Početak protupožarne sezone 2020.

Slika /arhiva/multimedia/20200615_185832.jpg

Glavni napor požarne sezone i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama započeo je 15. lipnja 2020. godine.

Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika glavni napor požarne sezone i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama započeo je 15. lipnja 2020. godine. Odluka je donesena nakon izvršene procjene vremenskih prilika, uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja i sa zapovjednikom vojnih snaga.

Naime, Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za RH u 2020. godini, propisano je razdoblje glavnog napora požarne sezone u vremenu od 1. lipnja do 30. rujna. No, zbog situacije na terenu, a vezano uz klimatske značajke duž cijelog priobalja što je uključivalo i duže razdoblje sa značajnijim padalinama čime je smanjena opasnost od šumskih požara, bio je odgođen početak glavnog napora požarne sezone najmanje do 15. lipnja.

Danas se održao i radni sastanak sa svim sastavnicama Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH, a Vatrogasno operativno središte HVZ-a s početkom protupožarne sezone djeluje iz Divulja.

 

Vatrogasne snage
Tijekom ljetnih mjeseci, na priobalju je stacionirano 1.120 profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama priobalnih županija, 5.000 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 54 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe HVZ-a, 102 vatrogasca sa 13 vozila iz kontinentalnog dijela RH dislociranih na 10 mjesta (u jednoj smjeni) te do 1.000 sezonskih vatrogasaca, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s priobalja.

Uz vatrogasce, za djelovanje na požarima je spremno do 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (kopnene, zračne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje (DVIP, HGSS, Hitna pomoć).

 



Pisane vijesti | Program aktivnosti | Program aktivnosti