Mirko Ferić (1942. - 2023.)

Slika /slike/Mirko Ferić za Vjesnik.jpg

Samo mjesec dana nakon svečanog obilježavanja 90. obljetnice postojanja i aktivnog rada DVD-a Štivica, u 81. godini života ovo društvo  napustio je njegov dugogodišnji  član, Mirko Ferić.

Na mjesno groblje ispratili su ga obitelj, rodbina i prijatelji uz veliki broj vatrogasaca. Prigodnim riječima od pokojnika se oprostio Matija Tomičić, tajnik DVD-a Štivica. Obrede sprovoda vodio je vrbovački i štivički župnik, Valent Furjan, uz župnog vikara iz požeške župe Sv Terezije Avilske, Karla Topalovića. U župnoj crkvi Sv Marije Magdalene u Štivici za Ferića je zatim služena misa zadušnica. 

Mirko Ferić postao je član  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Štivica, davne 1954. godine. Od 1955.g. bio je član limene glazbe koja je pet godina aktivno djelovala pri  DVD-u.

Uz  požrtvovnost koja je svojstvena svim vatrogascima, isticao  se u radu DVD-a, zalagao za njegov kvalitetan  i uspješan rad, sudjelovao u svim značajnijim akcijama među kojima su izgradnja i uređenje Vatrogasnog doma.

Ispit za vatrogasca položio je  1968. godine, a onda slijedi  ispit za vatrogasca I. klase. Kroz svoj aktivni period rada u Društvu, obnašao je dužnosti člana Upravnog odbora, zatim blagajnika, a 2003. g. Dobrovoljno vatrogasno društvo ga bira u Sud časti.

Za svoj  rad, nesebičan doprinos razvoju društva i  braneći njegovu krilaticu „Vatru gasi – brata spasi“ Ferić je dobio brojna vatrogasna odličja i priznanja te vatrogasne spomenice za 10, 20, 30, 40, 50. i 60. godina članstva u DVD-u. Svojevremeno je primio srebrnu medalju, zatim zlatnu, a 2007. godine društvo mu, prema zaslugama,  na godišnjoj skupštini dodjeljuje čin počasnog višeg vatrogasnog časnika. Na godišnjoj skupštini slijedeće, 2024.g. godine, trebao je dobiti priznanje za punih 70 godina članstva u DVD-u Štivica.

Aktivno je sudjelovao u radu svih sjednica i drugih skupova, na svečanim obljetnicama svog i drugih društava. Svojom kontinuiranom nazočnošću, radom i zalaganjem pridonio je kvaliteti rada DVD-a.

Ne samo vatrogasci, nego i susjedi, znanci, prijatelji, pamtit će ga po skromnosti i jednostavnosti, po spremnosti pomoći svakom u nevolji, a pogotovu u spašavanju osoba i imovine od požara.

Pisane vijesti | In memoriam