Povijesni dan za Hrvatsku i za vatrogastvo

  • Slika /slike/Vijesti/o_374544_1024.jpg
  • Slika

Osim što 8. listopada obilježavamo spomendan na donošenje povijesne odluke o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, na današnji je dan prvi put javno izvedena vatrogasna himna.

Republika Hrvatska danas obilježava Dan Hrvatskog sabora kao spomendan na donošenje povijesne odluke Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Ova odluka je donesena u jeku agresije na  Hrvatsku. Dan ranije, 7. listopada 1991., zrakoplovi JNA napali su samo središte Zagreba s ciljem likvidiranja hrvatskog državnog vodstva predvođenog prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Saborska sjednica, na kojoj je donesena Odluka, održana je u podrumu INA-ine zgrade u Zagrebu. Odlučeno je da Republika Hrvatska, od dana 8. listopada 1991. godine, raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ, da za područje Hrvatske ne vrijede zakoni i pravni akti SFRJ te su pozvane članice UN-a i Europske unije da priznaju Hrvatsku. Ova odluka bila je važan korak prema potpunom hrvatskom osamostaljenju.
Hrvatsku je čekalo teško razdoblje, s okupacijom teritorija, brigom o izbjeglicama, brojnim poginulima i nestalima. U tom teškom vremenu, hrvatski vatrogasci su, kao i kroz cijelu svoju povijest stali uz hrvatski narod. Dio pripadnika vatrogasne organizacije je nastavio obavljati svoje poslove, gaseći požare pod prijetnjom zračnih i topničkih napada, a dio se uključio u obranu kroz postrojbe Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova. Gaseći ratne požare, živote su položila 22 vatrogasca, a kao pripadnici vojnih i policijskih postrojbi živote je položilo 269 vatrogasaca.
Hrvatsko vatrogastvo je iz svojih redova dalo i nekoliko zastupnika u Hrvatskom saboru među kojima ističemo Josipa Pankretića, Dinu Kozlevca te Antu Sanadera.
 
Prvo javno izvođenje vatrogasne himne
Vatrogasna himna, skladba bez koje ne možemo zamisliti početak vatrogasnih natjecanja i skupština, prvi put je predstavljena široj publici na današnji dan 1898. godine u restoranu u Gajevoj ulici. Tekst koji je napisao Gjuro Stjepan Deželić za muški četveroglasni zbor je uglazbio skladatelj Ivan pl. Zajc. Skladbu su, kako za „Vatrogasni viestnik“ piše Mirko Kolarić, prekrasno odpjevali  članovi pjevačkog društva „Sloga“.
Notni zapis „Vatrogasne himne“ po prvi puta je objavljen u „Vatrogasnom viestniku“ 20. travnja 1898. godine te je također tiskan i u nakladi Mirka Kolarića.  Suradnja hrvatskih vatrogasnih velikana Deželića i Kolarića, s glazbenim velikanom Zajcom, generacijama hrvatskih vatrogasaca je ostavila ovo vrijedno glazbeno djelo koje s ponosom slušamo i danas.
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica