Osnovan Stožer za otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom

Slika /slike/35. sjednica VRH.png

Održana je 35. sjednica Vlade RH na kojoj su podnijeta izvješća o učinjenom na području pogođenom potresom

Na sjednici Vlade su, osim članova Vlade bili prisutni glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župani Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije Stjepan Kožić i Ivo Žinić, vršiteljica dužnosti županice Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i pročelnik HGSS-a Josip Granić.
Ministri su u svojim izvješćima istaknuli da su državne službe promptno reagirale na katastrofu i zahvalili svima koji su pomagali unesrećenima i pridonijeli ublažavanju posljedica.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je maksimalan angažman svih koji pomažu u sanaciji katastrofalnog potresa te poručio da će se najprije žurno zbrinjavati ljude, a zatim pristupiti normalizaciji života i gospodarstva.
 
"Kao potpredsjednik Vlade želim poručiti narodu da ćemo se maksimalno angažirati kako bi se zbrinuli  ljudi koji nemaju krov nad glavom i što prije ublažile posljedice katastrofalnog potresa", istaknuo je na sjednici Vlade Tomo Medved.  Podnoseći izvješće o dosad učinjenom, zahvalio je svim sastavnicama u sustavu Civilne zaštite i domovinske sigurnosti na provedenim aktivnostima nakon  katastrofalnog potresa.
Potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu dana je ovlast za rukovođenje radom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Njegovim zamjenicima imenovani su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković podnio je izvjeće Vladi RH o poduzetim aktivnostima na području pogođenim potresom, a koje su odradile vatrogasne snage. U izvješću stoji da su od 29. prosinca 2020. do 4. siječnja 2021. godine ukupno odrađene 3.802 vatrogasne intervencije na kojima je kumulativno sudjelovalo 4.508 vatrogasaca sa 1.017 vatrogasnih vozila iz svih županija i grada Zagreba.

Nakon sastanka Vlade RH u popodnevnim satima održana je i prva sjednica Stožera za otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom u Sisku.  Potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved, ujedno i rukovoditelj aktivnosti koje su vezane za sanaciju štete od potresa, rekao je da je Stožer primio izvješća o svemu što je dosad učinjeno te da će Stožer biti dostupan 24 sata na dan te da ga građani mogu kontaktirati.

Izvor: Vlada RH

Pisane vijesti