Požar kod Segeta Gornjeg pod nadzorom vatrogasaca

  • Slika /slike/Pozar_seget-gornji.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Tijekom noći na požarištu je bilo angažirano 106 vatrogasaca sa 37 vozila, a opožarena površina je procijenjena na 1600 ha

Požar  niskog raslinja i borove šume na lokaciji Seget Gornji, Tomaši bio je aktivan tijekom cijelog jučerašnjeg dana i širio se prema Labinu Dalmatinskom i Segetu Gornjem. Opožarena je velika površina koja je procijenjena na 1600 ha većinom trave, niskog raslinja, makije, niske bjelogorice, maslinika i nešto borove šume. U gašenju požara od domicilnih snaga iz Splitsko-dalmatinske županije i Državne intervencijske vatrogasne postrojbe Divulje angažirana su ukupno 123 vatrogasaca sa 54  vatrogasnih vozila. S područja drugih županija ukupno je angažirano 55 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila i to: Državne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, javne vatrogasne postrojbe Zadar, Benkovac, Knin, Vodice, Šibenik i DVD Rogoznica te dislokacija iz Ličko-senjske županije koja uključuje javne vatrogasne postrojbe: Gospić, Plitvička Jezera, Senj te DVD-ove Plitvička Jezera, Otočac i Brinje.

Ukupno je angažirano 178 vatrogasaca sa 64 vatrogasna vozila. Od vojnih snaga na požarištu tijekom dana bilo je angažirano 26 pripadnika PP NOS-a HV-a te tri zrakoplova Canadair, četiri zrakoplova Air Tractora i jedan helikopter Mi8MTV s uređajem za gašenje. Zbog gašenja požara bila je zatvarana za promet županijska cesta (ŽC 6091) između naselja Labina i Plano, a od 21:00 sat uključena su tri dalekovoda koja su bila isključena radi gašenja 110 kV (Trogir-Jelina) i dva 10 kV (Seget Gornji 1- Seget Gornji 2, Divulje-Labin). Tijekom noći na požarištu je bilo angažirano 106 vatrogasaca sa 37 vatrogasnih vozila.

Od 06:05 sati radi pomoći u gašenju na požarištu su angažirana i dva zrakoplova Canadaira. Zbog trenutne povoljnije situacije na požarištu u 06:59 sati zatraženo je angažiranje 2 Air-tractora Fire Boss koji će zamijeniti Canadaire i dalje osiguravati saniranje požarišta iz zraka.
 
Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, situacija je na požarištu dobra: „Mirno je i nema izdimljavanja. Canadairi saniraju rubne dijelove požarišta, a tijekom noći napravili smo zamjenu vatrogasnih snaga. Sve su kuće obranjene, a vatrogasna vozila i dalje osiguravaju svaki objekt. I danas se nastavlja sa sanacijom požarišta“.
 
 Požari na području Šibensko-kninske županije
Spomenimo i kako su tijekom jučerašnjeg dana zabilježena i dva manja požara na području Šibensko-kninske županije.
Požarom otvorenog prostora na području Mirlović Zagore-Unešić, za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu u popodnevnim satima, zahvaćena je trava, nisko raslinje, smrika i grab na površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 26 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz javnih vatrogasnih postrojbi Drniš i Šibenik, VZ Šibensko-kninske županije, DVD-ova Unešić, Bilice, Perković i Drniš. U gašenju su sudjelovala i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor i dva protupožarna zrakoplova Canadair.
Požar je lokaliziran u 21:46 sati, a na požarištu tijekom noći sanacija i dežurstvo vatrogasaca.

Požar otvorenog prostora na području Zatona–Franine masline zabilježen je u večernjim satima, a požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 1,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 26 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz javnih vatrogasnih postrojbi Vodice i Šibenik, DVD-ova Vodice, Bilice, Šibenik, Zaton, Zablaće i Brodarica-Krapanj. Požar je lokaliziran u 22:55 sati, a ugašen u 00:09 sati.
 

VOS