IPA Flods and Fire

  • Slika /slike/IPA FF projekt.jpg
  • Slika

  • Slika

  • Slika

IPA projekt za prevenciju poplava i upravljanju rizicima od šumskih požara na zapadnom Balkanu i u Turskoj (IPA Flods and Fire), u Briselu je 28. i 29. svibnja 2024. održao svoju završnu konferenciju.

Ovaj projekt ima za cilj doprinijeti poboljšanju suradnje među državama zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije) i Turske, te omogućiti usklađivanje propisa sa standardima i praksama Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u pogledu provedbe Direktive o poplavama i jačanju kapaciteta za sprječavanje i odgovor na šumske požare u navedenim državama, posebno kroz ustrojavanje (opremanje, osposobljavanje i uvježbavanje) GFFF modula - specijalističkih timova za gašenje šumskih požara u navedenim državama.
 
Događaj je organiziran na kraju 3,5 godišnjeg projekta, a skup je imao za cilj predstaviti rezultate i naučene lekcije široj publici - predstavnicima zemalja sudionicama projekta te trećih zemalja (Armenije, Alžira, Palestine i Tunisa).
 
Na poziv projektnog konzorcija, događaju su sudjelovali Klaudijo Filčić i Nikola Tramontana, koji su kao panelisti na dva odvojena panela, s ostalim stručnjacima, podijelili svoja iskustva na temu razvoja modula i organizacije terenskih vježbi.
 
Projekt provodi talijanska civilna zaštita sa slovenskom Upravom za zaštitu i spašavanje, istraživačkom fundacijom CIMA (IT), rumunjskim generalnim inspektoratom za hitne situacije (IGSU) i fundacijom “Nacionalni centar za upravljanje katastrofama” (CN APELL-RO), te švedskom agencijom za izvanredne situacije (MSB) i Vatrogasnom zajednicom Moravsko-Šleske regije (CZ).
 
Događaj je ujedno bio prilika za interakciju i razmjenu iskustava s drugim projektima, a posebno zanimljivo bilo je izlaganje turskih kolega na temu “podrška zemlje domaćina tijekom potresa u Turskoj 2023. godine”.

Pisane vijesti