zaštite koji je pomogao u presijecanju požarišta.

Na intervenciji gašenja požara ozlijeđena su dva vatrogasca koja su medicinski zbrinuta. Obavljena je izmjena vatrogasnih snaga na požarištu koje nastavljaju s gašenjem požara, a snage koje su bili tijekom noći i jutra na požarištu nalaze se na preventivnom pregledu u Hitnoj medicinskoj službi.

- Požar je još aktivan, i bit će zasigurno aktivan  tijekom cijeloga dana. Vatrogasci će uložiti sve snage zajedno s pripadnicima civilne zaštite i robotom kako bi zaustavili požar.- rekao je zapovjednik Tucaković te dodao kako će se u vatrogasne kamione dodavati i novo sredstvo za gašenje kojim će se usporavati gorenje odnosno povećati učinkovitost gašenja.

- Ovim putem želim pozvati građane na dodatan oprez te ih molim da se pridržavaju svih uputa koje daju stožeri kako bi se smanjila izloženost opasnosti uslijed produkata ovog velikog požara – zaključio je zapovjednik Tucaković.


8:30 sati
Dana 4. listopada u 00:41 sati Javna vatrogasna postorba Grada Osijeka zaprimila je dojavu o požaru na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike „Drava Internacional“ na adresi Osijek, Zapadno predgrađe 21 (Brijest). Radi se o požaru velike količine plastike na otvorenom prostoru kod objekata te se požar proširio na krovište i unutar jednoga objekta pogona.  
U 04:52 sati požar je zahvatio zgradu te se počeo širiti na nju, a izvučeno je 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL) iz objekta. Požar se od 04:16 sati gasi i sa robotom za gašenje.

Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja. Na intervenciji su angažirana ukupno 74 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila iz VZ Osječko-baranjske županije (JVP Grada Osijeka, JPVP Beli Manastir te 17 DVD-a; Osijek Tenja, Sarvaš, Čepin, Osijek Donji Grad, Osijek Gornji Grad, Retfala Osijek, Ivanovac, Ernestinovo, Dalj, Antunovac, Valpovo, Petrijevci, Drenje, Jagodnjak, Belišće, Satnica Đakovačka i Hrastin). 


- Budući da se radi o požaru jakog intenziteta podignuli smo dodatne vatrogasne snage iz Belog Manastira, Đakova, Valpova i Belišća tako da će ukupno biti angažirano 95 vatrogasaca sa 74 vatrogasna vozila. - rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.

 

Pisane vijesti | Požari i intervencije