Održana radionica u sklopu projekta Active tourism meets advanced technology in cross-border areas

Slika /slike/Active tourism meets advanced technology in cross border area.jpg

U Varaždinu je 18. i 19. travnja 2023. godine održana radionica u sklopu projekta Active tourism meets advanced technology in cross border areas, za polaznike s područja Varaždinske županije.

Cilj projekta je kroz primjenu novih tehnologija olakšati posjetiteljima posjet kulturnim i prirodnim znamenitostima na navedenom području, kroz izradu aplikacija s potrebnim informacijama i formiranje centara za posjetitelje u gradu Csurgó i u Varaždinu. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Općina Csurgó i Sveučilište Pannon.
 
Prije same radionice, polaznici su pristupili on-line predavanjima osmišljenima za dvije skupine zainteresiranih - djelatnike u turizmu te djelatnike kulturnih ustanova koje se mogu uključiti u turističku ponudu. Kroz video predavanja, prezentacije, dodatnu literaturu i korisne linkove obrađene su teme valorizacije atrakcija, brendiranja destinacije, inkluzivnog turizma i kreativnih industrija u funkciji turističkog razvoja. Puno pažnje je posvećeno pričanju priče, jer u turizmu dobra priča prodaje proizvod.

U radionici koju je vodila Neda Telišman-Košuta (Institut za turizam) su obrađene teme zdravstvenog, aktivnog i kulturnog turizma te su sudionici iz naučenog te prema trenutnom stanju ovih vidova turizma Varaždinske županije morali dati svoje prijedloge i ideje za moguća poboljšanja.
 
Iako se na prvu ne vidi veza između vatrogastva i turizma, upravo kroz priču o razvoju i ulozi vatrogastva u društvu postoji velika mogućnost prezentiranja Muzeja hrvatskog vatrogastva, ali i vatrogasne tradicije kao turističkog proizvoda. Varaždin kao kolijevka hrvatskog vatrogastva, u kojoj je navedeni Muzej, ali i cijela Županija, ponosna na velik broj vatrogasaca, predstavljaju atraktivnu vatrogasnu priču koja može biti zanimljiva i turistima. Ovaj model se može primijeniti i na ostatak zemlje. Kako je turizam oslonjen na vatrogastvo u sigurnosnom smislu, sigurni smo da se poveznice mogu i produbiti kroz dodavanje vatrogastva, bilo prošlog, sadašnjeg ili budućeg na kartu turističkih atrakcija.
 
 

Pisane vijesti | Muzej hrvatskog vatrogastva