Osposobljavanje za spašavanje iz dubina i visina – II. stupanj

  • Slika /slike/slika prva.jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U sklopu 14. jesenskog  stručnog skupa Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Državnom vatrogasnom školom održava osposobljavanje za spašavanje iz dubina i visina - II. stupanj prema istoimenom Programu.

Osposobljavanje je počelo 22.10. i traje do 26.10. u trajanju od ukupno 45 sati, a program za  II. stupanj  sastoji se od 3 sata teorijske i 42 sata praktične nastave, u što ulaze inicijalna provjera znanja i vještina stečenih u I. stupnju te završna provjera. Program  pohađa 13 polaznika iz profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi te pripadnici Interventne vatrogasne postrojbe. Praktični dio programa  provodi se na poligonu, vatrogasnom tornju i objektima Vatrogasnog centa u Vučevici. Polaznici će savladati vještine kretanja i rada na užetu, penjanja i spašavanja sa konstrukcija i skela te tehnike spašavanja kosom prečnicom. Glavni predavač/instruktor koji provodi osposobljavanje je Marijo Paluh, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent, a u suradnji s Joškom Grančićem, pomoćnikom glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje te Petrom Perišićem, zapovjednikom vatrogasne desetine - instruktorom u Intervencijskoj vatrogasnoj postrojbi Split.

"Pohvaljujem visoku motiviranost i zainteresiranost svih polaznika koji imaju volju usvojiti nova znanja i vještine koje će im sigurno koristiti u budućem profesionalnom razvoju. Lokacija u Vučevici je idealna jer uvjeti za provedbu osposobljavanja domaćih i međunarodnih vatrogasaca su na vrhunskom nivou. Ovo što danas uvježbavamo su naprednije vještine u odnosu na prvi stupanj i ovi vatrogasci koje završe ovo osposobljavanje sigurno će povećati operativnu sposobnost svojih vatrogasnih postojbi kada se vrate.", kazao je Joško Grančić.

Trodnevni skup u sklopu kojega se održava i ovo osposobljavanje je prilika za demonstraciju brojnih vatrogasnih specijalnosti koje su ključne za obavljanje vatrogasne djelatnosti. Premda se vatrogastvo i dalje često percipira isključivo kroz gašenje požara, statistika pokazuje da gotovo 70 % vatrogasnih intervencija čine tehničke intervencije, poput spašavanja iz ruševina, prometnih nesreća, intervencija s opasnim tvarima te spašavanja s visina i dubina. Na stručnom skupu raspravljat će se i o ostalim aspektima vatrogastva poput korištenja dronova i robota, važnosti kriznog upravljanja, kao i mentalnom zdravlju te psihološkim kriznim intervencijama u vatrogastvu.

14. jesenski stručni skup Hrvatske vatrogasne zajednice traje od 25. - 27. listopada, a program skupa se nalazi na poveznici. 

 

Pisane vijesti