Osposobljavanje vatrogasaca iz kontinentalnih županija za navođenje zrakoplova

  • Slika /slike/Vijesti/Osposobljavanje vatrogasaca s kontinenta (2).jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Praktičnim osposobljavanjem i polaganjem završnog ispita, u Zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, je 9. i 10. studenog 2021. završilo osposobljavanje vatrogasaca iz kontinentalnih županija RH za navođenje zrakoplova.

Nakon provedenih osposobljavanja za vatrogasce iz priobalja Hrvatska vatrogasna zajednica je u suradnji s Ministarstvom obrane organizirala osposobljavanje voditelja intervencija za navođenje zrakoplova i za dvije skupine vatrogasaca iz kontinentalnih županija RH. Teorijski dio provodio se, krajem listopada i početkom studenog 2021. u Divuljama, a praktični dio osposobljavanja te polaganje završnog ispita provjere za obje grupe održalo se u Zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, 9. i 10. studenog 2021.

Ovaj program koji se provodi od 2013. godine namijenjen je vatrogascima koji tijekom intervencija gašenja požara u kojima djeluju zračne snage komuniciraju s posadama zrakoplova i koordiniraju s radom  zemaljskih gasitelja i protupožarnih zrakoplova.

Osposobljavanja su proveli instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice te pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, tj. piloti Canadaira i Air Tractora iz 855. Protupožarne eskadrile iz Zemunika i piloti helikoptera iz baza u Zemuniku i Divuljama.

Po riječima Joška Grančića, voditelja ovogodišnjeg programa osposobljavanja, polaznici s kontinenta pokazali su izniman interes za obukom, neki od njih i nemaju priliku često se susresti s avionima i helikopterima koji se koriste na intervencijama uglavnom na priobalju te su usvojili nova znanja i vještine koje će im uvelike pomoći prilikom zajedničkog rada zemaljskih i zračnih snaga.

Ove godine je provedeno pet ovakvih osposobljavanja voditelja intervencija za navođenje zrakoplova i to tri za priobalne županije i ova dva posljednja osposobljavanja za vatrogasce iz kontinentalnih županija te je ukupno 99 vatrogasaca uspješno završilo navedeni program u 2021., od kojih 33 vatrogasca iz kontinentalnog dijela RH.

Ova osposobljavanja provode se kao dio zadaće kontinuiranog osposobljavanja i edukacije vatrogasaca i Hrvatska vatrogasna zajednica će u suradnji s Ministarstvom obrane nastaviti provedbu i ovog i drugih osposobljavanja koje uključuju angažiranje zračnih snaga.
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica