Na riječkom Korzu postavljena izložba u sklopu EU projekta SILVANUS

  • Slika /slike/IMG_20230403_102121.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Cilj projekta je smanjenje broja šumskih požara

Izložba plakata u sklopu EU projekta SILVANUS, u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, 3. travnja postavljena je na riječkom Korzu.
Otvorenju izložbe prisustvovali su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Cilj ovog projekta razvijanje je platforme u borbi protiv nastanka i širenja šumskih požara, a dvadeset plakata na hrvatskom i engleskom jeziku uz opis projekta, donosi brojne informativne i korisne informacije za građane u svrhu smanjenja broja požara raslinja. Naime, uslijed globalnog zatopljenja svjedočimo sve ekstremnijim klimatskim uvjetima koji utječu na sve ranije pojave požara kao i na sve duže trajanje požarne sezone. Upravo su klimatske promjene jedan od najvećih izazova s kojima se susrećemo, a prilagodba na njih doprinosi smanjenju rizika.

I ovaj projekt jedan je od načina razvijanja aktivnosti otkrivanja i odgovora na požare, od korištenja robota, nadzornih kamera, bespilotnih letjelica do obrazovanja vatrogasaca i ustrojavanja specijaliziranih zapovjednih centara. Angažman građana ključan je element u razvijanju platforme u borbi protiv požara, a ova je izložba jedan od načina njihovog educiranja i aktivnog uključivanja.

Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac predstavio je zadatke vatrogasaca na pilotu projekta koji će se održati u Šapjanama.
-Cilj je uvježbati komunikaciju između snaga na terenu i zapovjednog centra kroz korištenje najmodernijih tehnologija, od dronova do kamera čiji podatci će se prenositi i obrađivati u realnom vremenu – rekao je Šćulac.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović istaknuo je da je ponosan na riječke vatrogasce i njihove rezultate te da je uključenost u ovaj projekt još jedan dokaz njihove izvrsnosti.

O ulozi centra u Šapjanama za poboljšanje sigurnosti građana županije, ali i šire, govorio je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izrazio je veliko zadovoljstvo uključenošću hrvatskih vatrogasaca u ovom projektu.
-Uz sve nove tehnologije koje ćemo koristiti, iznimno je bitno da dopremo do ljudi. Stoga su baš ovakve akcije pravi način djelovanja na građane, jer osvještavanjem sviju nas, možemo učiniti puno u sprečavanju nastanka požara – rekao je Tucaković. 

O projektu

Iznos EU projekta SILVANUS koji traje od 2021. do 2025. godine je 24.556.943,75 EUR, a iznos EU-sufinanciranja iznosi 19.902.190,63 EUR. U projektu SILVANUS sudjeluje 49 projektnih partnera među kojima je i Hrvatska vatrogasna zajednica kao krajnji korisnik. Pilot projekt sastoji se od A i B faze, a početak ove izložbe čini A fazu fazu koja, u sklopu sprječavanja požara i pripreme, ima za cilj podizanje svijesti građana. B faza projekta koja se sastoji od 12 točaka odvijat će se 18. i 19. travnja 2023. godine u vježbalištu Šapjane u Primorsko-goranskoj županiji, a bit će usmjerena na vježbu detekcije požara, monitoringa te intervencije.

Građani izložbu na riječkom Korzu mogu pogledati do 12. travnja.

https://youtu.be/m7bNeUfx50w

Pisane vijesti