Jedan dan s vatrogascima na području Gline

  • Slika /slike/Vatrogasci VZO Križ u Glini.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

Glina s okolnim naseljima je u potresu pretrpila velika oštećenja. Od prvog dana su na ovom području angažirani vatrogasci kako bi pomogli stanovništvu. Vatrogasne snage na terenu smo obišli 4. siječnja.

U vatrogasnom zapovjedništvu Zone Glina dočekao nas je zapovjednik Zone Miroslav Rade, iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca. Zapovjedništvo se nalazi u dvorani Osnovne škole u Glini.

- Na području zone Glina djeluje ukupno 350 vatrogasaca, građevinara i pripadnika drugih službi. Uz domaće vatrogasce tu su i kolege iz Karlovačke, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Radi lakšeg djelovanja, a zbog velike površine, područje je podijeljeno na 4 sektora. Jedan sektor smo jučer zatvorili, jer su u njemu vatrogasci napravili sve potrebne intervencije. Vatrogasci su trenutno aktivni u Sektoru 1 na području Gline, Sektoru 2 na području sjeverno od Gline, te Sektoru 4 južno od Gline - rekao je zapovjednik Rade te nastavio da je prioritet uklanjanje opasnih dijelova zgrada koje ugrožavaju sigurnost građana.       

Uz zapovjednika, u zapovjedništvu se nalaze djelatnici Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, ŽVOC-a Zagrebačke županije i JVP Karlovac, koji prate stanje na terenu, dobivaju dojave i raspoređuju snage.U svakom trenutku mogu pratiti stanje na terenu pomoću GIS sustava. Uz svaku adresu, stoji informacija o zahvatima koje su vatrogasci napravili na objektu.

Nakon obilaska zapovjedništva, sa zapovjednikom Radom i zapovjednikom VZŽ Zagrebačke Josipom Novoselom krenuli smo u obilazak vatrogasaca u samom gradu. Sektorom 1, koji obuhvaća središte grada, zapovijeda Brozović iz JVP Karlovac. Na ovom području djeluje 80 vatrogasaca uz 70 djelatnika drugih službi. Veći dio središta grada je zatvoren za promet vozila jer vatrogasci, građevinski radnici, alpinisti i djelatnici drugih službi rade na hitnom uklanjaju opasnih dijelova zgrada.

Prvu skupinu vatrogasaca smo zatekli na intervenciji rušenja teško oštećenog balkona u središtu grada. Na rušenju je angažiran građevinski stroj. Intervenciju je nadgledao zamjenik zapovjednika JVP Vodice Juričev. Nakon što je stroj srušio balkon, vatrogasci iz VZO Križ s krenuli u raščišćavanje srušenog materijala. Nekoliko ulica dalje su se nalazili vatrogasci iz Ivanić Grada koji su uz pomoć male zglobne platforme iz DVD-a Straža uklanjali crjepove s objekta.
 
Gornje Bučice, Desni Degoj, Ilovačak - niste zaboravljeni
Nakon obilaska zapovjedništva i vatrogasaca u Glini, krenuli smo u Sektor 2 na izdvojeno zapovjedno mjesto u Gornjim Bučicama, naselju sjeverozapadno od Gline. gdje smo zatekli zapovjednika sektora Joška Grančića iz DVIP-a Divulje. Zapovjedništvo je smještene u prostorijama DVD-a Gornje Bučice. Inače DVD je baš u nesretnoj 2020. godini trebao obilježiti 60. obljetnicu postojanja. Prostorije DVD-a služe kao privremeno zapovjedništvo i mjesto za odmor snaga.

Zapovjednik Grančić nas je uputio u stanje na terenu te istaknuo da su od jutra odradili oko 30 intervencija na podruju Gornjih Bučica i okolnih zaseoka. Uz vatrogasce iz Karlovačke županije i DIP-a HVZ-a, na terenu su i pripadnici DVIP CZ iz Rijeke te nekoliko građevinskih vozila privatnih tvrtki.  

Baš u ovom sektoru se vidi veličina teren na kojem vatrogasci i ostale službe moraju djelovati. Radi se o brdovitom terenu s nizom raštrkanih naselja s po nekoliko kuća  povezanih uskim cestama, na kojima se otežano mimoilaze automobili, a o težim vozilima da i ne govorimo. Vatrogasne snage su bile raspoređene na području Gornjih Bučica, Ilovačaka i Desnog Degoja.

U Ilovačaku smo zatekli vatrogasce iz DVIP-a Šibenik predvođene zapovjednikom Kevićem. Uz pomoć građanina, išli su do dvije udaljene kuće na kojima su oštećeni dimnjaci. Kako je već lagano padao mrak, a sanacija bi trajala bar 2 sata, ovu lokaciju su ostavili za ujutro. Po povratku su se pridružili kolegama iz DVIP-a Split i Zadar koji su sanirali dimnjak na oštećenoj kući u Gornjim Bučicama.

Kako je padao mrak, ekipe su privodile poslove kraju te kretale prema zapovjedništvu gdje su predali izvješća o stanju na terenu. Nakon večere, krenuli su na zasluženi odmor. A sutra, opet idu na nove zadatke.
 
Crtica o dobrim ljudima

Prilikom posjeta u Glini naš reporter je otišao u ljekarnu kupiti tablete protiv bolova, ako bude trebalo za kolege na terenu. Kad je krenuo platiti lijekove, djelatnica u ljekarni je rekla:
- U ovoj ljekarni vatrogasci ne plaćaju. Uzmite sve što vam treba!   
Gospođo, hvala Vam od srca!
 

Pisane vijesti | Hrvatska vatrogasna zajednica