Izložba „Zovi 193 – making of“ postavljena u zgradi HRT-a

Slika /slike/Izložba ZOVI 193 na HRTu.jpeg

U sklopu obilježavanja Svibnja -  Mjeseca zaštite od požara i premijere dokumentarnog filma „Zovi 193“ zakazane za ponedjeljak 9. svibnja, u zgradi Hrvatske radiotelevizije na Dan vatrogastva postavljena je izložba fotografija „Zovi 193  -  making of“.

Radi se o izložbi fotografija sa snimanja dokumentarnog filma nastalog u sklopu obilježavanje 145. obljetnice djelovanja Hrvatske vatrogasne zajednice. Urednica i redateljica filma, ujedno i autorica fotografija je Marijana Podgorelec.

Kroz 25 fotografija prikazani su razni segmenti iz rada vatrogasaca: od školovanja i obuke, operativnog djelovanja, do onih dijelova koji su javnosti manje vidljivi, ali su bitni za budućnost vatrogastva. To uključuje rad s mladima, očuvanje vatrogasne povijesti, stalnu edukaciju i rad na prevenciji te vatrogasna natjecanja. Prikazani su i kadrovi sa stvarnih vatrogasnih intervencija koje najbolje svjedoče o opasnostima s kojima se vatrogasci svakodnevno susreću. Fotografije prikazuju lokacije snimanja i glavne aktere filma – vatrogasce, obične ljude koji svaki dan žive ovo humano zanimanje.

Izložba je po prvi puta predstavljena široj publici u Noći muzeja 2022, kada je postavljena u Muzeju hrvatskog vatrogastva. Do početka svibnja, izložbu je vidjelo oko 1200 posjetitelja, uglavnom djece vrtićke i školske dobi, te su se kroz vrhunske fotografije upoznali s radom vatrogasaca. Izložbu će biti moguće pogledati u zgradi HRT-a do 10. svibnja, a poslije nastavlja put po Hrvatskoj.  

Pisane vijesti