Kongres Vatrogasne zajednice Francuske u Maconu

  • Slika /slike/Vijesti/20240928_111103.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice sudjelovali su na jubilarnom 130. kongresu Vatrogasne zajednice Francuske u Maconu.

Temeljem poziva Vatrogasne zajednice Francuske, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković i načelnik Sektora za vatrogastvo Mario Starčević sudjelovali su od 26. do 28.9.2024. godine na jubilarnom 130. kongresu Vatrogasne zajednice Francuske u Maconu (Congrès National des Sapeurs-Pompiers de France - ESD).
Konges obuhvaća izložbu vatrogasne opreme i tehnike s ovogodišnjih rekordnih 350 izlagača, Skupštinu i niz predavanja na temu vatrogastva s 2.500 akreditiranih sudionika savjetovanja. Ukupno je na kongresu sujelovalo preko 50.000 vatrogasaca i 10.000 građana.
           
O francuskom vatrogastvu       
U Francuskoj djeluje ukupno 45.000 profesionalnih, 300.000 dobrovoljnih i 13.000 vojnih (Pariz i Marseille) vatrogasaca. Vatrogastvo se koordinira u okviru regija (departmana), a na državnoj razini koordinaciju pitanja vatrogastva provodi Ministarstvo unutarnjih poslova. Uz poslove zaštite od požara i spašavanja, oko 50.000 vatrogasaca osposobljeno je za pružanje hitne pomoći (paramedic). U Francuskoj svakih 8 sekundi neka vatrogasna postrojba izlazi na vatrogasnu intervenciju, t.j. od ukupnih oko 4 milijuna vatrogasnih intervencija, ispod 10 % otpada na požarne intervencije, dok je većina vatrogasnih intervencija vezana uz pružanje hitne pomoći (paramedic-ambulance, s oko 50 % voznog parka za hitnu pomoć).
 
Skupština vatrogasne zajednice Francuske
Na Skupštini Vatrogasne zajednice Francuske dopredsjednici Vatrogasne zajednice Francuske podnijeli su detaljna izvješća o radu, pri čemu su glavne teme bile jačanje radno-pravnog i financijskog statusa vatrogastva, unapređenje rada s vatrogasnom mladeži (cilj: povećati broj dobrovoljnih vatrogasaca za 50.000), promidžba i rad s javnošću, osposobljavanje vatrogasaca i razmjena znanja i iskustva.
 
Hrvatska vatrogasna zajednica iskoristila je priliku, da uz razgovore s predsjednikom francuske Vlade Michel Barnierom, predsjednikom Vatrogasne zajednice Francuske Jean Paul Boslandom i dopredsjednikom Vatrogasne zajednice Francuske Christoph Marchalom, održi bilateralne sastanke s vatrogasnim zajednicama Portugala i Luxemburga. Pritom su ujednačeni stavovi za predstojeći sastanak s rukovodstvom Europske Unije  4. i 5. studenog 2024. godine u Briselu.
 

Pisane vijesti