Održana vatrogasna vježba „Novljansko jezero 2023“

  • Slika /slike/Vijesti/Vijest _vježba NOVLJANSKO JEZERO 2023 (2).jpg
  • Slika

Na Novljanskom jezeru u Novskoj u petak 6.10.2023. u organizaciji  Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije i domaćinstvu Vatrogasne zajednice grada Novska održana je vatrogasna vježba „Novljansko jezero 2023“.

Na vježbi su sudjelovala 103 vatrogasca iz 34 vatrogasne postrojbe s područja Sisačko-moslavačke županije s 43 vozila i jednim potražnim psom. Uz vatrogasne snage na vježbi su sudjelovali i djelatnici Hitne medicinske pomoći te Policijske postaje Novska, ali i  40 djece s dvije učiteljice.

Vježba nije bila prezentacijskog tipa, već je bila osmišljena na način da bude što bliže realnim uvjetima postupanja na intervencijama. Na takav način uvježbano je zapovijedanje na izdvojenom mjestu, podjela sektora i radnih zadatak unutar sektora, stvaranje, prihvat i prosljeđivanje informacija o aktivnostima na terenu kao i koordinacija više postrojbi u svrhu brzog i organiziranog rješavanju zadaća.

Kako bi se prikazao širi raspon vještina i sposobnosti vatrogasnih snaga s područja Sisačko-moslavačke županije, u sklopu vježbe odrađeno je čak 19 zadataka i to: dojava o velikom nevremenu, oslobađanje puta do jezera, formiranje izdvojenog zapovjednog i prihvatnog mjesta i logistike, zapovijedanje na izdvojenom zapovjednom mjestu i prihvat snaga na prihvatnom mjestu, traženje i evakuacija djece, traženje izgubljenih osoba, izrada privremenog prijelaza preko potoka i prenošenje preko potoka, trijaža i pružanje prve pomoći, oslobađanje šumskog radnika ispod drveta, izvlačenje ozlijeđenog šumskog radnika do pristupa na brdu i transport do jezera, transport šumskih radnika preko jezera čamcem, traženje utopljenika u jezeru, oslobađanje osobe iz auta pored puta i izvlačenje auta do ceste, gašenje požara velikog objekta u šumi, gašenje šumskog požara, relejna dobava vode za gašenje požara objekta, postavljanje rasvjete na zapovjednom, logističkom i radnom prostoru, logistička potpora u hrani i piću za operativne snage te osiguranje prometne komunikacije i radnog prostora.

U ovoj zahtjevnoj vježbi iskazana je visoka razina uvježbanosti, spremnosti i sposobnosti vatrogasaca s područja Sisačko-moslavačke županije te kvalitetna koordinacija s drugim žurnim službama.

Vatrogasnom vježbom zapovijedao je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh, a ispred Hrvatske vatrogasne zajednice vježbi je prisustvovao načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu Siniša Petkoviček.
 

Pisane vijesti | Vježbe