Dislokacija vatrogaskinja na otoku Braču

Slika /slike/Screenshot 2023-07-03 at 13-10-24 VideoClip_04F4AF0D-B52B-4491-8F2A-F4198824BCDC_5228302.mp4.png

U splitskom studiju Hrvatske radiotelevizije danas su gostovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i vatrogaskinja JVP Grada Osijeka Ana Kapoši, dislocirana u Supetar na Braču.

Današnja tema priloga Dobro jutro, Hrvatska bila je vatrogastvo te požarna sezona u kojoj je ove godine, po prvi puta, pokrenuta dislokacija vatrogaskinja koja će boraviti u Supetru na Braču o čemu je govorila vatrogaskinja JVP Grada Osijeka Ana Kapoši.
Ana je u prvoj grupi dislociranih vatrogaskinja te se zahvalila vatrogascima Supetra koji su ugostili ovu prvu žensku dislokaciju.

- Cijelo ljeto će vatrogaskinje biti ovdje dislocirane, na ispomoći supetarskim vatrogascima. Ideja je pokazati koliko i djevojke mogu pridonijeti u protupožarnoj preventivi, u požarnoj sezoni, gašenju i sanacijama požara. Cijelu sezonu će se dislocirati grupe po 4 djevojke koje će biti smještene u Supetru – rekla je Ana.
 
Tucaković: Vatrogasci su stalno spremni intervenirati
Zapovjednik Tucaković je kazao kako je ova sezona započela dobro te kako je zabilježeno manje požara nego u prošloj.
„Do sada je na otvorenom prostoru bilo ukupno 2064 požara, što je u odnosu na prošlu, kada je bilo 6272 požara, puno manje požara. Tako u ovoj godini imamo 1756 ha opožarene površine, a u 2022. godini čak oko 48.000 ha.  I sudjelovanje zračnih snaga govori o boljoj situaciji. Naime, do danas smo koristili 5 puta zračne snage, a u isto vrijeme prošle čak 29 puta.  Moram naglasiti da su i subjekti Programa aktivnosti u svojim pripremama za požarnu sezonu kao i vremenske prilike također doprinijele da imamo puno manje požara. Vatrogasci osim gašenja požara imaju i ostale mnogobrojne intervencije, a kojih je do ovoga trenutka čak 13500 na području cijele Republike Hrvatske, od toga je 68 % tehničkih intervencija, od bujičnih poplava do prometnih nezgoda.
Zapovjednik Tucaković je rekao da je bilo puno posla u vatrogastvu, bez obzira što nije bilo požara, te da su odrađene sve pripreme kako bi ova sezona prošla u najboljem redu. Dodao je i kako uspješnosti pridonose i svi građani, općine i gradovi, ali i svi oni planovi i pripreme koje su napravili kolege županijski vatrogasni zapovjednici.

„Zahvaljujem kolegama u Supetru na Braču koji su prihvatili ovu ideju o dislokaciji vatrogaskinja“, rekao je Tucaković i dodao: „Ove smo godine odredili 17 dodatnih dislokacija gdje se  dislociraju vatrogasci s kontinenta na priobalje. Imamo i nove dislokacije i to na: Biševu, Zatonu, Supetru na Braču, Primoštenu. Dakle, na 17 lokacija poslat ćemo 72 vatrogasca i 21 vozilo, što su dodatne mjere koje ćemo ove godine još poduzeti. A  prema planskoj izvanrednoj dislokaciji točno su određene vatrogasne zajednice županija sa po 25 ljudi  i to iz: Grada Zagreba, Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije koji će u prvom trenutku biti dislocirani. I naravno, uvijek će najbliže priobalne županije, ukoliko se nešto dogodi u slučaju potrebe, biti isto tako dislocirane. Osim vatrogasnih snaga, iz Ministarstva obrane RH je spremno reagirati do 200 vojnika te njihove zračne snage, do 5 Canadaira, 6 Airtraktora. Mogu zaključiti da smo u punoj pripremi te da možemo odmah reagirati bilo gdje na području Hrvatske, ali i pomoći susjedima gdje to bude trebalo, kao i u cijeloj Europskoj uniji“.

Tucaković je podsjetio da su vatrogasci spremni reagirati na bilo kakvu intervenciju jer su osposobljeni za različite izazove, od poplava i potresa, a opremljenost je daleko veća te je više od 400 vozila u zadnje četiri godine stiglo u sustav vatrogastva kao i veliki broj opreme.

U emisiji je bilo govora i o aktualnoj temi zapošljavanja gdje je glavni zapovjednik kazao kako je primjetan manji interes za zapošljavanje u vatrogasnu službu te će se poraditi na materijalnim pravima i podizanju životnog standarda, a plaća vatrogasca ne smije biti ispod 1000 eura.

Svi doprinosimo uspješnosti požarne sezone
„U Hrvatskoj imamo preko 150.000 vatrogasaca, a volim istaknuti da je vatrogastvo hrvatski brend. Mogu se prekvalificirati u našoj Državnoj vatrogasnoj školi, u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. U organiziranom sustavu kao što je to vatrogastvo možete doći, pristupiti i postati hrvatski vatrogasac te učiniti Republiku Hrvatsku još sigurnijom i za turiste i za naše građane. Pozivam sve one koji žele postati hrvatski vatrogasac da se prijave na natječaj za profesionalnog vatrogasca, kao i steći znanja i vještine kao što to imaju svi naši vatrogasci“, kazao je zaključno Tucaković.

Podsjetio je kako svi možemo utjecati na bolju požarnu sezonu te podsjetio građane na odgovorno ponašanje, ne paleći vatru, posebno na priobalju. „Ponašajmo se odgovorno kako bismo imali sigurnu i dugu turističku sezonu“, rekao je na kraju zapovjednik Tucaković.

 
 
 

Pisane vijesti