Kompostirajmo biljne ostatke

  • Slika /slike/Vijesti/DVD Pleternica 3.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

Državni vatrogasni operativni centar 193 bilježi i nadalje veliki broj požara, posebno u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Na području Šibensko-kninske županije i dalje je aktivan požar otvorenog prostora na lokaciji Biskupija, Riđane za koji je Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) zaprimio dojavu 27. ožujka. Tijekom dana 28. ožujka požar su nadgledali vatrogasci iz DVD-a Biskupija. Osim ovog aktivnog požara, ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Knina gdje je požarom bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 6 ha.
 
Tijekom jučerašnjeg dana zabilježeni su požari u Sisačko-moslavačkoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Koprivničko-križevačkoj, Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj županiji i na području Grada Zagreba. Na području Sisačko-moslavačke županije izgorjelo je oko 460 ha površine, a u Krapinsko-zagorskoj županiji vatrogasci su dobili dojave za požar otvorenog prostora na tri lokacije.

Vatrogasci Zagrebačke županije također su imali pune ruke posla, posebice vatrogasci s područja Zaprešića i Velike Gorice, u kojima je opožarena površina oko 170 ha.

Požari otvorenog prostora aktivni su i na istočnom dijelu grada Zagreba. Naime, Vatrogasni operativni centar (VOC) Grada Zagreba zaprimio je 28. ožujka u 22:16 sati o požaru na otvorenom prostoru na području Sesveta, u naselju Kašinska Sopnica. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje na površini od 400 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 55 vatrogasaca s 19 vatrogasnih vozila iz JVP Zagreb te DVD-a: Kučilovina, Planina Donja, Planina Gornja, Kašina, Blaguša, Vidovec, Vugrovec i Sesvetski Kraljevec. Ovaj požar je aktivan, dok je požar kojim je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na površini od 15 ha na lokaciji Kučilovina, a kojega je gasilo 19 vatrogasaca sa šest vozila ugašen u večernjim satima.
 
  • Apeliramo na građane da umjesto spaljivanja, biljne ostatke kompostiraju. Požari stvaraju dugoročnu štetu na biljni i životinjski svijet stoga je ekološki način zbrinjavanja najbolji. Kompostiranjem stvaramo nešto čime pomažemo prirodi i tako ne ugrožavamo prirodu i ne stvaramo visoke financijske troškove koji nastaju prilikom gašenja požara   – poručio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Ukoliko primijetite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Foto: DVD Bedekovčina / DVD Pleternica / DVD Kašina
 

Pisane vijesti | Požari i intervencije