Održana sjednica CTIF Komisije za spašavanje i nove tehnologije

  • Slika /slike/FB_IMG_1674651614446.jpg
  • Slika

  • Slika

Na sjednici je prisustvovao i hrvatski predstavnik, a točke dnevnog reda su pokrivale širok raspon tema: od sustava izvještavanja kritičnih točaka pri spašavanju, do metoda gašenja litij-ionskih baterija i upotrebe dronova

U Finskom gradu Levi 24. siječnja 2023. održana je sjednica Komisije za spašavanje i nove tehnologije Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF). Sjednici su nazočili predstavnici Danske, Češke, Slovenije, Luksemburga, Finske, Švedske, Belgije, Nizozemske, Francuske, Austrije, Njemačke i Hrvatske. Hrvatsku vatrogasnu zajednicu je predstavljao Tin Butala.
Početkom sjednice predstavljen je novi logo Komisije za spašavanje i nove tehnologije te je dan osvrt na zadnji sastanak komisije te na sastanak u sklopu dana spašavanja (rescue days).
Komisiji se obratio predstavnik tvrtke Iveco koja radi na razvoju hidrogenskog pogona za kamionska vozila.

Sustav izvješćivanja kritičnih točaka pri spašavanju (Critical extraction report system)
Knoll Ruediger iz Njemačke prezentirao je critical extraction report system. Naime, radi se o platformi za vatrogasce putem koje bi se dijelile sve korisne informacije o problemima kod vozila s modernim tehnologijama pogona, taktičkim nastupima kod istih te o problemima s alatima za spašavanje prilikom rada na njima. Grupa eksperata iz komisije bi komunicirala s proizvođačima opreme te proizvođačima vozila te bi im davala svoje mišljenje i sugestije.
Članovi grupe bi bili iz redova komisije CTIF-a.

Euro NCAP program za kamionska vozila u aplikaciji eurorescue
Michele Gentilleau iz Francuske održao je prezentaciju o knjizi vodiču kod spašavanja u prometu te o uvođenju euro NCAP programa za kamione u aplikaciju eurorescue.
Jedan od zaključaka njegovog izlaganja je da se proširi svijest o postojanju ovog programa i aplikacije koja je besplatna te dostupna svima.
Također je napomenuo da se 12. svibnja 2023. održava tehnical day u Poitiresu u Francuskoj te je tim putem pozvao na sudjelovanje.

Metode gašenja litij – ionskih baterija
Predavanje je govorilo o uzrocima, rukovanju i metodama postupanja kod takvih požara.
Prikazano je gašenje baterija automobila upotrebom kobra sustava za gašenje te upotrebom šiljak mlaznice. Također je prikazan način izrade otvora za ulaz vode u bateriju pomoću pijuk sjekire kroz koji se kasnije ulijeva voda u bateriju te se time prekida proces gorenja unutar baterije.

Upotreba dronova u vatrogastvu te gašenje požara solarnih panela
Kolege iz Nizozemske prezentirale su rad na programu obuke za upravljanje bespilotnim sustavima koji je u fazi razvoja te su tražili članove komisije koji bi pomogli u razvoju istog.
Također su prezentirali problematiku kod gašenja požara na solarnim panelima za proizvodnju struje u kućanstvima.
Na završetku sjednice komisiji su se obratili predsjednik Finske zajednice vatrogasnih časnika te predsjednik CTIF-a Milan Dubravac iz Slovenije.
 
Posjet rudniku zlata Agnico Eagle
Članovi komisije posjetili su najveći rudnik zlata u Finskoj, te obišli dio rudnika upoznavajući se s radom rudnika i njihovim robotskim sustavima za vađenje rude. Rudnik se nalazi nedaleko grada Kittile te čini većinu prihoda lokalne samouprave. Članovi komisije upoznati su s radom vatrogasne postrojbe unutar rudnika, te s radom vatrogasne postrojbe grada Kittile. Najveći problem vatrogasaca Kittile je velika površina djelovanja te taj problem pokušavaju umanjiti dodjelom vatrogasne opreme manjim naseljima na samom rubu njihove zone djelovanja.

Pisane vijesti