Međunarodni dan volontera

  • Slika /slike/IMG-20231205-WA0001.jpg
  • Slika

  • Slika

U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa danas je u Zagrebu održana konferencija u povodu Međunarodnog dana volontera

U povodu Međunarodnog dana volontera u Zagrebu je danas održana konferencija "Volonteri u sjeni - prepoznajemo li vrijednost volontera operativnih snaga?" na kojoj su sudjelovali predstavnici žurnih službi: predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Brozičević, predstavnik Ministarstva unutranjih poslova Josip Granić i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.

Naglašavajući važnost volontiranja u društvu, osobito u vatrogastvu koje se bazira na dobrovoljstvu, zapovjednik Tucaković je kazao: „Najveći broj hrvatskih vatrogasaca djeluju kao dobrovoljci u dobrovoljnim vatrogasnim društvima gdje izlažu svoje živote pomažući drugima u nevolji. Oni su spremni u svakom trenutku pomoći onima kojima je pomoć potrebna, ali je isto tako važno da zajednica tu žrtvu cijeni“.

Podsjetimo, Međunarodni dan volontera (International Volunteer Day) obilježava se 5. prosinca, a Ujedinjeni narodi su ustanovili taj datum 1985. godine sa ciljem promicanja volonterizma u svim aspektima, ali i kao zahvalu za sve ljude koji sudjeluju u radu volonterskih organizacija.
Gotovo 150 000 članova vatrogasne organizacije uz svoj osnovni posao, gašenje požara i saniranje posljedica tehničkih i prirodnih nesreća, dobrovoljno radi na promicanju vatrogastva kroz preventivne aktivnosti, rad s djecom i kulturno djelovanje u svojim sredinama.

Hrvatska vatrogasna zajednica čestita Međunarodni dan volontera svim vatrogascima, ali i svim ostalim volonterima koji ovaj svijet čine boljim mjestom za živjeti.

Pisane vijesti