Josip Mužina (1950. - 2023.)

Slika /slike/Josip Mužina IM.jpg

Josip Mužina, član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Radešić (VZO Breznički Hum), preminuo je 2. rujna 2023.godine u 73. godini.

Josip Mužina rođen je 11. listopada 1950.godine u vatrogasnoj obitelji u  Radešiću. Osnovnu školu završio je u Brezničkom Humu, a školu učenika u privredi u Varaždinu. 1980.godine kao izvanredni student upisao je Višu tehničku školu gdje je diplomirao i stekao zvanje inženjera zaštite od požara.
 
U Dobrovoljno vatrogasno društvo Radešić, Josip se učlanio 21.veljače 1971.godine gdje je odmah raspoređen u operativnu jedinicu.
Kroz sve te godine povjeravani su mu mnogi zadaci koje je s radošću izvršavao, posebno natjecateljske aktivnosti te je tako okupljao djecu i mlade, oformio prvu žensku ekipu na području bivše općine Novi Marof. 1978.godine položio je ispit za općinskog vatrogasnog suca od kada je posebno aktivan na  vatrogasnom natjecateljskom području. Iza njegove bogate vatrogasne karijere stoji mnogo odsuđenih vatrogasnih kupova, općinskih, županijskih i državnih natjecanja što ga čini najdugovječnijim vatrogasnim sucem u okolici. Njegovim mentorstvom mnoge ekipe uvježbavale su se za razna natjecanja.
 
Sva vatrogasna zvanja stjecao je u kontinuitetu, tako je završio zvanje vatrogasca, vatrogasnog dočasnika i časnika, višeg časnika i višeg vatrogasnog časnika I klase. Kako je vatrogastvo bio njegov životni i profesionalni poziv vatrogasna školovanja širio je i na druga vatrogasna područja: položio je ispit za rukovoditelje profesionalnih vatrogasnih jedinica i za radnike odgovorne za poslove zaštite od požara, osposobljen je za servisiranje i kontrolu vatrogasnih aparata. U svojoj bogatoj vatrogasnoj karijeri postao je i predavač za osposobljavanja i usavršavanja dobrovoljnih vatrogasaca. Kroz svoja znanja i aktivnosti u Društvu je obavljao dužnosti: Krajem 80-ih u dva mandata bio je zamjenik zapovjednika, od 1990. – 2013.godine tajnik DVD-a, od 2013. – 2017.godine predsjednik DVD-a, od 2017. – 2021.godine zamjenik predsjednika DVD-a Radešić. 
 
Svoj veliki doprinos na iskustvu i entuzijazmu dao je u formiranju novonastale VZO Breznički Hum gdje je obavljao dužnost tajnika od 1993-2005.godine, zapovjednik VZO  od 2005. – 2009.godine, od 2013 do 2017.godine zamjenik zapovjednika VZO.  Pripala mu je posebna čast biti prvi predsjednik kluba vatrogasnih veterana Varaždinske županije.
U nekoliko mandata biran je u skupštinu VZ Varaždinske županije te raspoređivan u razne odbore i tijela zajednice.
 
Za sav vatrogasni doprinos Josip je odlikovan svim medaljama i plamenicama HVZ, medaljom za posebne zasluge, odlikovanjima GZ Krško, medaljom I. stopnije GZ Slovenije.
Kao kruna njegovog vatrogasnog rada bilo je posebno odlikovanje povodom 140 obljetnice HVZ, plaketa s likom Mirka Kolarića. Nositelj je brončane, srebrne i zlatne plakete Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Za sve godine rada dodijeljene su mu vatrogasne spomenice od 10 do 50 godina, čime je i stekao status vatrogasnog veterana.
 
Hvala mu za sve učinjeno za naše vatrogasno društvo, za sve što nas je naučio, za sve što je davao za vatrogasno društvo i rodni kraj.
 
Vatrogasci DVD Radešić
 

Pisane vijesti | In memoriam