Obilježena 30. obljetnica djelovanja Vatrogasne zajednice Varaždinske županije

Slika /slike/vzvz_logo_t.png

Prigodnom svečanosti održanoj u nedjelju 17. prosinca 2023. godine u hotelu Trakošćan obilježena je 30. obljetnica rada Vatrogasne zajednice Varaždinske županije

Svečanosti su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, predsjednik i zapovjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik i Zvonko Glažar, predstavnici županijskih vatrogasnih zajednica, kao i brojni vatrogasci iz Varaždinske županije.

Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne i  minute šutnje  za preminule vatrogasce i hrvatske branitelje, prikazan je film o djelovanju VZŽ Varaždinske od početka u 1993. godini do danas. U filmu su prikazani svi segmenti rada, od intervencija, obuka, vježbi do rada s natjecateljskim odjeljenjima. Spomenuta je i slavna povijest vatrogastva, koja se brižno čuva u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Dio filma je posvećen i Međunarodnom vatrogasnom natjecanju održanom u Varaždinu 2005. godine, koje predstavlja najveće događanje na području djelovanja. 

Predsjednik VZŽ Varaždinske Nedeljko Vukalović se osvrnuo na prikazani film i istaknuo da je Zajednica počela djelovanje u Domovinskom ratu, sa zastarjelom opremom i nedostatnim financijskim sredstvima. Nakon 30 godina, rad Zajednice napreduje u svim segmetnima, za što su zaslužni svi članovi vatrogasnih organizacija, koji nesebično pomažu drugima i rade na promociji vatrogastva. 

Župan Stričak, i sam povezan uz vatrogastvo, istaknuo je ogroman napredak u opremanju vatrogasaca na području županije.

- Oko 1999. godine na razini vatrogasnih zajednica općina smo pokušavali pravedno podijeliti 10 vatrogasnih odora na 5 vatrogasnih društava. Danas zahvaljujući nastojanjima HVZ-a, Vlade RH i europskim fondovima, opremamo vatrogasce modernim vozilima i zaštitnom opremom -  reko je Stričak i istaknuo da su vatrogasci temelj života u svojim mjestima.  

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je istaknuo da varaždinski vatrogasci moraju biti ponosni na sve ono što rade. 
- Operativno ste sposobni za najteže intervencije, poput tehničke intervencije spašavanja putnika iz poljskog autobusa kod Brezničkog Huma. Aktivno sudjelujete u svim dislokacijama. Vaši rezultati na natjecanjima su za svaku pohvalu. Temelj svega ovoga je dugogodišnji uspješan rad, koji proizlazi iz tradicije - reko je Tucaković i istaknuo da će hrvatsko vatrogastvo iduće godine s ponosom obilježiti 160. godina djelovanja Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Potom je GVZ Tucaković u ime Hrvatske vatrogasne zajednice uručo prigodne plakete Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije, predsjedniku VZVŽ Nedelku Vukaloviću, počasnom predsjedniku VZVŽ Zvonku Biškupu i zapovjedniku JVP Grada Varaždina Ivici Labašu. 

Svim prisutnim članovima tijela Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, te suradnicima iz susjednih vatrogasnih organizacija kao i predstavnicima pravnih osoba uručene su prigodne spomen medalje. U ime svih nagrađenih zahvalio se predsjednik VZO Bednja Mirko Bistrović. Nakon podjele nagrada i obračanja gostiju uslijedilo je zajedničko druženje okupljenih. 

 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica