HITRO- Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja

Slika /arhiva/multimedia/PLAKAT_HITRO_page-0001.jpg

Izuzetno kvalitetna suradnja hrvatskih i slovenskih vatrogasaca još jednom pokazala je svoju važnost kroz projekt HITRO- Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja. U projektu u kojem je Hrvatska vatrogasna zajednica pridruženi partner, suradnja Grada Duge Rese kao vodećeg partnera uz projektne partnere: općinu Črnomelj u Sloveniji, Gasilsku zvezu Črnomelj iz Slovenije te Vatrogasnu zajednicu Grada Duge Rese,  donijela je osvajanje ovogodišnjeg Interreg 30 Years Project Slama. Uz to jedan je ovo od dvaju projekata u kategoriji neighbour cohesion/ svi imamo susjeda koji će biti predstavljen na velikom finalu Intereg 30 years Project Slam koji će se održati u belgijskom Bruxellesu.

HITRO  je program kojim se želi dodatno osposobiti lokalne dobrovoljne vatrogasce, koji inače poznaju teren i mogu vrlo kvalitetno zbog toga odraditi određene intervencije, sa specijaliziranom opremom i obukom kako bi u slučaju sve češćih prirodnih katastrofa kao pripadnici lokalnih žurnih službi mogli djelovati što bolje. Primarne intervencije za koje se pripadnici ove jedinice osposobljavaju jesu intervencije potrage i spašavanja. Tijekom programa rade sa vrhunskim vatrogascima koji im prenose nova znanja.

Projekt traje od 1. listopada 2018. do 30. rujna 2020.godine, a prioriteti su zdrava, sigurna i pristupačna pogranična područja, jačanje kapaciteta lokalnih javnih uprava te unaprijeđivanje pravne i administrativne suradnje kao i suradnje između građana i institucija. Vrijednost projekta iznosi 6 milijuna kuna od čega 85% sredstava dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Vođa tima HITRO te zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Črnomelj, Gregor Flek, osvrnuo se na pokrenuti projekt te rekao kako je: Hitro izuzetno ubrzao i poboljšao njihov rad te im dao dovoljno vremena da se vatrogasci primarno pozabave ključnim subjektom spašavanja, čovjekom. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Duge Rese, Boris Škrtić, također je komentirao projekt i istaknuo važnost međugranične suradnje pošto opasnost ne poznaje granice.

https://www.youtube.com/watch?v=vEawpY_5qLs&feature=youtu.be



Hrvatska Vatrogasna Zajednica