Dodjela vatrogasne opreme u Sesvetama

  • Slika /slike/IMG_0884.JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U prostorima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sesvete u Zagrebu podijeljena je oprema vatrogasnim postrojbama s područja Vatrogasne zajednice Grada Zagreba.

Opremu nabavljenu kroz Fond solidarnosti, u vrijednosti od 1.2 milijuna eura, koristit će zagrebački dobrovoljni i profesionalni vatrogasci. Dodjeli su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Zlatko Križanić, zapovjednik VZ Grada Zagreba Siniša Jembrih, saborski zastupnik Ante Deur te vodstvo Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

"Oprema je stigla u prave ruke jer zagrebačka dobrovoljna vatrogasna društva godišnje odrađuju 1700 intervencija, a profesionalni vatrogasci preko četiri  tisuće", kazao je Zlatko Križanić i ustvrdio kako je vatrogastvo u Zagrebu izgrađeno na čvrstim temeljima, s početcima u davnoj 1910. godini. Pri tome je zahvalio Vladi Republike Hrvatske na pomoći pri dobivanju ovih sredstava. "Ovo što je nabavljeno je prilog u bolje sutra", istaknuo je Ante Deur.
 
Glavni vatrogasni zapovjednik je naglasio važnost opreme za vatrogasce, prisjećajući se stradalih vatrogasca u prošlosti, sve do recentnog stradanja vatrogasca u Osijeku na gašenju vatre u prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike. Zahvalio je potpredsjedniku Vlade i cjelokupnoj Vladi na nastojanjima u modernizaciji vatrogastva te najavio nova velika ulaganja kroz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma i nabavu opreme kroz program Jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu na brdsko-planinskom i potpomognutom  području. Posebno se zahvalio Zlatku Križaniću, Siniši Jembrihu i upravnom nadzornom odboru VZGZ-a te zagrebačkim vatrogascima koji, prema njegovim riječima, uvijek pomažu tamo gdje je potrebno.

"U nas se živi vatrogastvo u obiteljima", istaknuo je Ante Sanader te napomenuo kako je "naša odgovornost da se brinemo o opremi vatrogasaca jer smo prva udarna operativna snaga". Zahvalio je Tomi Medvedu kazavši kako je on naš oslonac i razumije organizaciju vatrogastva, a vatrogascima je zaželio da opremu što više koriste za vježbe, a što manje u intervencijama.

Tomo Medved je pozdravio sve nazočne u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i zahvalio vatrogascima na svemu što čine svakodnevno. Kazao je kako s prvim siječnjem 2020. osnovan organizacijski oblik koji osigurava kvalitetnu brigu nad vatrogastvom, kako bi ono, između ostalog, moglo usmjeravati svoje potrebe prema Vladi. Prisjetio se je olujnog nevremena u Zagrebu i u 14 županija te istaknuo kako su ponovno HVZ i vrijedni vatrogasci iz DVD-ova i JVP-ova prvi pristupili otklanjanju posljedica. Prisjetio se  i poplava za koje je kazao da gdje je god došao obići područja, tu su vatrogasci pomagali i spašavali, a na Jadranu vatrogasci nose teret spašavanja od šumskih požara. Po njegovim riječima, ovako ustrojen sustav vatrogastva, uz HV i MUP, stup je domovinske sigurnosti.

Na kraju, potpredsjednik Medved je vatrogascima kazao kako mladi u njima vide uzor i žele biti članovi te da nastave istim putem, a prisutne je pozvao da nikada ne prestanu s daljnim uvježbavanjem i opremanjem.

Pisane vijesti