Početak nastave u Državnoj vatrogasnoj školi

  • Slika /slike/DVS_zagreb (7).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

S današnjim je danom započela nastava u 4 odjeljenja Državne vatrogasne škole: u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

Na poligonu Državne vatrogasne škole u Zagrebu postrojavanjem polaznika označen je početak nastave koju će, po provedenim natječajima, pohađati ukupno 206 budućih vatrogasaca i vatrogaskinja. Tako su u sjedištu u Zagrebu upisana 92 polaznika, u Rijeci 29, Splitu 47 i Osijeku 38 polaznika.
Na potonjoj lokaciji nastava se odvija po prvi put čime je i istok Hrvatske dobio mogućnost za formalno obrazovanje u sustavu vatogastva.
„Današnjim danom pišete povijest vatrogastva jer ste prva generacija Državne vatrogasne škole“, kazala je na početku privremena ravnateljica škole Matea Novosel i dodala: „Odabrali ste zanimanje kojim ćete moći obavljati humanitarnu i stručnu djelatnost, a ja vam želim puno uspjeha u školovanju i savladavanju svega što vas očekuje u narednom razdoblju“.

Tucaković: Hrvatski vatrogasac je hrabar i spreman na sve izazove
Polaznicima se obratio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uvodno naglasivši kako posebno veseli činjenica što je veći dio polaznika već sada uključen u dobrovoljna vatrogasna društva.
„Hrvatska ima tradiciju vatrogastva dulju od 150 godina i to je nešto što ne smijete nikada zaboraviti. Od sviju vas očekujem disciplinu i dolično ponašanje, kako tijekom nastave tako i izvan prostorija škole jer ovdje je naglasak na učenju. Biti vatrogasac znači biti spreman u svim prilikama: od požara, potresa, poplava, po kiši, snijegu i tijekom pandemije. Hrvatski vatrogasac je ponosan i obučen te uvijek spreman na sve izazove i to se isto očekuje od vas“, kazao je zapovjednik Tucaković.

Ustrojstvo Državne vatrogasne škole
Spomenimo kako je Državna vatrogasna škola raspisala natječaj za upis 276 polaznika u program prekvalifikacije za zanimanje vatrogasac i vatrogasni tehničar u školskoj godini 2021. /2022. Upisati su se mogli oni kandidati koji su imali završenu srednju školu, posebno zdravstveno stanje i psihičku sposobnost za obavljanje vatrogasne djelatnosti kao i uvjet da su mlađi od 29 godina prilikom upisa. Osim psihologijskog testiranja, svi kandidati morali su zadovoljiti i na provjeri tjelesnih te motoričkih sposobnosti.
 

Pisane vijesti