DVOC 29. / 30. ožujka 2022.

Izvješće Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 29. / 30. ožujka 2022. godine od 07:00 do 07:00 sati

Republika Slovenija
Dana 29. ožujka Državni vatrogasni operativni centar 193 zaprimio je zahtjev preko OCCZ-a za angažiranjem jednog protupožarnog zrakoplova Canadair CL-415 na području Republike Slovenije, a u sklopu suradnje u zaštiti od prirodnih katastrofa. Požar otvorenog prostora je izbio 28. ožujka na predjelu Preddvor (10 km SI od Kranja). Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na trenutno procijenjenoj površini od 600 ha. Pored domicilnih vatrogasnih snaga, u svrhu koordinacije i komunikacije prilikom rada Canadair-a, na požarištu je angažiran jedan vatrogasac iz JVP Opatija (zamjenik zapovjednika).
Požar je aktivan.

Šibensko-kninska županija
Požar otvorenog prostora za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 27. ožujka u 13:23 sati na lokaciji Biskupija, Riđane proglašen je ugašenim 29. ožujka u 15:50 sati, a izgorjela površina iznosi 200 ha.

Zagrebačka županija
Dana 28. ožujka u 07:10 sati ŽVOC Zagrebačke županije zaprimio je dojavu o istjecanju mješavine ugljičnog dioksida i metana na kompresorskoj stanici Ina-Naftaplin na lokaciji Ivanić Grad, Žutička ulica. Tijekom dana na daljnjoj sanaciji i osiguranju mjesta događaja  angažirani su vatrogasci iz JVP Ivanić-Grad.
Intervencija vatrogasaca završila je 29. ožujka u 18:47 sati.

Grad Zagreb
Dana 28. ožujka u 22:16 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Sesveta, u naselju Kašinska Sopnica. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 400 ha. 
Požar je ugašen 29. ožujka u 14:21 sati.

Dana 29. ožujka u 19:23 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Bastalićeva ulica II br. 60 (Adamovec). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 9 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz DVD-a Moravče.
Požar je ugašen u 21:47 sati.

Karlovačka županija
Dana 29. ožujka u 12:24 sati ŽVOC Karlovac zaprimio je dojavu o požaru raslinja i nenastanjenih objekata na lokaciji Gornji Sjeničak 57 (Karlovac). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šikara na površini od 10 ha te ukupno osam objekata – tri stambena i pet gospodarskih objekata (četiri objekta izrađena od drvene građe, a četiri od opeke). Uslijed požara nije bilo ozlijeđenih osoba. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 11 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz  JVP Karlovac, DVD-a: Dolnja Rečica, Knez Gorica i Vukmanić
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 18:04 sati.

Dana 29. ožujka u 14:42 sati ŽVOC Karlovac zaprimio je dojavu o požaru raslinja na lokaciji Gornje Dubrave (Mikašinovići). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 12 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 20 vatrogasaca sa 8 vatrogasna vozila iz JVP Ogulin, DVD-a Zagorje, Oštarije, Ribarići, Tounj i Ogulin.
Požar je ugašen u 18:20 sati.

Požeško-slavonska županija
Dana 29. ožujka u 13:18 sati DVD Podgorje zaprimilo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Podgorje (Kaptol). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 42 vatrogasca sa 7 vatrogasnih vozila iz DVD-a Doljanovci, Vetovo, Kaptol i Podgorje.
Požar je ugašen u 17:00 sati.

Međimurska županija
Dana 29. ožujka u 18:16 sati JVP Čakovec zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Pribislavec (ulica Dr. Vinka Žganca). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, hrastova šuma i voćnjak na površini od 21 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz JVP Čakovec, DVD-a Čakovec i Pribislavec.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 21:48 sati.

Koprivničko-križevačka županija
Dana 29. ožujka u 22:35 sati JVP Koprivnica zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Repaš (Molve). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 12 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je 21 vatrogasac sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP Đurđevac, DVD-a Molve, Repaš i Gornja Šuma.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 00:09 sati.

Varaždinska županija
Dana 29. ožujka u 10:43 sati VOC Varaždin zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Novaki (Maruševec). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šikara na površini od 40 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 40 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Varaždin, DVD-a Bedenec, Donje Ladanje, Maruševec, Ivanec, Donja Voća te VZ Varaždinske županije.
Požar je ugašen u 14:00 sati.

Krapinsko-zagorska županija i Zagrebačka županija
Dana 29. ožujka u 18:27 sati ŽVOC Zabok zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Podgorje Bistričko (Marija Bistrica) koji se jednim dijelom nalazi i u susjednoj Zagrebačkoj županiji gdje je zahvatio područje Kladeščice (Sv.Ivan Zelina). Požarom je zahvaćena šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 49 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a: Komin, Blaževdol, Sv. Ivan Zelina i VZG Sv. Ivan Zelina, te Zagorska JVP, DVD Marija Bistrica, Tugonica-Podgrađe i Laz.
Vatrogasci rade na daljnjoj sanaciji i osiguranju požarišta.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed razornog potresa koji je 29.12.2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, tijekom 29. ožujka 2022. angažirane su domicilne vatrogasne snage pogođene županije. Na području Grada Petrinje 3 prijevoza vode.

Dana 29. ožujka u 17:22 sati JVP Petrinja zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na lokaciji Bijelnik 17 (između Petrinje i Hrvatske Kostajnice). Uslijed širenja, požar je zahvatio montažni objekat uz prometnicu unutar kojeg su se nalazila minsko-eksplozivna sredstva nakon čega je došlo do aktiviranja istih. Nitko nije ozlijeđen, a do dolaska policije vatrogasci su osiguravali mjesto događaja zatvaranjem prometnice D-30 između Petrinje i Hrvatske Kostajnice. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Petrinja. U požaru je izgorjelo 200 ha trave i niskog raslinja.
Intervencija vatrogasaca završila je u 20:42 sati.

Dana 29. ožujka u 13:34 sati VP Kutina zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Kutina, Stjepana Radića 383. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje i šuma na površini od 60 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 6 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz VP Kutina.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završena je u 15:20 sati.

Dana 29. ožujka u 15:36 sati JVP Sisak zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Sisak, Savska ulica 113. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 50 ha. Prema trenutno dostupnim podacima na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 7 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz JVP Sisak i DVD Budaševo.
Požar je ugašen u 16:22 sati.

Dana 29. ožujka u 19:01 sati JVP Petrinja zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na lokaciji Mošćenica (kod ulice Ante Starčevića). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 50 ha. Vatrogasci JVP Petrinja su izvršili izvid mjesta zahvaćenog požarom ali nisu mogli djelovati jer se nalazi u minski sumnjivom području.

Dana 29. ožujka u 20:14 sati JVP Petrinja zaprimila je dojavu o požaru otvorenog prostora na lokaciji Pecki (Petrinja). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 50 ha. Vatrogasci JVP Petrinja su vršili izvid i osiguranje na požarištu. 
Intervencija vatrogasaca završila je u 21:31 sati.

Dana 29. ožujka u 16:47 sati VP Kutina zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Gojlo, Stjepana Radića 92. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na površini od 25 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 5 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila iz VP Kutina.
Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 21:26 sati.

Dana 29. ožujka u 14:44 sati DVD Lekenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Žažina (Lekenik). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 20 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz DVD-a Žažina, Lekenik i Letovanić.
Požar je ugašen u 15:49 sati.

Dana 30. ožujka u 01:47 sati DVD Desno Trebarjevo zaprimilo je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Desna Martinska Ves. Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 40 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Desno Trebarjevo. 
Požar je ugašen u 02:30 sati.

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o drugim većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

VOS | VOS