Konferencija o gašenju šumskih požara u Europi

  • Slika /slike/WhatsApp Image 2023-10-18 at 18.03.20.jpeg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Naglasak konferencije „Aerial Firefighting Europe 2023“ bio je na korištenju zračnih snaga u gašenju velikih šumskih požara tijekom 2023., razvijanju novih tehnologija, međusobnoj suradnji i pružanju uzajamne pomoći

Atena je 17. i 18. listopada 2023. bila domaćin međunarodne konferencije o gašenju šumskih požara korištenjem zrakoplova „Aerial Firefighting Europe 2023“. Na konferenciji se raspravljalo o ovogodišnjoj požarnoj sezoni s posebnim naglaskom na velike požare u Grčkoj, pružanju međunarodne pomoći i naučenim lekcijama.
Konferenciju su otvorili grčki ministar za klimatske krize i civilnu zaštitu Vassilis Kikililias i američki veleposlanik u Grčkoj George J. Tsunis koji su zahvalili svima na pružanju pomoći Grčkoj ove godine te istaknuli izazove koje predstavljaju šumski požari, koji su svake godine sve većih razmjera.

Mehanizam Europske Unije za pružanje pomoći uslijed požara raslinja aktiviran je 9 puta ove godine i to ne samo u Europi nego i diljem svijeta (Kanada, Čile i Tunis). Također je izvršeno prepozicioniranje zemaljskih vatrogasnih timova iz 11 zemalja u Grčku, Francusku i Portugal što je nastavak prošlogodišnjeg pilot projekta koji se pokazao korisnim i zbog jačanja kapaciteta na posebno ugroženim lokacijama, ali i zbog razmjene znanja i iskustava među vatrogascima iz različitih zemalja.

Pomoć Grčkoj
Grčki predstavnici prezentirali su događaje u Grčkoj tijekom ovogodišnje požarne sezone i požare ogromnih razmjera. Najveći je bio požar Alexandroupoli gdje je izgorjelo 92.000 ha, zatim Rhodes 13.000 ha, Dervenochoria 11.000 ha te još niz požara površine od 3 do 10 tisuća hektara (Volos, Attica, Thiva i Kouvaras). Pomoć Grčkoj upućena je iz 22 zemlje i bilo je preko 90 zrakoplova u zraku te je koordinacija zemaljskih i zračnih snaga iz različitih zemalja predstavljala poseban izazov u gašenju tih požara. Istovremeno, dok je najveći požar još bio aktivan, centralnu Grčku pogodile su katastrofalne poplave.
Nažalost, ove godine u Grčkoj su u požarima smrtno stradale 23 osobe te još 16 osoba u poplavama. Zahvalu su Grci uputili svim zemljama koje su pružile pomoć, a među njima je bila i Hrvatska čiji je Canadair CL-415 ove godine u tri navrata sudjelovao u gašenju najvećih požara u Grčkoj te je hrvatski Canadair s posadama i tehničkim osobljem djelovao u Grčkoj u srpnju, kolovozu i rujnu, ukupno 22 dana.

Na konferenciji se razgovaralo i o upotrebi retardanta kao učinkovitog sredstva za gašenje požara raslinja, njegovom utjecaju na okoliš i testiranjima koja se provode u Francuskoj u Valabreu.  Predstavnici iz Kanade su također predstavili svoja iskustva te je zaključak da je retardant vrlo učinkovit u gašenju požara raslinja, ali je svakako potrebno istovremeno i gašenje vodom.

Suradnja je nužna
Zaključak konferencije je da je međunarodna suradnja ključ. Potrebno je raditi zajedno, udruživati znanja i nalaziti nova rješenja, razvijati tehnologiju i kontinuirano se osposobljavati. Gašenje požara zrakoplovima od iznimne je važnosti, ali svakako uz zajedničko djelovanje i koordinaciju sa zemaljskim snagama. Posebno je važna brza reakcija nakon izbijanja požara, gašenje sa što većim snagama te se s aspekta gašenja zrakoplovima ističe važna uloga i značaj izviđanja područja iz zraka i brzo inicijalno djelovanje na uočeni požar.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici iz 25 zemalja iz Europe, Amerike, Kanade i Australije. Hrvatski predstavnici bili su Joško Grančić i Goran Kević iz Hrvatske vatrogasne zajednice te Darko Kučej i Ivan Kulaš iz 855. protupožarne eskadrile Ministarstva obrane.
U okviru konferencije predstavili su se i razni svjetski proizvođači iz područja gašenja požara zrakoplovima.

Pisane vijesti