Održan I. sastanak subjekata Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini

  • Slika /slike/WhatsApp Image 2024-02-27 at 14.56.58.jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

U utorak 27. veljače 2024. u prostorijama Državne vatrogasne škole održan je prvi sastanak subjekata  Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini.

Načelnik Sektora za program, sigurnost i potporu Siniša Petkoviček prezentirao je statističke podatke o broju požara i opožarenih površina u 2023. godini u odnosu na ranija razdoblja. Naglašeno je kako je prošle godine, zahvaljujući vremenskim prilikama i kvalitetno provedenim preventivnim aktivnostima zabilježeno 61,82% manje požara te čak 91,60% manje opožarenih površina. Također, Petkoviček je predstavio aktivnosti Hrvatske vatrogasne zajednice u prošloj godini, kao i provedene aktivnosti subjekata Programa aktivnosti.

Najavljene su i predstojeće aktivnosti koje proizlaze iz Programa aktivnosti u nadolazećem razdoblju, a prisutni su upoznati i s novinama u Programu aktivnosti te obvezama subjekata.
Dunja Plačko-Vršnak, načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze i Tomislava Hojsak, voditeljica Odjela za vremensku prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda prezentirale su dugoročnu vremensku prognozu za predsezonsko i sezonsko razdoblje 2024. godine.

Prisutni na sastanku izvijestili su o poduzetim i planiranim aktivnostima te je zaključno naglašeno kako pozitivno iskustvo i statistički podaci iz 2023. godine ne smiju zavarati već da je potrebno i dalje aktivno provoditi prvenstveno preventivne, ali i sve ostale protupožarne mjere u svim segmentima propisanim u Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.

Informativno-promidžbene aktivnosti
Održan je i sastanak subjekata koji zajednički provode usklađene informativno-promidžbene aktivnosti u cilju podizanja razine protupožarne kulture i upoznavanja građana i turista s opasnostima od nastanka požara i posljedicama koje požari izazivaju.
 
Na sastanku je iznesena kratka analiza aktivnosti u 2023. godini kada su provedene brojne promidžbene kampanje, a na koje je utrošeno 25.057,41 €, dok je za provedbu aktivnosti u  2024. godini planirano utrošiti 33.200,00 €.
U aktivnostima zajednički sudjeluju Hrvatska vatrogasna zajednica, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatske šume d.o.o., Hrvatske autoceste d.o.o., Hrvatske ceste d.o.o., Autocesta Zagreb - Macelj d.o.o., Bina - Istra - Upravljanje i održavanje d.o.o. i EGIS Road Operation Croatia d.o.o.

U 2024. godini planirano je nastaviti informirati javnost putem medija, nastavak suradnje s Hrvatskom radiotelevizijom i svakodnevno emitiranje edukativnih spotova te provođenje medijskih kampanja koje uključuju ostale TV i radijske kuće diljem RH. Također, tiskat će se i postaviti plakati u 7 priobalnih županija kao i na oglasna mjesta u suradnji s Hrvatskim šumama te tisak i distribucija letaka za strance, koji se distribuiraju u suradnji s koncesionarima autocesta, turističkim zajednicama općina i gradova te vatrogasnim zajednicama županija. I u ovoj godini nastavit će se s oglašavanjem na plažama i na trajektnim linijama.
 

Pisane vijesti