Na požaru u Sloveniji angažiran i vatrogasac iz JVP Opatije

  • Slika /slike/Ivan_Galic_844_I – arhiva.jpg
  • Slika

I dalje bilježimo velik broj požara otvorenog prostora

U posljednja 24 sata zabilježen je veći broj požara pri čemu je jedan vatrogasac angažiran i u gašenju požara u Sloveniji, dok je na području Sisačko-moslavačke županije došlo do požara objekta u kojem su bila minsko-eksplozivna sredstva.

Tijekom jučerašnjeg dana Državni vatrogasni operativni centar 193 zaprimio je zahtjev za angažiranjem jednog protupožarnog zrakoplova Canadair CL-415 na području Republike Slovenije, a u sklopu suradnje u zaštiti od prirodnih katastrofa. Naime, požar otvorenog prostora je izbio 28. ožujka na predjelu Preddvor (10 km SI od Kranja), a njime je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na trenutno procijenjenoj površini od 600 ha. Pored domicilnih vatrogasnih snaga, u svrhu koordinacije i komunikacije prilikom rada Canadaira, na požarištu je angažiran jedan vatrogasac iz JVP Opatija. Požar je još uvijek aktivan.
 
U požaru aktivirana minsko-eksplozivna sredstva
Jučer je u 17:22 sati JVP Petrinja zaprimio dojavu o požaru otvorenog prostora na lokaciji Bijelnik (između Petrinje i Hrvatske Kostajnice). Uslijed širenja, požar je zahvatio montažni objekt uz prometnicu unutar kojeg su se nalazila minsko-eksplozivna sredstva nakon čega je došlo do aktiviranja istih. Nitko nije ozlijeđen, a do dolaska policije vatrogasci su osiguravali mjesto događaja zatvaranjem prometnice D-30 između Petrinje i Hrvatske Kostajnice. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri vatrogasca s dva vatrogasna vozila iz JVP Petrinja. U požaru je ugašen u večernjim satima, izgorjelo je 200 ha trave i niskog raslinja.
Osim na spomenutoj lokaciji gdje je došlo do aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava, u Sisačko-moslavačkoj županiji prijetilo je još opasnosti. Naime, JVP Petrinja zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na lokaciji Mošćenica kojim je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 50 ha. Vatrogasci JVP Petrinja su izvršili izvid mjesta zahvaćenog požarom, ali nisu mogli djelovati jer se nalazi u minski sumnjivom području. Spomenimo i kako je u ovoj županiji jučer zabilježeno najviše požara - čak njih sedam.
 
Požar na kojem su sudjelovale krapinsko-zagorski i zagrebački vatrogasci

Dana 29. ožujka u 18:27 sati ŽVOC Zabok zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Podgorje Bistričko kod Marije Bistrice koji se jednim dijelom nalazi i u susjednoj Zagrebačkoj županiji, a gdje je zahvatio područje Kladeščice, kod Sv. Ivana Zeline. Požarom je zahvaćena šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 49 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a: Komin, Blaževdol, Sv. Ivan Zelina i VZG Sv. Ivan Zelina, te Zagorska JVP, DVD Marija Bistrica, Tugonica-Podgrađe i Laz. Vatrogasci rade na daljnjoj sanaciji i osiguranju požarišta.
 
DVOC 193 zabilježio je i požare na području Grada Zagreba, Sesvete i Adamovec, a u kojima je opožarena površina preko 400 ha.
Karlovački vatrogasci također su imali zahtjevne intervencije. ŽVOC Karlovac zaprimio je dojavu o požaru raslinja i nenastanjenih objekata na lokaciji Gornji Sjeničak kod Karlovca. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šikara na površini od 10 ha te ukupno osam objekata – tri stambena i pet gospodarskih objekata. Uslijed požara nije bilo ozlijeđenih osoba, a na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 11 vatrogasaca s 5 vatrogasnih vozila iz  JVP Karlovac, DVD-a: Dolnja Rečica, Knez Gorica i Vukmanić. Isto tako, na intervenciji gašenja požara raslinja u Gornjoj Dubravi sudjelovalo je 20 vatrogasaca iz JVP Ogulin, DVD-a Zagorje, Oštarije, Ribarići, Tounj i Ogulin.
 
Spomenimo i kako je u Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj i Požeško-slavonskoj županiji na intervencijama gašenja požara angažirano 114 vatrogasaca, a opožarena površina iznosi oko 80 hektara.
 
Budući da i nadalje bilježimo povećani broj požara, pozivamo sve građane na dodatan oprez. Ukoliko primijetite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.
 

Foto: Arhiva HVZ/ I.Galić, DVD Turopolje

Pisane vijesti | Požari i intervencije