Održana Radionica za županijske i regionalne UAS koordinatore „Bespilotni zrakoplovi (UAS) u sustavu vatrogastva - nova regulativa, novi izazovi

  • Slika /slike/27de6e88-3cdd-40ad-9719-1b6fc7fae42a.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice 12. ožujka u prostorijama Državne vatrogasne škole održana je Radionica za županijske i regionalne UAS koordinatore pod nazivom „Bespilotni zrakoplovi (UAS) u sustavu vatrogastva - nova regulativa, novi izazovi“.

Na radionici je prisutne imenovane koordinatore Siniša Petkoviček, načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu Hrvatske vatrogasne zajednice informirao o radu Radne skupine za utvrđivanje potreba osposobljavanja ovlaštenih operatora bespilotnog zrakoplova („operater UAS-a“) u sustavu vatrogastva, kao i regulativnim novitetima i usuglašenim postupcima vezanim za UAS te o potrebi nadogradnje vatrogasnog informatičkog sustava „Vatronet“, a kada je u pitanje evidentiranje UAS-a, operatora, koordinatora i udaljenih pilota. Petkoviček je i najavio nova osposobljavanja za koordinatore u suradnji s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe.

Državni koordinator UAS-a Petar Kecman, prisutnima je predstavio osnovne značajke Upute za korištenje sustava bespilotnih zrakoplova i dosadašnje aktivnosti državnog koordinatora. Ujedno je prezentirao novitete na tržištu bespilotnih letjelica s posebnim naglaskom na informacije vezane uz novu C klasifikaciju UAS-a. Također, Kecman je koordinatorima pojasnio postupak pregleda UAS-a u vatrogasnim postrojbama prilikom pregleda vozila i opreme.

Dijana Uljarević iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo održala je predavanje na temu implementacije uredbi Europske unije kao važeće propise u okviru nacionalnog zakonodavstva koje se odnose na otvorene i posebne kategorije vezane uz UAS sustave.
Vinko Blažević iz Hrvatske kontrole zračnog prometa prezentirao je dosadašnju suradnju HKZP-a i sustava vatrogastva u Republici Hrvatskoj kao i pravila postupanja kod rezervacije zračnog prostora za potrebe izvođenje letačkih operacija. Pohvaljena je i dosadašnja suradnja i koordinacija između HKZP-a i sustava vatrogastva.

Željko Barun, zapovjednik JVP Grada Zaprešića i županijski koordinator UAS operacija Zagrebačke županije demonstrirao je rezervaciju i sigurnu uporabu zračnog prostora za vrijeme provedbe vatrogasnih operacija korištenjem AMC Portala te je iznio svoja iskustva korištenja bespilotnih letjelica s vježbi SIGURNOST 2022. i 2023., županijskih vježbi kao i s intervencija koje su izvršavali pripadnici JVP Grada Zaprešića.

Pisane vijesti