Nove oprema za vatrogasce Osječko-baranjske županije

  • Slika /slike/dodjela opreme (5).JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Osijeka 12. veljače održana je smotra pripadnika Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, a ovom je prilikom uručena i nova vatrogasna oprema svim vatrogasnim društvima koja su sudjelovala i prijavila oštećenje nakon velikog požara koji je krajem godine izbio u tvrtki Drava International.

„Danas dodjeljujemo zaštitnu opremu koja je bitna za posao koji vatrogasci obavljaju. I na ovom zahtjevnom požaru pokazalo se koliko je važna kvalitetna zaštitna oprema jer da vatrogasci nisu bili dobro zaštićeni, posljedice bi bile puno veće. Danas konkretno vatrogascima uručujemo zaštitna odijela, rukavice, kacige i čizme“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zoran Pakšec. Dodao je i kako je u nabavi ove opreme pomogla Osječko-baranjska županija te Hrvatska vatrogasna zajednica. „Gledajući godišnji pregled intervencija u našoj županiji, oko 10 % opreme se uništi na požarima, a ako uzmemo u obzir činjenicu da je 560 požara godišnje u našoj županiji, šteta na opremi koja je nastala u gašenju samo požara u Dravi International u vrijednosti je oko 60.000 eura“. Zapovjednik Pakšec je objasnio kako je neizvjesno koje sve intervencije u budućnosti očekuju vatrogasce, ali da će se uz pomoć ove opreme te kroz projekt Tirol učiniti maksimalan napor da vatrogasci budu opremljeni te spremni za sve izazove koji se pred njih postavljaju. „Ovom bih prilikom zahvalio Osječko-baranjskoj županiji kao i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom, koji prate potrebe našeg vatrogastva te u njega ulažu sredstva“, zaključno je rekao Pakšec.

I župan osječko-baranjski Mato Lukić izrazio je zadovoljstvo novom opremom za vatrogasce. „Samo za ovaj požar Osječko-baranjska županija je izdvojila 37.000 eura, a za nivou cijele godine 400.000 eura. Svjesni smo kako upravo kvalitetna oprema spašava život i sprječava teške tjelesne ozljede, stoga je i budućnosti jedan od naših bitnih ciljeva nastavak brige o sigurnosti naših vatrogasaca. Oni ulijevaju sigurnost u građane i poziv na vaš broj najčešća je pomoć pri rješavanju problema. I projekt Tirol koji je započeo u proljeće 2023. godine kroz suradnju Vatrogasne zajednice OBŽ i Vlade austrijske pokrajine Tirol do sada ima odlične rezultate, a ukupna vrijednost donacija na područje naše županije u jednogodišnjem trajanju je oko 300.000 eura“, zaključno je kazao Lukić i dodao kako će se županija i dalje nastaviti skrbiti o vatrogastvu, u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

U ime Grada Osijeka smotri i dodjeli opreme nazočio je i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin koji je još jedanput zahvalio svim vatrogascima koji su sudjelovali na gašenju požara u Dravi International, ali i na svom naporu koji svakodnevno ulažu kako bi sigurnost građana bila na najvišem nivou. „Ovim putem bih istaknuo kako je u požaru Drava International trošak za Grad bio oko 50.000 eura te smo ta sredstva prebacili Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Osijeka. I ovaj je požar pokazao odličnu organizaciju vatrogastva koje je brzo reagiralo“, kazao je zaključno Vulin.

Smotri je prisustvovao i Marijan Gajski, pripadnik JVP Našice, koji je teško ozlijeđen u intervenciji gašenja požara Drava International: „Drago mi je doći u postrojbu i vidjeti svoje kolege koji su mi velika podrška od prvog trenutka kada se nesreća dogodila. Njihova podrška je ono što mi daje snagu da ostanem pozitivan i jedva se čekam ponovno vratiti u vatrogastvo“.

Pisane vijesti