Najviše požara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji

Slika /slike/Požar Vrpolje DVD Šibenik.jpg

Nastavlja se razdoblje povećanog broja požara otvorenog prostora, pri čemu se najviše požara bilježi u dalmatinskim županijama gdje je indeks opasnosti od požara i dalje vrlo visok.

Na području Šibensko-kninske županije u posljednja 24 sata ugašena su dva požara. U Općini Promina na lokaciji Matase-Zelići požar otvorenoga prostora koji je dojavljen 15. kolovoza i koji je zahvatio oko 190 ha trave, niskog raslinja i hrastovu šume, ugašen je jučer u popodnevnim satima. I požar raslinja na području Vrpolja, kod zaseoka Jelići, kojim je zahvaćeno oko 4 ha trave, niskog raslinja i makije, jutros je ugašen, a u njegovu gašenju sudjelovali su JVP Šibenik, DVD-ovi Perković, Šibenik, Brodarica-Krapanj, Grebaštica i Zablaće te DIP Šibenik, sa ukupno 38 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila.

Pod nadzorom vatrogasaca je i požar raslinja na području Mirlović Zagore, kod zaseoka Nakići i Bulati. Njime je zahvaćeno oko 30 ha trave, niskog raslinja i smrike i niske bjelogorične šume, a u gašenju požara sudjelovali su JVP Drniš, VZŽ Šibensko-kninske, DVD-ovi Drniš, Ružić i Unešić, s ukupno 22 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila. Na osiguranju i saniranju požarišta tijekom noći su ostali JVP Drniš sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.

Jučer je ugašen i požar raslinja na otvorenom prostoru na području Omiša, predio Srijane, kojim je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 14 ha. Tijekom protupožarnog izviđanja, Air-tractor je preventivno djelovao na požarište jednim bacanjem, a požar je proglašen ugašenim u 16.08. u 20:00 sati.
Na području Donjeg Bitelića u Splitsko-dalmatinskoj županiji požar otvorenoga prostora je zahvatio travu, nisko raslinje i borovu šumu na površini od oko 50 ha. U požaru je izgorio krov stare kamene kuće, dva stara napuštena vozila i jedna kamp kućica, a lokaliziran je 16. kolovoza u 10:00 sati. Tijekom jutra na požarištu je djelovao 1 helikopter sa uređajem za gašenje dok je tijekom dana u saniranju i osiguranju požarišta sudjelovalo 15 vatrogasaca sa 5 vozila iz DIP-a Split te DVD-a i JVP-a Sinj. Tijekom noći na osiguranju požarišta bilo je 8 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz JVP-a i DVD-a Sinj.

Jučer je i JVP Imotski zaprimio dojavu o požaru trave i niskog raslinja na području Vinjana Donjih kod Imotskog. Požarom je zahvaćena površina od oko 50 ha većinom trave i niskog raslinja, a u njegovu gašenju sudjelovalo je 27 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Imotski, DVD-ova Imotski te Lovreč i Zagvozd te jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415.
Zabilježen je i u požar  Zadarskoj županiji u naselju Poljica – Brig kod Nina. Zahvaćena je trava, nisko raslinje i makija na površini od oko 18 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz DVD-a Pljusak i JVP-a Zadar te 2 protupožarna zrakoplova Air-tractor. Požar je lokaliziran u 16:20, a ugašen u 19:20 sati.
 
JPVP Beli Manastir jučer je zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području kod šećerane u Belom Manastiru kojim je zahvaćeno oko 6,25 ha strništa i niskog raslinja. U požaru koji je ugašen u popodnevnim satima sudjelovalo je 14 vatrogasca sa 3 vatrogasna vozila iz JPVP Beli Manastir te DVD-ova Beli Manastir i Branjin Vrh.

Foto: DVD Šibenik

Pisane vijesti