Osposobljavanje vatrogasaca za prijevoz helikopterom

  • Slika /slike/Vijesti/Naslovnica_obuk_Lucko_10.22.24.jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Zrakoplovnoj bazi Lučko proveden je praktični dio osposobljavanja vatrogasaca za gašenje požara na otvorenom prostoru i prijevoz helikopterom

Nakon što se u travnju 2022. završilo osposobljavanje vatrogasaca iz istočne Hrvatske prema Programu osposobljavanja za gašenje požara na otvorenom prostoru i prijevoz helikopterom praktični dio obuke u radu s helikopterom nastavljen je u Zrakoplovnoj bazi Lučko - Zagreb, u vremenu 3. – 5. svibnja 2022.
 
Tom prilikom su na osposobljavanju, koje je uključivalo praktične vježbe u radu s helikopterom, sudjelovali vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije.
 
Nakon trodnevnog intenzivnog rada u ZB Lučko osposobljavanje za gašenje požara na otvorenom prostoru i prijevoz helikopterom ukupno je završilo 218 vatrogasaca.
Rad s helikopterom je završni dio Programa koji se prethodno provodio na način da se teorijski dio osposobljavanja, kao i praktični bez korištenja helikoptera provodio po županijama, a provodili su ga instruktori iz Hrvatske vatrogasne zajednice u suradnji s nadležnim županijskim vatrogasnim zapovjednicima.
 
Osposobljavanje se provodilo temeljem točke 32. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini gdje Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Ministarstvom obrane ima zadaću osposobiti dodatni broj vatrogasaca kojima se popunjava intervencijska vatrogasna postrojba.
 
Prilikom rada s helikopterom član posade helikoptera polaznike je upoznao s općim i za vatrogasce specifičnim karakteristikama kao i mogućnostima letjelice, ponašanju pri dočeku, ulasku i prijevozu helikopterom te pravilnom napuštanju helikoptera sa i bez opreme. Nakon toga se pristupilo praktičnom dijelu uvježbavanja vatrogasaca, što je uključivalo pravilan ulazak/izlazak iz helikoptera, letenje i prihvat opreme, tj. rad s podsvjesnim teretom (gumenim spremnikom za vodu „kruška“), kao i vizualnom signaliziranju i navođenju helikoptera. Uz posadu helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Zrakoplovne baze Lučko, instruktori osposobljavanja ispred Hrvatske vatrogasne zajednice bili su zapovjednici Intervencijskih vatrogasnih postrojbi Zadar, Split i Šibenik koji su pohvalili angažman i visoku motiviranost svih sudionika.
 

Pisane vijesti | Osposobljavanje i usavršavanje