Menadžment u vatrogastvu i zaštiti od požara

Slika /slike/VATROGASNI VJESNIK ozujak travanj 2021 POLA SLIKE.jpg

U novom broju Vatrogasnog vjesnika predstavljamo studij za Menadžment u vatrogastvu i zaštiti od požara

U povodu otvaranja preddiplomskoga sveučilišnog studija na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, na kojem je uz diplomski sveučilišni studij Menadžment u vatrogastvu i istrage požara, otvoren i istoimeni preddiplomski studij, razgovarali smo s Pročelnikom Sveučilišnoga odjela prof. dr. sc. Damirom Piplicom i voditeljicom modula Menadžment u vatrogastvu i istrage požara izv. prof. dr. sc. Željanom Bašić.
 
Možete li nam nešto više reći o studiju Forenzike?
Damir Piplica: Studij Forenzike postoji od 2009. g. kada je Sveučilište u Splitu osnovalo naš Sveučilišni odjel. Na njemu se izvodi dvogodišnji diplomski sveučilišni studij Forenzika, čijim završetkom studenti stječu dodatnih 120 ECTS bodova i akademski naziv magistra / magistar forenzike. Također, od akademske godine 2021./2022. izvodit će se i sveučilišni preddiplomski studij Forenzike, čijim završetkom studenti stječu 180 ECTS bodova i zvanje sveučilišnoga prvostupnika Forenzike.
U okviru toga interdisciplinarnog studijskog programa, jedinstvenog u Republici Hrvatskoj i državama u okruženju, studentima su na raspolaganju pet studijskih modula:
  • Modul I: Istraživanje mjesta događaja
  • Modul II: Forenzična kemija i molekularna biologija
  • Modul III: Forenzika i nacionalne sigurnosti
  • Modul IV: Financijsko-računovodstvena forenzika
  • Modul V: Menadžment u vatrogastvu i istrage požara.
Na navedenim modulima studenti se osposobljavaju za iznimno atraktivna i ugledna zanimanja iz područja forenzike za kojima potražnja u svjetskim okvirima neprestano raste.

Što sa studentima koji već imaju završen neki stručni preddiplomski studij, a žele upisati diplomski sveučilišni studij Forenzike?
Damir Piplica: Kako bi se omogućilo daljnje školovanje i usavršavanje studenata preddiplomskih i diplomskih stručnih studija na Sveučilištu u Splitu, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti je izradio plan i program razlikovnog modula (diferencijski ispiti). Razlikovni modul namijenjen je prije svega polaznicima stručnih studija koji po stjecanju stručnog naziva stručnog prvostupnika namjeravaju nastaviti visoko obrazovanje na diplomskom Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu. Uvjet upisa na Razlikovni modul je završen stručni studij s minimalno 180 ECTS bodova, a po čijem završetku kandidatima nije omogućen nastavak studiranja na diplomskim sveučilišnim studijima te pozitivan rezultat psihologijskog testiranja. Uvjeti završetka Razlikovnog modula Forenzika su uspješno položeni svi predmeti koje je polaznik upisao. Nakon završetka razlikovnog modula polaznici se mogu prijaviti za upis na diplomski studij Forenzike koji organizira Sveučilišni odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu. Cijena razlikovnoga programa je 5.500,00 HRK.
Upisi za razlikovni modul su u tijeku te su prijave svakog mjeseca prema raspisanom Natječaju. S obzirom na to da se Razlikovni modul izvodi u cijelosti metodom učenja na daljinu, a nastava se izvodi kontinuirano do završetka tekuće akademske godine.

Na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti, na diplomskom sveučilišnom studiju Forenzika, od akademske godine 2020./2021. izvodi se nastava na novome modulu - Menadžment u vatrogastvu i istrage požara. O kakvome je studiju riječ?
Željana Bašić: Riječ je o diplomskome studiju kojim studenti koji završe dvije godine studija odnosno četiri semestra, stječu 120 ECTS bodova i akademski naziv magistar/magistra forenzike, modul: Menadžment u vatrogastvu i istrage požara. To je ujedno i jedini sveučilišni diplomski studij vatrogastva u RH.
Tko se može upisati na ovaj diplomski studij?
ŽB: Pravo prijave na modul Menadžment u vatrogastvu i istrage požara imaju pristupnici koji su prethodno završili bilo koji sveučilišni preddiplomski ili diplomski studij, ako udovoljavaju sljedećim uvjetima upisa: završen odgovarajući preddiplomski sveučilišni studij (sa stečenih najmanje 180 ECTS bodova) ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili diplomski sveučilišni studij te završen Razlikovni modul Forenzika za studente koji su prethodno završili preddiplomski stručni studij ili specijalistički diplomski stručni studij. Također, studenti trebaju imati i pozitivan rezultat psihologijskog testiranja, a svi detalji u vezi upisa na diplomski studij objavljeni su na mrežnoj stranici http://forenzika.unist.hr/.

O čemu studenti uče na novom studiju?
Željana Bašić: Magistri forenzike modula Menadžment u vatrogastvu i istrage požara stječu znanja i vještine iz područja upravljanja vatrogasnim postrojbama i istragama požara. Stječu kompetencije za bavljenje prevencijom i zaštitom od požara i eksplozija, gašenjem požara, spašavanjem ljudi i imovine, pružanjem tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama te za obavljanje drugih poslova u nesrećama i katastrofama. Sa svojim kompetencijama sukladno zakonu mogu raditi u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici te u javnim vatrogasnim postrojbama kao i u gospodarskim subjektima u poslovima zaštite.

Koje biste kolegije istaknuli kao iznimno zanimljive?
Željana Bašić: Kao i na svakom drugom diplomskom studiju jako je izražena znanstvena komponenta tako da ima nekoliko studentima važnih, temeljnih kolegija, poput metodologije istraživanja, istraživačkoga rada i seminara u menadžmentu u vatrogastvu i istragama požara. Važno je napomenuti da svugdje u svijetu vatrogasne znanosti idu upravo u smjeru znanstvene nadogradnje, jer se vatrogasci praktičari svakodnevno susreću sa sve složenijim požarima kao i novim materijalima. Također, požari u svijetu godišnje zahvate površinu koja je velika gotovo kao Indija, tako da je vatrogastvo od značaja za svaku državu, ali i globalno. Neki od kolegija koji su specifični za ovaj modul su: Opasnosti od požara i eksplozija, Istraživački rad u protupožarnoj zaštiti i vatrogastvu, Forenzična analiza požara, eksplozija i masovnih katastrofa, Krizni menadžment, Vatrogasna taktika te Prevencija i suzbijanje terorizma na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. S prvom generacijom studenata smo već počeli raditi i istraživanja iz područja vatrogastva te će studenti osim teorijskih i praktičnih znanja stečenih na studiju sudjelovati i na znanstvenim konferencijama i publicirati radove.
 
Što sa studentima koji nemaju završen preddiplomski studij?
Željana Bašić: Od akademske godine 2021./2022. započinjemo s upisom prvih studenata na preddiplomski sveučilišni studij Forenzika, na kojemu je također jedan od studijskih modula Menadžment u vatrogastvu i istrage požara. Taj će studij moći upisati osobe sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem, dio kvote će biti za osobe koje imaju obvezu polaganja državne mature, a manji dio za one koji su završili srednjoškolsko obrazovanje prije uvođenja mature. Sve informacije uskoro će biti dostupne na našim mrežnim stranicama kao i na stanicama Postani student.
 
Koja je cijena studija?
Damir Piplica: Studij je besplatan za sve studente koji po prvi puta upisuju određenu razinu studija. Znači, studenti koji nakon srednjoškolskoga obrazovanja prvi put upisuju preddiplomski sveučilišni studij, studiraju uz potporu MZO,  odnosno bez plaćanja školarine. Studenti koji nakon završenog preddiplomskoga sveučilišnoga studija upisuju po prvi puta diplomski sveučilišni studij također studiraju bez plaćanja školarine. Za studente koji su završili stručni preddiplomski studij, a žele upisati sveučilišni diplomski studij, organiziran je razlikovni program koji je u cijelosti online, a cijena iznosi 5.500,00 HRK. Nakon položenoga razlikovnoga programa studenti mogu upisati diplomski studij Forenzika, koji, kao što je već rečeno, ne plaćaju, ako prvi put upisuju diplomsku razinu studija.
Studenti koji su već završili npr. diplomski sveučilišni studij i ponovno upisuju diplomski sveučilišni diplomski studij prvu godinu plaćaju 7.000,00 HRK, a na drugoj godini ne plaćaju školarinu ako na prvoj godini ostvare minimalno 55 ECTS bodova.
Također, redoviti studenti imaju pravo na subvencioniranu prehranu.
 
Što biste za kraj poručili budućim studentima?
Damir Piplica: Poručio bi im da je upis studija Forenzike pravi izbor za njih jer je to jedinstveni studij u RH koji je mlad i dinamičan i na kojemu se stječu znanja koja su jako važna za osobe koje planiraju raditi u sustavu vatrogastva i sličnim zanimanjima. Osim teoretskih znanja, studenti stječu i praktična iskustva, ali i rade istraživanja koja će im dati izvrsne kompetencije za buduće zapošljavanje. Također, putem Erasmusa programa postoji mogućnost obavljanja stručne prakse ili slušanja drugih kolegija na području EU, stoga ovaj studij nudi i mogućnosti daljnjih usavršavanja i stjecanja novih znanja.
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica