NOĆ MUZEJA 2023 u Muzeju hrvatskog vatrogastva

Slika /slike/ZA FB EVENT iza vatrenog zida VARAZDIN.jpg

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) pripremio je bogat program za tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja koja će se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održati u petak 27. siječnja 2023. godine. 

Program počinje u 18 sati, a trajati će do 23 sata. Ovogodišnja manifestacija u Muzeju hrvatskog vatrogastva je u znaku vatrogaskinja.

U 18:30 počinje predavanje i razgovor na temu “Žene u vatrogastvu”. Uz priču o ulozi žena i njihovom angažmanu u modernom hrvatskom vatrogastvu, svoja iskustva rada u javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima predstaviti će vatrogaskinje iz Vatrogasne zajednice županije Varaždinske. Predavanje će moderirati urednica "Vatrogasnog vjesnika" Nina Francetić.

Središnje događanje manifestacije je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  - Žene u vatrogastvu”. Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve probile „vatreni zid“- svojevrsnu barijeru koja je priječila ženama da se bave "muškim poslom" – preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu. Izložba je realizirana u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, a autorski dvojac izložbe čine Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV).

Posjetitelji će također moći vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

 
Raspored događanja:
  • 18:00 – 23:00 Izložba stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva
  • 18:00 – 23:00 Razgledavanje vatrogasne opreme
  • 18:30 – 19:30  Predavanje i razgovor: “Žene u vatrogastvu”, CTIF dvorana, Trenkova 44
  • 20:00  Otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”, Izložbena dvorana Muzeja hrvatskog vatrogastva, Trenkova 44
 
Za dodatne  informacije o programu u Noći muzeja, pratite mrežne stranice Hrvatske vatrogasne zajednice i Muzeja hrvatskog vatrogastva te društvene mreže.
 
Kontakt: muzej@hvz.hr, 091/112-0013

Pisane vijesti