Održana vježba u slopu projekta "CRO-SI-SAFE"

 • Slika /slike/Vijesti/Naslovnica_vatrogasna-vjezba288.jpg
 • Slika

 • Slika

 • Slika

 • Slika

 • Slika

 • Slika

 • Slika

 • Slika

 • Slika

 • Slika

U subotu 22. travnja u Humu na Sutli održana je završna vježba u sklopu projekta "Interreg Slovenija – Hrvatska", “Unapređenje kvalitete, suradnje i partnerstva hitnih službi Krapinsko-zagorske županije i Savinjske regije CRO-SI-SAFE”

Na završnoj vježbi žurne službe odradile su zajedničku vježbu-pilotnu provedbu protokola za pravilnu i pravovremenu reakciju spasilačkih službi u masovnim nesrećama sa obje strane rijeke Sutle, proveden je protokol za masovne nesreće na kojoj su zajedničkim snagama hrvatski i slovenski predstavnici vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, policije, gorske službe spašavanja, crvenog križa i civilne zaštite prikazali proceduru u slučaju masovne nesreće.

Radi se o vježbi u sklopu projekta ‘Interreg Slovenija – Hrvatska’, “Unapređenje kvalitete, suradnje i partnerstva hitnih službi Krapinsko-zagorske županije i Savinjske regije CRO-SI-SAFE”, a svoje su vještine spašavanja danas prezentirali Hrvatska vatrogasna zajednica, MORH – Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (helikopter), Vatrogasna zajednica KZŽ, Stožer civilne zaštite Općine Hum na Sutli, Civilna zaščita Rogatec, Rdeči križ regije Šmarje pri Jelšah, Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah, PGD Rogatec, PGD Steklarna Rogaška Slatina, Vatrogasna zajednica općine Hum na Sutli, DVD Straža, DVD Klenovec, DVD Prišlin Hum, DVD Druškovec, Vatrogasna zajednica grada Pregrade, DVD Pregrada, Vatrogasna zajednica Općine Zagorska Sela, DVD Plavić, DVD Đurmanec, JVP Krapina, MUP RH – Policijska uprava krapinsko – zagorska, Služba civilne zaštite Krapina, Županijski centar 112 Krapina, ZJVP Zabok – Vatrogasni operativni centar 193, HGSS- stanica Zlatar Bistrica, Zavod za hitnu medicinu KZŽ, Dom zdravlja KZŽ, Društvo Crvenog križa KZŽ i Klub podvodnih aktivnosti KPA ‘Zaron’ Krapinske Toplice.

 Glavni organizator vježbe bila je Krapinsko-zagorska županija pa je tako samom događaju bio prisutan i župan Željko Kolar. Kolar je kazao kako je ovo bila još jedna prilika vidjeti razinu osposobljenosti interventnih snaga ali ovoga puta u suradnji sa Ministarstvom obrane te prijateljima iz susjedne Slovenije. Osobno je zadovoljan vježbom te je dodao kakao je i opremljenost te obučenost na visokoj razini.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković ocijenio je provedenu vježbu uspješnom.
- Organizirati ovakvu vježbu u jednom projektu, a u kojoj sudjeluju sve sastavnice domovinske sigurnosti, izuzetan je posao. Čestitke svim hitnim službama na njihovoj spremnosti i sposobnosti, kako našim, tako i slovenskim. Imali smo ovdje prilike vidjeti da granice ne postoje kada je u pitanju sigurnost građana. - rekao je zapovjednik Tucaković.
 
S time se složio i zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Marijan Lovrenčić koji je dodao da je ovo jedna od najvećih održanih vježbi u proteklih 25 godina.
– Izuzetno sam zahvalan što sam imao prilike raditi s ljudima koji imaju jednaku motivaciju i želju raditi u slučajevima kada se radi o velikim nesrećama. Suradnja je bila jako dobra, a nastojat ćemo, u sklopu ovog projekta, i u budućnosti  poduzimati konkretne poteze da se ona nastavi – rekao je Lovrenčić dodao da su vježbe trajale protekla dva mjeseca, a sama operativna priprema je trajala posljednja dva tjedna.

Načelnik Huma na Sutli također je zaključio da je vježba bila uspješna i pokazala da se ljudi, ako ikada dođe do velike nesreće, mogu opustiti jer će biti u sigurnim rukama.

U organizaciji su sudjelovali i Zagorska razvojna agencija, kao vodeći partner projekta te partneri Razvojna agencija Sotla,Općina Rogatec i općina Hum na Sutli. Glavni koordinatori vježbe su Marijan Lovrenčić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije, i Marjan Čuček, zapovjednik VZO Hum.

Izvor: Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije / Darko Fiket

 

 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica